Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Беседи по история на математиката. В три части. Част 3 (1988)

  • Издателство: Народна просвета

Беседи по история на математиката. В три части. Част 3 (1988)

  • Издателство: Народна просвета

Г. И. Глейзер  (автор)   |  Радослав Павлов  (преводач)

Издателство:   Народна просвета
Език: Български
Раздел: Математика

 

Мека корица, 140 х 200 х 22 мм   |   391 стр.   |   408 гр. 

(неизползвана, отчислена от библиотека книга - без заглавна страница с позахабен външен вид)

забавна математика   |   история на математиката  (етикети) 

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

Оригинално заглавие:

История математики в школе. IX — X классы. — М.: Просвещение, 1983. — 351 с.

*

АНОТАЦИЯ

Предлаганата книга е трета от тритомна поредица и съдържа беседи по история на математиката, които могат да се използват в уроците по матема­тика и в разнообразните форми на извънкласна работа. В тях са предста­вени възникването и развитието на основни математически понятия и мето­ди., изучавани в 9. и 10. клас. Подходящо избраната форма на изложения, многобройните исторически задачи и богатият илюстративен материал правят книгата необходимо пособие за учителите по математика, интересно в интригуващо четиво за учениците и за всички, които се интересуват от исто­рията на преподаваната в средното училище математика.

**

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

Книгата „Беседи по история на математиката", част III, предназначена за ученици от 9.—10. клас е продължение на излез­лите две книги за 4.—6. клас (през 1983 г.) и за 7—8. клас (през 1987 г.).

Първата част на книгата съдържа материал по исто­рия на математиката, съответстващ на учебната програма по математика за 9. и 10. клас, а втората е предназначена за извънкласни занимания или за самостоятелно четене на ученици, които се увличат от математиката и нейната история.

В края на книгата са поместени исторически задачи с решения, упътва­ния към решенията и отговори. Тази книга се различава от пред­хождащите я (част I и част II) не само по съдържанието, но и по по-строгото излагане на материала, което се обуславя от въз­растовите особености и развитието на учениците от по-горните класове (9. и 10.).

В отделните- статии за извънкласни занимания има някои сведения с теоретичен характер, които не са застъпени в програ­мата за средното училище, като: непрекъснати дроби, комплекс­ни числа, въпроси от теория на вероятностите, интеграли и др. Обаче този материал може да се използва в заниманията на мате­матически школи или кръжоци по математика.

Хронологичният справочник „Векове и години", който съдър­жа материал по история на математиката, се отнася за трите книги и за удобство на читателя е поместен в първата част.

Запознаването на учениците с фрагменти от историята на математиката при изучаването на основите на предмета в урочни и факултативни занятия преследва точно определени цели, а именно:

  • повишаване интереса на учениците към изучаването на ма­тематиката и задълбочаване разбирането на разглеждания ма­териал;
  • разширяване умствения кръгозор на учениците и повиша­ване на тяхната обща култура чрез запознаването им с истори­чески факти, по-добро разбиране ролята на математиката в съвременното общество;
  • запознаване с историческото развитие на математиката, което съдейства за възпитанието на подраства­щото поколение.

Съвременната училищна програма по математика задължа­ва учителя да запознава учениците със сведения, от историята на математиката и с биографиите на велики математици. Обаче в програмата няма конкретни препоръки какви сведения трябва да се съобщават на учениците, кога и как да се прави това. Запоз­наването на учениците с историята на математиката означава обмислено и планомерно използване в уроците на факти от исто­рията на науката и тяхното умело преплитане със системното изложение на материала от програмата. Само такъв подход мо­же да съдейства за постигането на посочените цели.

Координирайки изучаването на математиката с други пред­мети, в частност с историята на науката, подчертавайки ролята и влиянието на практиката за развитието на математиката, посочвайки условията, а понякога и причините за зараждането и развитието на едни или други идеи и методи, за тяхното умствено съзрява­не и съзнателно усвояване на учебния материал. Постигнатото по този начин по-дълбоко вникване в училищния курс по математи­ка безусловно ще предизвика сред учениците по-голям интерес към предмета.

Характеристики +
В наличност:
Да
Етикети
забавна математика, история на математиката
Език
Български
Автор (А-Я)
Г. И. Глейзер
Издателство (А-Я)
Народна просвета
Етикет
забавна математика, история на математиката
Преводач
Радослав Павлов
Град
София
Година
1988
Страници
391
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
отчислена от библиотека книга - без заглавна страница с позахабен външен вид
Националност
руска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Размери (мм)
140 х 200 х 22
Тегло (грама)
408
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!