Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Алгоритми (1978 г.)

  • Издателство: Народна просвета

Алгоритми (1978 г.)

  • Издателство: Народна просвета

Книга за ученици от горните класове на средните учи­лища, но може да бъде полезна и за учителите по математика, студентите от първите курсове на ВУЗ, както и на любителите на математиката.

 

Петър Бърнев  |  Павел Азълов  (автори)

 

Издателство:   Народна просвета
Език: български език
Раздел: Математика
Етикет: училищна математика

 

Мека корица, среден формат  |  112 стр.  |  106 гр. 

(неизползвана, здрава и чиста книга с леко захабен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Понятието алгоритъм има фундаментално значение не само за съвременната математика, но и за познанието изобщо. Алгоритъмът представлява система от правила, които определят последователност от елементарни действия. Изпълне. нието на тези действия осигурява решаването на дадена задача, постигането на определен резултат.

 

В първата част на книгата се дават общи сведения за алгоритмите, за представянето им чрез блок-схеми и за електронните автоматични сметачни ма­шини— устройства, предназначени за автоматично изпълнение  на алгоритми-

Втората част на книгата съдържа редица конкретни алгоритми, свързани както със забавни въпроси, така и със сериозни проблеми.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Едно от основните понятия в съвременната мате­матика, сравнимо по значение с понятия като функ­ция или уравнение, е понятието алгоритъм.

 

Понятието алгоритъм е важно както за разви­тието на математиката, така и за нейните прило­жения.

 

Алгоритмите лежат в основата на електронните автоматични сметачни машини. Благодарение на раз­витието на теорията на алгоритмите стана възможно създаването на разнообразни производствени и би­тови машини с програмно управление. В това отноше­ние предстои голямо развитие, особено що се отнася до създаването на различни роботи.

 

Алгоритмите позволяват да се създават матема­тически модели на дискретните процеси на управление. Алгоритмизацията дава възможност процесите на управление да бъдат автоматизирани.

 

Развитието на обществото днес е достигнало такъв стадий, че алгоритмите придобиват първосте­пенно значение за предаването и съхраняването на управленческа информация.

 

Терминът алгоритъм съществува в математиката отдавна. Като пример за алгоритъм се посочваше из­ложеният от Евклид начин за намиране най-големия общ делител на естествени числа. Но теорията на алгоритмите и тяхното широко приложение се раз­виха едва през последните няколко десетилетия. Раз­бира се, сега не е трудно, като се огледаме назад, да забележим, че хората по същество са прилагали алго­ритми в редица случаи много преди терминът алгори­тъм да бъде известен.

 

Алгоритмите получиха широко разпространение и несъмнено ще заемат трайно място в средното обра­зование. Понятието алгоритъм излиза от рамките на специфичните за математиката понятия. То има фун­даментално значение за познанието изобщо.

 

Книгата се състои от две части. В първата част (написана от П. Бърнев) в популярна форма се дават общи сведения за алгоритмите, за блок-схемите и за сметачните машини. Втората част (написана от П. Азълов) съдържа редица конкретни алгоритми. Някои от тях са свързани със забавни въпроси (комбинатор-ните алгоритми и алгоритмите за игри), други реша­ват сериозни проблеми (алгоритмите за подреждане, търсене, числено пресмятане, обработка на символна информация). Част от описаните алгоритми многократ­но са изпълнявани от автоматична сметачна машина.

 

Авторите благодарят на рецензентите проф). д-р Бл. Сендов и Цв. Милева и на редакторката М. Дондова за ценните препоръки, които способствуваха да се по­добри текстът.

 

Разглежданото в книгата понятие алгоритъм е много съдържателно и интересно. Ако читателят не получи такова впечатление, причината за това ще са авторите.

 

Завършвайки ръкописа на книгата в навечерието на 100-годишнината от освобождането на България, авторите посвещават своя скромен труд на героите, дали силите и живота си в борбата с отоманските поробители.

 

София, 28. II. 1978 г. П. Бърнев


**

 

СЪДЪРЖАНИЕ
 
 
Предговор 3
 
 
1. ОБЩИ СВЕДЕНИЯ ЗА АЛГОРИТМИТЕ
 
1.1. Идея за алгоритъм   5
 
1.2. Определение и свойства на алгоритмите 8
 
1.3. Изразяване на алгоритми ... 20
 
1.4. Някои допълнителни сведения за алгоритмите ... 30
 
1.5. Автоматични устройства за изпълнение на алгоритми 34
 
 
2. НЯКОИ КОНКРЕТНИ АЛГОРИТМИ
 
2.1. Комбинаторни алгоритми 40
2.1.1. Алгоритъм за образуване на иермутациите от п елемента 41
2.1.2. Алгоритъм за образуване на вариации с повторение . . 43
2.1.3. Задача за осемте дами 45
 
2.2. Алгоритми за числени пресмятания 49
2.2.1. Пресмятане стойност на полином     49
2.2.2. Извличане на квадратен корен      51
2.2.3. Числено пресмятане на корените на уравнения   .55
2.2.4. Алгоритми за търсене на прости числа  60
 
2.3. Алгоритми за подреждане и търсене 65
2.3.1 Подреждане 69
2.3.2. Търсене 73
 
2.4. Алгоритми за обработка на символна информация 77
2.4.1. Алгоритъм за автоматично пресмятане стойността на израз 77
 
2.5. Алгоритми за игри 84
2.5.1. Игра с пермутации  84
2.5.2. Игра на „Бици и крави" 85
2.5.3. Алгоритъм за играта „Ним" . . .89
2.5.4. Алгоритъм за играта „Ограничен Ним" 92
 
Решения и упътвания на задачите 94
 
Литература 110

 

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Петър Бърнев, Павел Азълов
Издателство
Народна просвета
Етикети
училищна математика
Град
София
Година
1978
Страници
112
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга с леко захабен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
5
Тегло (гр.)
106
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!