Етикетът в обществото. С фрази и термини на английски език

Продукти
КНИГИ
+
3,95 лв.
  • Издателство: Хомо Футурус
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Васил Байчев  (съставител)

 

Издателство:   Хомо Футурус
Език: български език  |  английски език
Раздел: Самоусъвършенстване
Етикети:

мотивация и самочувствие

 

Мека корица, среден формат  |  96 стр.  |  76 гр.

(неизползвана, здрава и чиста книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

НА КОГО Е НУЖЕН ЕТИКЕТЪТ?
 
Мнозина ще кажат, че днес едва ли никой се съобразя с изискванията на етикета. Освен английската кралица и, разбира се, дипломатите, когато са на служба. Та нали и лейди Даяна си позволява някои волности с него пред обективите на фотожурналистите, докато принц Чалз великодушно гледа встрани? А може би етикетът отдавна е омръзнал и на тях?
 
От уестърните знаем, че изкачилите се на върха магнати, колкото и благородни да изглеждат отстрани, следват по-скоро инстинктите си, отколкото някакви норми на поведение в обществото. А в живота ни все повече цари атмосфера на безцеремонност, в някои случаи — на безпардонност и на почти пълно отсъствие на култура на поведение. И което е най-странно — всичко това никого не шокира. Защото самото то е вече норма на поведение.
 
Какво ни остава? Да мечтаем за световете на Рей Бредбъри, в които същества от други цивилизации следват норми на поведение в друго измерение и говорят на други честоти? Или за патриархалните нрави от времето, когато нашите баби са били млади момичета и са ходили с рокли под глезените и с яки над ушите?
 
Ако не нашият, то поне чуждият опит показва, че нормите на етикета трябват на всички ни, а не само на английската кралица, на лейди Даяна, на дипломатите или на същества от други планети. Нужни са на политиците в съвременна България, за да се роди онази атмосфера па толерантност и компромиси, от която в крайна сметка зависи спокойствието и благоденствието ни. На бизнесмените, които ще открият нов начин да решават проблемите в отношенията с партньорите си. На всички, които вярват, че България е част от Европа и разбират, че тя иска от нас да се държим не само като европейци, но и като граждани на света. В бита на всеки българин, който с учудване ще открие, че следвайки определени норми на поведение, ще възвърне хармонията в отношенията със семейството си, с приятелите си и с тези, с които общува всеки ден. И в крайна сметка - на всички ни, за да направим ежедневието си ако не по-приятно, то поне по-поносимо.
 
Етикетът ще прибави към вашата личност и онзи последен щрих, който ще я направи завършена. Той е подправката, която различава едно ястие от друго. Той е чувството на приятно прекарана вечер, без да можете точно да кажете какво именно ви е накарало да се чувствате така — дали чудесната вечеря, приятната компания, милата домакиня или очарователната ви съседка по маса. Той е като хубаво вино, без което и бай-вкусната вечеря може да стане безвкусна. Той е като усмивката на наивно дете, която е в състояние да смекчи гнева ви и в най-критични ситуации...
 
Вярвам, че дори да сте знаменитост, ще научите от тази книга нещо полезно за отношенията ви с другите. В нея са отразени преди всичко изискванията на американския етикет по едноименната книга па Емили Поуст, както и по книгите "Diplomatic Ceremonial and Protocol" на Джон Уд и Жан Сере, "Дипломатический протокол и дипломатичесская практика" на Ф. Ф. Молочков и др. Макар Америка да не е светът, етикетът на тази страна, радваща се на определени симпатии сред българите, до голяма стенен отразява международната практика в тази област. Без да претендира за изчерпателност, тя ще ви даде възможност да се чувствате добре не само сред близките си, но и в най-изисканото общество. Ще ви препоръча какво и как да поднесете на гостите си, какво парти да им устроите и, естествено, как да се обличате, за да привлечете погледите на всички в един спектакъл, в който ще играете главната роля. Какво отличава елегантната жена от жената "шик", мъжа от джентълмена и как изисканите маниери са предпоставка да ви приемат в обществото, което иначе би ви отхвърлило, независимо колко сте богат или влиятелен. А ако сте беден, етикетът ще придаде на ежедневието ви онази непосредственост на поведението, която ще накара другите да ви ценят по качествата ви. И в никакъв случай не пренебрегвайте завършека на всяка глава — "Едно единствено изключение от правилата", който пригажда нормите на етикета /уви, като изключение!/ към нашите условия и за съжаление няма нищо общо с препоръките на г-жа Поуст.
 
Обясненията се съпътстват с необходимите фрази и термини на английски език. Те ще ви помогнат да общувате с вашите и чужди партньори, а краткият тематичен английско-български и българско-английски речник — да водите кореспонденцията си, делови беседи и, защо не, светски разговори на този език. А всичко останало зависи от Вас, от Вашата предприемчивост и обаяние.
 
Васил БАЙЧЕВ

 

**
 
СЪДЪРЖАНИЕ / CONTENTS
 
НА КОГО Е НУЖЕН ЕТИКЕТЪТ? 3
 
ЗАПОЗНАНСТВА
(INTRODUCTIONS) 5
 
ПОЗДРАВИ
(GREETINGS) 11
 
ВАШИТЕ ВИЗИТНИ КАРТИЧКИ И ПОСЕЩЕНИЯ
(VISITING-CARDS AND VISITS) 16
 
ОБЛЕКЛОТО НА ЕДИН ДЖЕНТЪЛМЕН
(THE CLOTHES OF A GENTLEMAN) 25
 
ОБЛЕКЛОТО НА ЕДНА ДАМА
(THE CLOTHES OF A LADY) 29
 
ДЪРЖАНЕ НА МАСАТА
(TABLE MANNERS) 33
 
ОБЕДИ
(LUNCHEONS) 41
 
ЧАЙОВЕ, КОКТЕЙЛИ И ДРУГИ СЛЕДОБЕДНИ ПАРТИТА
(TEAS, COCKTAILS AND OTHER AFTERNOON PARTIES).44
 
ОФИЦИАЛНИ ВЕЧЕРИ
(FORMAL DINNERS) 48
 
ТЕСТ ЗА КУРТОАЗНОСТ ПРИ ВОДЕНЕ НА ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР
(TELEPHONE COURTESY TEST) 57
 
ЕТИКЕТ ЗА ПУШАЧА
(ETIQUETTE FOR THE SMOKER) 59
 
ОФИЦИАЛНАТА ВИ КОРЕСПОНДЕНЦИЯ
(YOUR FORMAL CORRESPONDENCE) T. 61
 
АНГЛИЙСКО-БЪЛГАРСКИ РЕЧНИК ENGLISH-BULGARIAN TOPICAL
VOCABULARY SHEET 67

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български, английски
Издателство
Хомо Футурус
Етикети
мотивация и самочувствие
Съставител
Васил Байчев
Град
София
Година
1998
Страници
96
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
българска
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
6
Тегло (гр.)
76
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за постоянна отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код постоянна за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!