Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Беседи по история на математиката. В три части. Част 3 (1988)

  • Издателство: Народна просвета

Беседи по история на математиката. В три части. Част 3 (1988)

  • Издателство: Народна просвета

Г. И. Глейзер  (автор)

 

Издателство:   Народна просвета
Език: български език
Раздел: Математика
Преводач: Радослав Павлов
Етикет:

забавна математика

история на математиката 

 

Мека корица, среден формат  |  391 стр.  |  408 гр. 

(неизползвана, отчислена от библиотека книга - без заглавна страница с позахабен външен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Предлаганата книга е трета от тритомна поредица и съдържа беседи по история на математиката, които могат да се използват в уроците по матема­тика и в разнообразните форми на извънкласна работа. В тях са предста­вени възникването и развитието на основни математически понятия и мето­ди., изучавани в 9. и 10. клас. Подходящо избраната форма на изложения, многобройните исторически задачи и богатият илюстративен материал правят книгата необходимо пособие за учителите по математика, интересно в интригуващо четиво за учениците и за всички, които се интересуват от исто­рията на преподаваната в средното училище математика.

 

**

 

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

 

Книгата „Беседи по история на математиката", част III, предназначена за ученици от 9.—10. клас е продължение на излез­лите две книги за 4.—6. клас (през 1983 г.) и за 7—8. клас (през 1987 г.).

 

Първата част на книгата съдържа материал по исто­рия на математиката, съответстващ на учебната програма по математика за 9. и 10. клас, а втората е предназначена за извънкласни занимания или за самостоятелно четене на ученици, които се увличат от математиката и нейната история.

 

В края на книгата са поместени исторически задачи с решения, упътва­ния към решенията и отговори. Тази книга се различава от пред­хождащите я (част I и част II) не само по съдържанието, но и по по-строгото излагане на материала, което се обуславя от въз­растовите особености и развитието на учениците от по-горните класове (9. и 10.).

 

В отделните- статии за извънкласни занимания има някои сведения с теоретичен характер, които не са застъпени в програ­мата за средното училище, като: непрекъснати дроби, комплекс­ни числа, въпроси от теория на вероятностите, интеграли и др. Обаче този материал може да се използва в заниманията на мате­матически школи или кръжоци по математика.

 

Хронологичният справочник „Векове и години", който съдър­жа материал по история на математиката, се отнася за трите книги и за удобство на читателя е поместен в първата част.

 

Запознаването на учениците с фрагменти от историята на математиката при изучаването на основите на предмета в урочни и факултативни занятия преследва точно определени цели, а именно:

  • повишаване интереса на учениците към изучаването на ма­тематиката и задълбочаване разбирането на разглеждания ма­териал;
  • разширяване умствения кръгозор на учениците и повиша­ване на тяхната обща култура чрез запознаването им с истори­чески факти, по-добро разбиране ролята на математиката в съвременното общество;
  • запознаване с историческото развитие на математиката, което съдейства за възпитанието на подраства­щото поколение.

 

Съвременната училищна програма по математика задължа­ва учителя да запознава учениците със сведения, от историята на математиката и с биографиите на велики математици. Обаче в програмата няма конкретни препоръки какви сведения трябва да се съобщават на учениците, кога и как да се прави това. Запоз­наването на учениците с историята на математиката означава обмислено и планомерно използване в уроците на факти от исто­рията на науката и тяхното умело преплитане със системното изложение на материала от програмата. Само такъв подход мо­же да съдейства за постигането на посочените цели.

 

Координирайки изучаването на математиката с други пред­мети, в частност с историята на науката, подчертавайки ролята и влиянието на практиката за развитието на математиката, посочвайки условията, а понякога и причините за зараждането и развитието на едни или други идеи и методи, за тяхното умствено съзрява­не и съзнателно усвояване на учебния материал. Постигнатото по този начин по-дълбоко вникване в училищния курс по математи­ка безусловно ще предизвика сред учениците по-голям интерес към предмета.

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
История математики в школе. IX — X классы. — М.: Просвещение, 1983. — 351 с.
Език
български
Автор
Г. И. Глейзер
Издателство
Народна просвета
Етикети
забавна математика, история на математиката
Преводач
Радослав Павлов
Град
София
Година
1988
Страници
391
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
отчислена от библиотека книга - без заглавна страница с позахабен външен вид
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
22
Тегло (гр.)
408
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!