КНИГИ

Библията преразказана от Пърл Бък

  • Издателство: Просвета

Пърл Бък  (автор)

 

Издателство:   Просвета
Език: български език
Раздел: Християнство и Библии
Преводач: Дора Фиданова Янева
Етикет: Нобелова награда за литература  (1938 г.)

 

Мека корица, среден формат  |  384 стр.  |  327 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - надписани инициали с химикал в долната част на книжното тяло, видимо при затворено положение на книгата)

 

*

 

АНОТАЦИЯ 

 

Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 г. в Хилзбъроу, щата Вирджиния, САЩ. Прекарва детството си в Китай, където родителите й са мисионери-презвитерианци. Авторка е на повече от осемдесет книги. Творчеството й е пронизано от идеята за хуманизъм. Романът «Благословената земя» става бестселър и е отличен с авторитетната награда «Пулицър». Преведен е на повече от 30 езика.

Пърл Бък е удостоена с Нобелова награда за литература за  1938 г., с наградата «Уесли» за особени заслуги към човечеството и с повече от десетина почетни отличия от американски колежи и университети. Умира в Денби, щата Вермънт, на 6 март 1973 г.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Раснах в Китай, в семейството на родители американци, кои­то не ме насърчаваха да чета Библията. Баща ми — специалист по класическите езици староеврейски и гръцки смяташе, че пре­водът на Стария и на Новия завет неадекватно предава старите текстове, и се дразнеше от това, което наричаше груби грешки при употребата на думите. Той се отнасяше пренебрежително към английския превод и четеше светите писания в оригинал. Тъй като не ме учеше нито на староеврейски, нито на гръцки, аз можех да ги чета само на английски; но след като не ме подтик­ваха да правя това, така и не прочетох Библията. Истина е, че ми четяха от нея по малко вечер и сутрин, когато баща ми събира­ше семейството на молитва. Сутрин той казваше на английски няколко подбрани от него стиха заради американската си фами­лия, а вечер — няколко други стиха на китайски заради прислуж­ниците ни китайци. Освен тези стихове моите познания за Биб­лията бяха съвсем ограничени и се свеждаха до научаване на­изуст на притчата за планината, на псалмите и на онези части от словата на някогашните пророци, отнасящи се до това, какво трябва и какво не трябва да вършим в съботни дни, или пък се свеждаше до. прочитането (трябва да кажа, че това беше' за мен голямо удоволствие) на един доста дебел том с кафява подвързия със заглавие «Библейски легенди», изписано с поизтрити вече, позлатени букви. Майка ми, която се възхищаваше от благозву-чието на английския език, изискваше от мен да запомням онези части от Библията, които тя намираше за най-красиви и най-пое­тични. И за да задоволи неутолимата ми жажда за приказки и легенди, бе ми намерила този внушителен том.

 

Както е известно на всеки, който е чел Библията, няма по-добър източник на легенди и приказки от тази огромна колекция от стих и проза, песен и жалба, любов и смърт, грях и наказание. Светите писания на която и да е религия задълбочено разкриват душевните борби на мъже и жени в търсенето на първоизточника на съществуването и причината за живота и за смъртта.

 

Например през последните години в Индия бяха чудесно пре­ведени на английски свещените книги на сикхската религия и за моя голяма радост тези два тома ми бяха подарени при едно мое пътуване до Индия. Като ги чета, откривам същата духовна жажда, каквато вдъхновяваше младата ми душа, когато сама започнах да чета Библията. Същото се получава, когато човек чете и други свещени книги. Книгите на будизма, пищно оцветени легенди на индуизма, пантеоните на Гърция и Рим заедно със

 

Стария и Новия завет на староеврейски и на гръцки еднакво интересно разказват за стремежа на човешките същества да про­никнат в Отвъдното. Някои от легендите са общи и се повтарят. Непорочното зачатие се среща не само в християнството, като от това не губи нищо от значението си. Историята с големия потоп и Ноевия ковчег се среща и в друга литература. За мен, като се има предвид, че съм израснала в Азия, една религия усилва и задълбочава друга чрез съответствията и заимстваният а, кои­то съществуват в тях.

