Айнщайн и неговият принос в науката

Продукти
КНИГИ
+
2,95 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Сборник  (автори)

Азаря Поликаров  (съставител и редактор) 

 

Издателство:   Наука и изкуство 
Език: български език
Раздел: Физика и астрономия
Етикети:

популярна физика

релативистка физика

теория на относителността

 

Мека корица, среден формат  |  220 стр. |  236 гр.

(внимателно използвана книга - отлична корица и книжно тяло, водени кратки бележки с молив извън текстовото поле - виж третото изображение)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Сборникът е посветен на стогодишнината от рождението на забележителния учен Алберт Айнщайн, създателя на теорията за относителността, която доведе до дълбоки промени в научното мислене и постави фундаментални проблеми пред физиката и математиката.

В този сборник, в който участвуват със статии известни наши и чуждестранни учени (СССР, ГДР и др.) се прави опит да се осветли от съвременна гледна точка значението и последиците от делото на Айнщайн както за физиката така и за научната и философската мисъл.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

Едно столетие ни дели от рождението и около четвърт век от смъртта на безсмъртния учен и големия човек Алберт Айнщайн. С течение на времето неговото изключително научно дело и фигурата му като хуманист изпъкват все по-ярко. Той е една от най-крупните личности не само на нашия век, но и в историята на научната мисъл изобщо.

Името на Айнщайн ще се помни преди всичко като създател на забележителната теория на относителността — специална и обща, но той също така има не по-малко важни приноси за развитието на атомното учение и квантовата теория, в областта на статистическата физика, в релативистичната космология, дал е и редица още ценни идеи и разработки, които и до днес стимулират развитието на физиката.

Айнщайн е не само гениален физик, но също така забележителен философ-материалист. Със своите философски схващания той наложи нов стил на мислене в науката, оказващ широко и благотворно въздействие.

Влиянието на теорията на относителността далеч надхвърля рамките на физиката; тя възбужда почти всеобщ интерес. Любопитен в това отношение е приведеният от Ф. Франк епизод, според който (през двадесетте години) на една лекция върху теорията на относителността, срещайки един епископ, който след като разбрал, че Франк е физик, възкликнал изненадано: "Как, нима физиците също се интересуват от теорията на Айнщайн?!" Не може да се отмине и величието на Айнщайн като човек отличаващ се с дълбока етичност. Интересна е бележката на Макс Борн за Волфганг Паули, че като гений е сравним само с Айнщайн, но по характер не е могъл да достигне неговата величина. Особено заслужава да се отбележи дейното участие на Айнщайн в борбата за мир, демокрация и социален прогрес, срещу фашизма и всяка форма на насилие. Бил е човек с богата специална и обща култура, с тънко чувство за хумор, с голяма любов към хората.

В настоящия сборник, по случай 100-годишнината от раждането на великия учен и борец за истина, наред с наши автори участвуват редица известни чуждестранни специалисти. Той е скромен опит да изразим уважението си към големия човек, като очертаем някои страни от неговото вечно живо и плодотворно дело.

Дължим особена благодарност на нашите задгранични колеги за отзивчивостта, с която те се отнесоха към поканата ни да се включат със свои статии в сборника.

От редколегията

***


СЪДЪРЖАНИЕ


5 Предговор

ХРИСТО ХРИСТОВ
7 Върху формулировката на общия принцип на относителността

ЕРНСТ ШМУЦЕР
29 Върху Айнщайновия път към общата теория на относителността

САВА МАНОВ
52 Общата теория на относителността и проблемите на енергията и импулса в теорията на гравитацията

И. Д. НОВИКОВ
76 Айнщайновата теория за гравитацията и черните дупки

М. КАЛИНКОВ
100 Релативистична астрофизика

Д. Д. ИВАНЕНКО
119 Гравитацията и елементарните частици

ИВАН ТОДОРОВ
138 Айнщайн и проблемата за геометризация на физиката

XАНС ЮРГЕН ТРЕДЕР
151 Работите на Айнщайн върху единната теория на полето и теорията на елементарните частици в периода 1919 — 1933 г.

АСЕН ДАЦЕВ
172 Айнщайн и квантовата теория

Я. П. ТЕРЛЕЦКИ
182 Превръща ли се масата в енергия?

АЗАРЯ ПОЛИКАРОВ
198 Преобразование и приемственост на хипотезите при създаване на теорията на относителността

РАШКО ЗАЙКОВ
214 Спомени за Айнщайн

 
Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Сборник
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
популярна физика, теория на относителността, релативистка физика
Съставител
Азаря Поликаров
Град
София
Година
1981
Страници
220
Състояние
използвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
отлична корица и книжно тяло, водени кратки бележки с молив извън текстовото поле.
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
236
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 120 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 120 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!