Физиците продължават да се шегуват

Продукти
КНИГИ
+
6,95 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Сборник със забавни епизоди и хуморески из областта на физиката и живота на физиците

 

В. Турчин  | Н. Работнов  | Ю. Конобеев  |  В. Павлинчук  (съставители)

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Хумор и сатира
Етикети: 

забавна физика

вицове и анекдоти

 

Мека корица, среден формат  |  296 стр.  |  275 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Това е сборник със забавни епизоди и хуморески из областта на физиката и живота на физиците, написани от известни чуждестран­ни учени, предимно физици,или записани по техните думи.По характер отделните хуморески са весели и забавни, но същевременно са и дълбоко научни. Чрез тях сериозната наука физика се представя в нова и може би неочаквана светлина. Тъй като сухите формули и дефиниции са избягнати, книгата ще достави удоволствие на все­ки, който обича шегите.

 

**

СЪДЪРЖАНИЕ

 

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР 7
ПРЕДГОВОР 11
ИЗ ПРЕДГОВОРА КЪМ ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ 14
ПОЧТИ СЕРИОЗНО 19
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ 59
АДМИНИСТРАТИВНА ФИЗИКА 113
PERSONALIA 165
ШЕГУВАТ СЕ НЕ САМО ФИЗИЦИТЕ 194
ДОПЪЛНЕНИЯ 231

 

***

 

ВМЕСТО ПРЕДГОВОР
От българския преводач


Тази книга, драги читателю, е трето подобрено, допълнено и изменено издание на „Физиците се шегуват" и второ запазено издание на „Физиците продължават да се шегуват". Така се илюстрира действието на редица не широко известни методологични принципи на физиката.


Принципът за запазването е налице, защото между трите издания има все пак нещо общо, неизменно, а именно: физиците продължават да се смеят.

Най-важният методологичен принцип — принципът на симетрията, също е удовлетворен. Защото симетрията е единството от изменение и запазване. Смехът е хармонията на живота. Той е инвариантен спрямо най-широка група житейски преобразувания.

Не са забравени и други принципи. Принципът на съответствието не е пренебрегнат, защото трите издания са свързани чрез приемственост — в третото остана нещо от първото. А принципът на допълнителността остана на предишното ниво. В това издание той не получи възможност да разшири своята сфера на действие.
От предишните допълнения най-вече трябва да се обърне внимание на рецептата за конструиране на домашни машини за разбиване на атоми. Капиталовложения не са необходими. Само подръчни материали — галош, няколко стари ключа и др. От излизането на второто издание досега никой не изпрати съобщение, че е сглобил такава машина и че тя е проработила. Но ако тя проработи, съобщете веднага на адрес — София, БАН. Не е ясно защо досега всички опити са били безуспешни. Може би защото авторът на проекта е неизвестен.Проектът е превод от ксерокопие, което бе направено от ксерокопието, което висеше на стената в лабораторията по ядрена спектроскопия в Принстън. А откъде е дошло прин-стънското копие, това никой не можа да каже. На този въпрос завеждащ лабораторията само смутено сви рамене: „У нас какво ли не се печата ..." И така авторът и издателят на оригинала останаха неизвестни, за което може само да се съжалява.


В това издание имената Айнщайн, Бор, Паули и др. останаха без изменение като фундаменталните физични константи, които изразяват принципа на запазването. Но Комптон например стана Комптън. Това е недвусмислено указание.че не е лишено от основание подозрението, че даже фундаменталните константи не са неизменни ...
От преводаческия колектив, който преди години под-готови „Физиците се шегуват", почти нищо не остана. Вторият принцип на термодинамиката е неумолим всеобщ закон на природата — всичко изстива. Този закон е унищожил милиарди звезди, разорил е много империи и царства, изстудил е още повече кресла и е погубил чув-става, по-бурни от чувствата на Ромео.


Един си направил вила. С него вече шега не бива.
Друг станал старши. Кога ще го хванеш да чете превода?
Трети след дълга и блестяща ергенска кариера угасна като метеор. Оженил се. Някой ми донесе много здраве от него.
Изглежда, че между развитието на обществото и развитието на отношенията между хората има дълбока аналогия. Едно време хората живеели бавно и спокойно. Нямали планове, заседанията били рядкост и телевизорът съществувал само във въображението на писа-телите-фантасти, а на тях никой никога не вярва. Живеели си хората за собствено удоволствие. Ходели си на гости. Имали свободно време да ухажват собствените си жени, а даже обръщали внимание и на чуждите, което нерядко водело до дуели. От гледище на нашата техническа цивилизация дуелът е нещо странно, смешно и просто невероятно. В наши дни то е съвсем немислимо. Представете си, явяват се мустакати секунданти при някого, а той вади тефтера и заявява, че до края на следващия месец всичко е заето от заседания. Много съжалява, но няма възможност. Нека да потърсят друг партньор.

И така, - общо взето, през периода след излизането на първото издание на нашия сборник досега съществени промени на физическото поприще у нас няма. Всекн загрижено строи светлото бъдеще.

Оттогава изминаха петнадесетина години. Три петилетки!
А физиците продължават да се смеят. Защо?

Защото „смехът е кислород на живота. Той е културна придобивка: робът не се смее, дивакът — също . . . Сме-
г е велико творческо начало." Така е казвал Асен Зла-таров.На него някои физици не могат да простят, че е бил химик.
Защото „смехът прави равни всинца ни", въпреки че и той „не пречи да страдаш" (Кола Брьонон).
Защото според една древна китайска пословица наука, с която се шегуват, стои по-високо от наука, от която се страхуват. Казват, че Ръдърфорд често се смеел, но никога не се присмивал над чужда несполука.


Цветан Бончев продължава да обещава, но още не е здал следващия брой на „Вестника на гениите", който излиза на 100 години веднъж. Защото събира материали >а хората, които е насъбрал около себе си. Ако има други случаи, съобщавайте на адрес — СУ, Физически факултет.


Иначе на физическия фронт продължава да се воюва. Още Цицерон твърдеше, че времето отстранява предразсъдъците и установява законите на природата. Полика-ров продължава да настоява на своята корекция: „Времето отстранява предразсъдъците и . . . установява дру-Докога? Наистина това би било смешно, ако не беше истина, но да завършим по Амаду — училището на живота няма безсмешни дни! Човек не може с всички да се смее, но трябва да опита! Смехът да бъде добър! Защото той е хармонията на живота.

Атанас Стригачев

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
забавна физика, вицове и анекдоти
Преводач
Атанас Стригачев, Людмила Стригачева
Съставител
В. Турчин, Н. Работнов, Ю. Конобеев, В. Павлинчук
Град
София
Година
1983
Страници
296
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
руска
Издание
трето
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
125
Височина (мм)
195
Дебелина (мм)
15
Тегло (гр.)
275
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 120 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 120 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!