Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Българско-руски речник (24000 заглавни думи, 2000 г.)

  • Издателство: Хирон 2000
  • ISBN / UPC: 9548790300

Българско-руски речник (24000 заглавни думи, 2000 г.)

  • Издателство: Хирон 2000
  • ISBN / UPC: 9548790300

Болгарско-русский словарь

Автор:   Лиляна Димитрова
Издателство:   Хирон 2000
Език:   Руски   |   Български
Раздел:   Речници
Година:   2000
Страници:   957
Корица:   Твърда
Размери (мм):   125 х 170 х 50
Тегло (грама):   683

 

Забележка: неизползвана, здрава и чиста отвътре книга с незначително захабен външен вид

Етикети:  руски речници   |   двуезични речници

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

Съставеният българско-руски речник е предназначен за изучаващите руски език в средните училища. Той може да бъде използван от студенти и от всички, които изучават руски език, обогатяват знанията си или го използват в професионалната сфера. Речникът може да бъде използван еднакво успешно и от говорещите руски език, които изучават български или имат делови контакти с говорещи български език. Той би подпомогнал превода от руски на български и от български на руски.

Съставянето на речника е особено необходимо, т.к. вече 24 г. не е издаван такъв речник. Последният българско-руски речник е от 1976 г. с около 13 000 думи (В. Татарова и съавт.)
 
Изходният български словник - около 24 000 думи и приведените към тях характерни и честотни словосъчетания - свободни, терминологични и фразеологични. е по-голям от този на досегашните българско-руски речници от този обем. Той до голяма степен представлява основния състав на съвременния български език, който е сверен с редица двуезични речници с изходен български език от този обем, като българско-английски, българско-френски и др. Като нормативна база са използвани тълковен, правописен и правоговорен речник, речници на новите думи и други речници на съвременния български език, както и съответните речници на съвременния руски език. Речникът съдържа много термини и терминологични съчетания от различни научни области, придобили по-широка употреба в съвременния български език и техните съответствия в руски език. Съставните наименования и терминологичните съчетания, приведени към основните речникови статии, увеличават значително основния брой думи. Включени са и много нови думи и словосъчетания, както и нови значения на съществуващи в езика думи, което отразява появата на нови реалии в бурно променящата се научна, социална и битова сфера и е свързано с развитието на нови технологии, навлезли широко в живота ни и предизвикали дълбоки и качествени промени в него.
 
Поради ограничения обем на учебните речници от този тип не всички характеристики на думите е възможно да бъдат дадени. Акцентите при съставянето са били: семантичната характеристика и диференциация на лексичните единици в български и руски език (чрез номерация на различните значения и уточненията в скобки на български или руски език); лексическата съчетаемост, особено представянето на нейната контрастивност в двата езика при свободните, терминологичните и фразеологичните съчетания; фразеологизмите, поговорките и пословиците, които се превеждат по техния общ смисъл; последователно е дадено управлението на руските глаголи, което често представлява трудност за българите, особено поради падежната система в руски език; при примерите са привеждани думи и изрази, характерни и честотни, които са различни в двата езика и биха затруднили носителите както на българския, така и на руския език; при еднаквите и близки лексикални единици се обръща внимание на разликите в ударението, правописа, граматичните характеристики, съчетаемостта, семантичния обем.
Споменатите страни на съставения речник увеличават неговата съдържателна и образователна стойност и подпомагат усвояването не само на отделните думи, но и на тяхната съчетаемост и управление. Чрез съчетаемостта се проявява живата употреба на думите в езика, тяхното реално функциониране, а също и граматическата им характеристика; чрез нея се подчертават и разликите в двата езика.
Надяваме се, че този речник ще бъде ценно помагало за говорещите български език, които изучават руски и за говорещите руски език, които изучават български.
 
Изразявам благодарност на уважаемите редактори за компетентното сътрудничество, особено на г-жа Росица Дончева.
 
От автора

Характеристики +
В наличност
Да
Етикети
двуезични речници, руски речници
Език
Български, Руски
Автор (А-Я)
Лиляна Димитрова
Издателство (А-Я)
Хирон 2000
Етикет
руски речници, двуезични речници
Град
Варна
Година
2000
Страници
957
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста отвътре книга с незначително захабен външен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Размери (мм)
125 х 170 х 50
Тегло (грама)
683
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

Foreign orders will be accepted after 01.10.2024.

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!