 

Легендите в тази книга не са представени като религия. Спом­ням си, че самата аз четях с голямо удоволствие някогашните «Библейски легенди» и тъй като не съм попаднала на друга по­добна книга, може би в наше време Библията, разказана като приказка ще я замести и ще удовлетвори потребността на съв­ременния читател от подобно четиво.

 

Библията (Старият и Новият Завет) може да се чете по раз­лични начини. За някои тя е божествено писание. Не отричам, че тя съдържа такъв елемент. За други тя е най-чистият вид ли­тература, който имаме на английски език. За трети тя е сборник от информация за страданията, борбата и радостите на човешка­та природа. За децата тя е книга приказка. Нека те я четат със същата наслада, с която аз я четох някога в нашата къща на хъл­ма в Китай.

 

И още нещо — като пиша тези редове, ми минава през ум, че Библията има и друго значение. Това е книга от Азиатския кон­тинент, тъй като християнството идва от Изток. Днес изглежда противоречив фактът, че Западът, изправен в конфликт с Изтока, въпреки всичко открива първоизточника на духовния си живот в една книга от Азия, посветена на евреите; а те, макар и далеч от родината, все пак остават верни на древната си история, която е азиатска. Може би точно в това ще намерим пътища към взаимно разбирателство, към изграждането на един общ, мирен свят.

 

ПЪРЛ БЪК

 

***

 

СТАРИЯТ ЗАВЕТ

 

Предговор (5) Сътворението на света (9) Градина­та Едем (11) Каин и Авел (14) Ной и потопът (16) Вавилонската кула (21) Пътуването на Авраам и Лот (23) Пленяването на Лот (26) Авраам и Божието обещание (28) Посещението на чуждоземците (31) Съдбата на Содом (34) Синовете на Авраам (38) Принасянето на Исаак в жертва (41) Ревека при кладенеца (43) Исав продава първородството си (49) Иаков надхитря баща си (51) Стълбата на Иаков (55) Рахил и Лия (57) Иаков и Ла-ван (60) Срещата между Иаков и Исав (66) Шарената дреха (71) Йосиф, пленник в Египет (75) Братята на Йосиф се кланят (78) Семейството на Йосиф в Египет (85) Мойсей сред тръстики­те (91) Горящият къпинов храст (96) Пусни народа ми (100) Нощта на пасхата (106) В пустинята (111) Десетте божи заповеди (116) Облакът потегля от Синай (122) Земята, богата на мляко и мед (126) Иисус Навин спечелва битката за Иерихон (133) Тристата бойци на Гедеон (139) Самсон и Далила (146) Историята на Рут (152) Самуил, човекът, който провъзгла­сяваше царе (159) Овчарчето Давид (166) ДавидиГолиат (172) Враждебността на Саул (177) Възходът и мъката на Давид (185) Мъдростта на Соломон (193) Разделението на царството (201) Илия и пророците на Ваал (208) Илия и Ели-сей (216) Историята с Йона (223) Край реките на Вавилон (229) Даниил (238) Завръщането на евреите (244) Божието обещание пред Израил (253)

 

НОВИЯТ ЗАВЕТ

 

Архангел Гавриил (257) Раждането на Иисус (263) Детството на Иисус (268) Йоан Кръстителят (272) Иисус в пустинята (277) Началото на мисия­та (280) Иисус в Галилея (285) Чудесата на Иисус (290) Проповедта на планината (298) Иисус и Йоан Кръстител (304) Притчи и чудеса в Галилея (309) Нахранването на множество­то (315) Спорове в храма (320) Надигащата се буря (326) Възкресяването на Лазар (332) Пътят към кръста (Голгота) (338) Последни часове в храма (344) Тайната вечеря (349) Предателството (354) Съдебният процес (359) Разпъването на кръста (366) Той възкръсна! (373) Иисус се възнася на небето (378)

Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Пърл Бък
Издателство
Просвета
Етикети
Нобелова награда за литература
Преводач
Дора Фиданова Янева
Град
София
Година
1990
Страници
384
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - надписани инициали с химикал в долната част на книжното тяло, видимо при затворено положение на книгата
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
135
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
327
Доставка +

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 6 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30% +

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.07.2022 г.

 

*

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

 

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

**

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 6 лв.
60 - 100  15 0 лв. 6 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

 

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!