Ето как се изследват стопански операции

Продукти
КНИГИ
+
19,95 лв.
  • Издателство: Техника
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Колко прави 1+1 във вашата работа?

 

Р. Фор  |  А. Кауфман  (автори)

 

Издателство:   Техника
Език: български език
Раздел: Математика
Преводач: Милчо Атанасов Германов
Етикет:

приложна математика

математика за икономисти

 

Твърда корица, среден формат  |  260 стр.  |  398 гр. 

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

Анотация

 

В книгата е изложено в достъпна форма съвременното раз­витие на приложната математика, свързана с организацията на производствения процес, с икономиката на предприятието и с управлението, т. е. с различните въпроси на операционните из­следвания.

 

С помощта на 18 „истерии", които в действителност пред­ставляват примери за изследване на нарочно опростени случаи, написани в лек стил и шеговит тон, авторите излагат основните методи и математическия апарат, които се прилагат при изследва­нето на такива случаи. Следенето на книгата с лист и молив в ръка може да улесни читателя при по-нататъшното проучване на по-сериозни трудове, каквито са посочени в общата библиография. Тя е допълнена и със заглавия от съветската литература.

 

Книгата е предназначена за широк кръг читатели, но е особено полезна за математици, инженери, икономисти и стопан­ски дейци, които се интересуват от приложението на съвремен­ните математически методи в икономиката и производството.

 

**

 

Съдържание

 

1. Историята на един вестникопродавец 5
(Задача за запасите)
 
2. Как да инвестираме? 24
(Комбинаторна задача за назначение. Динамично програмиране)
 
3. Майсторът на куклите 33
(Марковски вериги. Последователни решения)
 
4. Търпение и време 53
(Масово обслужване)
 
5. Какво кафе ! Френеко-мексиканска  история 67
(Транспортна мрежа. Алгоритъм на Форд—Фулкерсон)
 
6. Мексико-Акапулко 74
(Къде трябва да живеят екипажите. Една задача за назначение)
 
7. 225 000 бутилки за един "ден ! 100
(Транспортна задача. Алгоритъм степинг-стоун или правило на северозападния ъгъл)
 
8. Кога най-добре ще продам своята „Голондрина" ? 124
(Подновяване на амортизиран инвентар и съоръжения. Актуализация и инвести¬ции)
 
9. Следете състоянието на гумите! 138
(Теория за възстановяване на запасите)
 
10. Дръжте крадеца! 151
(Едно разумно приложение на теорията на игрите)
 
11. Едно плюс едно — равно на едно ! 161
(Използуване на булевата алгебра)
 
12. Преводачи за Теотиуакан 178
(Задачата за ръководство на персонала)
 
13. Триумфът на Дени-Папен 191
(Увод на линейното програмиране)
 
14. Свободно или заето 204
(Избор на критерий на неопределеност)
 
15. Бедни  и богати 2(4
(По дирите на индекса на бедност. Тегла на величините)
 
16. Новият Фреголи 226
(Алгоритъм на Фулкс; приложения)
 
17. Странниците  235
(Задача за часовия график. Алгоритъм на Джонсон)
 
18. Вечеря по френски  244
(Или теорията на графите и булевата алгебра могат да бъдат полезни и в кухнята!
 
***
 

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

 

Тази книга няма никакви научни претенции; тя беше замислена и написана с единствената цел да накара деловите среди да се заинтере­суват от съвременното развитие на приложната математика в сродните области организация на труда, икономика на предприятието и управ­ление.

 

Трябва да се приеме фактът, че хората от деловите среди изобщо не разполагат с достатъчно време, за да са постоянно в течение на новите методи, изложени в строго научни и твърде тежки за четене трудове. Прочее именно тези хора трябва да бъдат информирани за новите методи, тъй като в крайна сметка точно те трябва да ги из­ползуват. Ето защо ние смятаме, че един педагогически опит трябва да бъде предприет, и опитахме, без да сме сигурни в успеха.

 

Ние си поставихме следния критерий: една такава книга да може да се чете във влака, в метрото, в самолета или в къши; след това с молив в ръка да се направят съвсем простите пресмятания и накрая след известно време читателят да се реши да проучи по-задълбочени и сериозни трудове! Ако отговорът е да, то книгата е добра. Ше отбележим, разбира се, че някои ще я четат скришом, за да задоволят любопитството си и да не изложат доброто си име.

 

С помощта на осемнадесет малки истории' — в същност проуч­ване на опростени случаи, от които девет се развиват в Мексико, осем други в нашата страна* и една последна в океана, който ргз-деля Мексико и Франция, ние показваме основните методи и анали­тичните подходи за съставяне на уравнения или модели. По принцин във всяка глава правим съвсем кратък преглед на теорията на проб­лема ; параграфите, отговарящи без съмнение на по трудните въпроси, са отпечатани с по-дребен шрифт. Накрая тази книга завършва с една обща библиография, класифицирана по теми.

 

За да си истински добър популяризатор, би трябвало много да знаеш, да си проникнал до дълбоката същност на основното изслед­ване и да си почувствувал ежедневните безпокойства и неприятности на тези, които се борят с трудностите на живота. Надяваме се да ни бъде простено, че нямаме всички необходими качества; ние написахме тази книга не само с надеждата да бъдем полезни, но и за удо­волствие.

 

Защо да се шегуваме с неща, които са твтрде сериозни, ще кажат неизбежно някои, защо са тези историйки и този шеговит дух! Ние ще им възразим със следната поговорка:

„Заемете се с вашата работа сериозно, но, за бога, не го вземайте на сериозно."

 

Даже ако тази книга е лошо направена, проблемите, които се разглеждат в нея, възбуждат такъв интерес, че ще имаме сигурно много съдии; както казахме малко по-горе, ние се надяваме, че те не ще спрат насред пътя.

 

Един от нас, който наскоро се завърна от Мексико, посвети анек­дотите, които ще прочетете, на своите приятели от Мексико: Кордона, Кортина, Портила, Лануца, Меаде, Куирез-Куарон, Сендерос и всички останали, които не фигурират в този къс списък — инженери, делови хора, архитекти, адвокати, учители, които подготвят със своите усилия бъдещата съдба на своята страна.

 

А. КАУФМАН, Р. ФОР

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Р. Фор, А. Кауфман
Издателство
Техника
Етикети
приложна математика, математика за икономисти
Преводач
Милчо Атанасов Германов
Град
София
Година
1967
Страници
260
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
френска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Тираж (бр.)
1080
Ширина (мм)
160
Височина (мм)
225
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
398
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!