Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Аналитична геометрия (1974)

  • Издателство: Наука и изкуство

Аналитична геометрия (1974)

  • Издателство: Наука и изкуство

Учебник за студентите по математика от Софийския университет

Грозьо Станилов  (автор)

Издателство:   Наука и изкуство
Език: Български
Раздел: Математика

 

Мека корица, 155 х 220 х 10 мм  |  224 стр.  |  209 гр. 

(използвана книга с леко захабен външен вид - подчертавано и водени кратки записки с блед черен молив върху 118 страници - останалата част е без следи от употреба)

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

Анотация

В учебника са дадени основите на аналитичната геометрия на равнината и прстранството. Материалът е класически, но е изложен на векторно-алгебрична основа. Широко е използван апаратът на линейната алгебра. Последователно е застъпено теоретико-груповото гледище на Ф. Клайн върху класическата геометрия. Изучават се трите основни групи: проективна, афинна, метрична, и техни инварианти. Изложението е твърде сбито, кратко, но ясно.
Учебникът е предназначен за студенти по математика в Софийския и Пловдивския университет, а също така и за студенти по математика във ВПИ — Шумен. Несъмнено той ще бъде полезен за всеки, който желае да разшири своите познания по аналитична геометрия.

*

Предговор

Учебникът съдържа лекциите, които се четат от 2—3 години на студентите по математика в Софийския и Пловдивския университет. Обемът на учебника, макар и малък, включва традиционните теми по аналитична геометрия, които се излагат в обширни курсове по тази дисциплина. Възприетата от нас методика — да използваме нашироко линейната алгебра, ни даде възможност да изложим един твърде обемист класически материал на малко страници. При това последователно е проведено теоретико-груповото гледище на Ф. Клайн върху класическата геометрия. Еднотипно са въведени преобразуванията (движенията) в основните класически групи: проективна, афинна и метрична.
Старахме се изложението да бъде кратко, сбито, ясно. Във връзка с това ще отбележим две неща: 1) паралелно са правени разглежданията на едни и същи теми в равнината и в пространството или когато това е правено поотделно, в изложението втория път са пропуснати редица сходни неща: 2) разглеждането на някои частни случаи при доказване на твърдения са оставени на читателя като леки упражнения.
В линейната алгебра широко се прилага геометричният метод на Грам—Шмидтза ортонормиране на базата. Тук предлагаме експлицитни формули за системата от ортонормираните вектори, които, струва ни се, са нови.
Да отбележим някои технически неща. При цитиране на формула от параграфа, в който се водят разглежданията, се посочва номерът на формулата. Ако формулата е от друг параграф, на пърио място се посочва номерът на параграфа и след това номерът на формулата. Например (9.4) означава формула (4) от параграф 9.
Надяваме се, че учебникът ще бъде полезен не само за студентите по математика. От него могат да разширят своите познания по аналитична геометрия студентите по физика и от висшите технически учебни заведения.

Авторът

Характеристики +
В наличност
Да
Етикети
висша математика, за студенти по математика, аналитична геометрия
Език
Български
Автор (А-Я)
Грозьо Станилов
Издателство (А-Я)
Наука и изкуство
Етикет
висша математика, За студенти по математика, аналитична геометрия
Град
София
Година
1974
Страници
224
Състояние
използвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга с леко захабен външен вид - подчертавано и водени кратки записки с блед черен молив върху 118 страници - останалата част е без следи от употреба
Националност
българска
Корица
мека
Формат
среден
Размери (мм)
155 х 220 х 10
Тегло (грама)
209
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

Foreign orders will be accepted after 01.07.2024.

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!