КНИГИ

Беседи по история на математиката. В три части. Част 3

  • Издателство: Народна просвета

Г. И. Глейзер  (автори)

 

Издателство:   Народна просвета
Език: български език
Раздел: Математика
Преводач: Радослав Павлов
Етикет:

забавна математика

история на математиката 

 

Мека корица, среден формат  |  391 стр.  |  407 гр. 

(неизползвана книга в почти отличен външен вид, незначителен фабричен дефект при отпечатването на книжното тяло - леко размазан печат върху няколко страници в началото - виж изображенията под корицата)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Предлаганата книга е трета от тритомна поредица и съдържа беседи по история на математиката, които могат да се използват в уроците по матема­тика и в разнообразните форми на извънкласна работа. В тях са предста­вени възникването и развитието на основни математически понятия и мето­ди., изучавани в 9. и 10. клас. Подходящо избраната форма на изложения, многобройните исторически задачи и богатият илюстративен материал правят книгата необходимо пособие за учителите по математика, интересно в интригуващо четиво за учениците и за всички, които се интересуват от исто­рията на преподаваната в средното училище математика.

 

**

 

КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ

 

Книгата „Беседи по история на математиката", част III, предназначена за ученици от 9.—10. клас е продължение на излез­лите две книги за 4.—6. клас (през 1983 г.) и за 7—8. клас (през 1987 г.).

 

Първата част на книгата съдържа материал по исто­рия на математиката, съответстващ на учебната програма по математика за 9. и 10. клас, а втората е предназначена за извънкласни занимания или за самостоятелно четене на ученици, които се увличат от математиката и нейната история.

 

В края на книгата са поместени исторически задачи с решения, упътва­ния към решенията и отговори. Тази книга се различава от пред­хождащите я (част I и част II) не само по съдържанието, но и по по-строгото излагане на материала, което се обуславя от въз­растовите особености и развитието на учениците от по-горните класове (9. и 10.).

 

В отделните- статии за извънкласни занимания има някои сведения с теоретичен характер, които не са застъпени в програ­мата за средното училище, като: непрекъснати дроби, комплекс­ни числа, въпроси от теория на вероятностите, интеграли и др. Обаче този материал може да се използва в заниманията на мате­матически школи или кръжоци по математика.

 

Хронологичният справочник „Векове и години", който съдър­жа материал по история на математиката, се отнася за трите книги и за удобство на читателя е поместен в първата част.

 

Запознаването на учениците с фрагменти от историята на математиката при изучаването на основите на предмета в урочни и факултативни занятия преследва точно определени цели, а именно:

  • повишаване интереса на учениците към изучаването на ма­тематиката и задълбочаване разбирането на разглеждания ма­териал;
  • разширяване умствения кръгозор на учениците и повиша­ване на тяхната обща култура чрез запознаването им с истори­чески факти, по-добро разбиране ролята на математиката в съвременното общество;
  • запознаване с историческото развитие на математиката, което съдейства за възпитанието на подраства­щото поколение.

 

Съвременната училищна програма по математика задължа­ва учителя да запознава учениците със сведения, от историята на математиката и с биографиите на велики математици. Обаче в програмата няма конкретни препоръки какви сведения трябва да се съобщават на учениците, кога и как да се прави това. Запоз­наването на учениците с историята на математиката означава обмислено и планомерно използване в уроците на факти от исто­рията на науката и тяхното умело преплитане със системното изложение на материала от програмата. Само такъв подход мо­же да съдейства за постигането на посочените цели.

 

Координирайки изучаването на математиката с други пред­мети, в частност с историята на науката, подчертавайки ролята и влиянието на практиката за развитието на математиката, посочвайки условията, а понякога и причините за зараждането и развитието на едни или други идеи и методи, за тяхното умствено съзрява­не и съзнателно усвояване на учебния материал. Постигнатото по този начин по-дълбоко вникване в училищния курс по математи­ка безусловно ще предизвика сред учениците по-голям интерес към предмета.

Характеристики +
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
История математики в школе. IX — X классы. — М.: Просвещение, 1983. — 351 с.
Език
български
Автор
Г. И. Глейзер
Издателство
Народна просвета
Етикети
забавна математика, история на математиката
Преводач
Радослав Павлов
Град
София
Година
1988
Страници
391
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отличен външен вид, незначителен фабричен дефект при отпечатването на книжното тяло - леко размазан печат върху няколко страници в началото - виж изображенията под корицата
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
22
Тегло (гр.)
407
Доставка +

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 6 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30% +

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.10.2022 г.

 

*

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

 

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

**

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 6 лв.
60 - 100  15 0 лв. 6 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

 

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!