Всички Категории
Каталог
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Български олимпиади по математика (1990)

  • Издателство: Народна просвета

Български олимпиади по математика (1990)

  • Издателство: Народна просвета

Йордан Табов   |   Петър Кендеров   (автори)

училищна математика   |   елементарна математика   |   състезателна математика    (етикети)

Издателство:   Народна просвета
Език: български език
Раздел: Математика

 

Твърда корица, среден формат  |  223 стр.  |  241 гр. 

(неизползвана, здрава и чиста с незначителни забележки)

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

АНОТАЦИЯ
 
Тази книга е посветена на задачите и решенията от III и IV кръг на Българските олимпиади по математика (1949-1989 г.). Основното й предназначение е, да подпомогне ученици, учители и специалисти в извънкласната работа по математика. Задачите от III кръг за периода 1960-1970 г. и някои задачи от по-късния период представляват интерес и за един по-широк кръг от ученици и учители, които провеждат подготовка за конкурси във висши учебни заведения.
 
**
 
ПРЕДГОВОР
 
Олимпиадата по математика в България е една от най-старите национални олимпиади в света. Началото й е поставено през 1949—1950 учебна година и пътят, изминат от нея през изтеклите 40 години, е интересен и богат с имена и постижения, с талантливи изяви и идеи.
 
Пишем тези редове със съжалението, че книгата за българските олимпиади, която представяме на читателите, е едностранчива. Няма да се спираме на причините, поради които в нея липсва информация за създаването и развитието на организационните форми на олимпиадата, за творците и дейците на „олимпийското движение", за победителите и т. н. Ще се задоволим да препратим читателите към две предишни книги: „Математически олимпиади" от Ст. Будуров и „Международни олимпиади по математика" от П. Кендеров, Д. Серафимов и П. Димитрова, както и към статиите, цитирани в библиографията.
 
Това, което предлагаме на следващите страници, са задачите—едно своеобразно свидетелство за развитието на нашата математическа мисъл, един концентриран източник на идеи, опит и поука, един добър учител за любознателния ученик, накратко — един обект, достоен за внимание.
 
Хронологичната наредба на материала има някои недостатъци, най-важните от които са тематичната разхвърляност и липсата на постепенна градация в трудността. От друга гледна точка обаче тази наредба има предимство, защото читателите свик ват с разнообрази»то, което е налице на всички математически състезания. Всъщност едва ли е случаен фактът, че на хронологичен принцип са изградени почти всички съвременни книги за математически съревнования. Освен това тя дава готови „състезателни теми", които при подготовка за олимпиади може да се използват за моделиране на състезателната обстановка.
 
Трябва да отбележим, че за съжаление почти всички задачи от първите осем олимпиади (1950—1957) не са ни известни. Все пак не изключваме възможността читателите да помогнат последните да бъдат възстановени.
Искаме да обърнем внимание и на следния факт: доста задачи от III кръг на нашите олимпиади през 60-те години са съвсем близки оо съвременната кандидатстудентска тематика. Дали след десетина години подобно ще бъде и положението със задачите от 70-те години? Изобщо постепенното „проникване" на идеи от извънкласната рабдта в по-масовата учебна практика би трябвало да бъде обект на специални изследвания. Така или иначе, първата част от материала в настоящата книга би трябвало да привлече вниманието на един по-широк кръг от учители и ученици, които провеждат подготовка за конкурси във висши учебни заведения.
 
Условията на задачите в книгата са такива, каквито са били дадени на самото състезание, като на няколко места са изгладени грапавини във формулировката, а някои по-съществени не. точности са коментирани под черта.
Номерата на задачите показват в коя година и на кой кръг на олимпиадата са давани. Например 78—3—4 означава: задача от олимпиадата през 1977/78 учебна година, трети кръг, зада ча номер четири. За всички по-трудни и интересни задачи има решения или упътвания. В някои случаи предлагаме повече решения и нашето убеждение е, че различните идеи за решаване на една и съща задача ще бъдат особено полезни за читателите.
 
Както самата олимпиада въобще, така и събраните тук задачи са плод на труда на нашата математическа общественост и отразяват интересите и постиженията на много наши математици. Много колеги помогнаха и за създаването и оформянето на настоящата книга. На първо място трябва да споиенем с благодарност рецензентите Пламен Кошлуков и Емил Карлов, чиито многобройни брлежки съществено подобриха редица решения и упътвания.
 
С интересни решения обогатиха съдържанието:
Петър Топалов—78—4—2 (II начин); Борислав Лазаоов- 73— 4—4 (II начин) и 76—4—2 (II начин); Руси Йорданов—77—4—4 (II начин); Николай Чавдаров —83—4—1 (II начин), 83—4—5 (II начин), 84—4—3 (II начин) и 85—4—5(11 начин); Христо Лесов— 66—3—4 (II начин), 66—3—5 (II начин), 68—3-4 (II начин )и 72-4-2; Емил Карлов—72-4—3, 72—4—5 и 72—4—6; Красимир Янакиев—81—4—2 (II начин); Светослав Савчев—88—4—6, (III начин) и 89—4—5 (III начин)
Помогнаха ни в работата над текста и колегите Б. Михайлов, Б. Савова, Л. Любенов, М. Колчева, М. Вгткова, Р. Кънчева, М. Иванова, Т. Джераси. На всички тях поднасяме сърдечна благодарност.
 
С особена признателност отбелязваме и вниманието на колегите от СМБ — секция Плевен и СМБ — секция Русе към нашата работа, в резултат на което бяха издадени две брошури с предварителен вариант на части от книгата.
 
Авторите

Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Йордан Табов, Петър Кендеров
Издателство
Народна просвета
Етикети
елементарна математика, училищна математика, състезателна математика
Град
София
Година
1990
Страници
223
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста с незначителни забележки
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
15
Тегло (гр.)
241
Условия за пазаруване +

Поръчките се обработват след потвърждение от клиента по телефона!

(при неуспешен опит за връзка с клента по телефона в рамките на три работни дни се анулира)

 

  • 5 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.
  • 5 лв. - доставка до офис на Еконт, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6 лв. - доставка до адрес с Еконт, независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • 5 лв. - при поръчка от 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди, поръчки под 20 лв. се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6 лв. - поръчки над 20 лв. - доставка до адрес със Спиди, независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв. се доставят само с Еконт.

 

За клиенти с поне три покупки, закупили книгите си с регистрация, може да се определи персонална отстъпка с код за отстъпка, за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!