Форма и композиция в античната архитектура: Гърция

Продукти
КНИГИ
+
2,50 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Мила Иванова  (автор) 

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Архитектура и строителство
Серия: Форма и композиция в античната архитектура
Етикет: архитектура

 

Мека корица, среден формат  |  151 стр.  |  297 гр.

(здрава и използвана книга в отличен външен вид - приемливо подчертавано на различни места с молив и текстмаркер, включително досадно подчертавано върху 40 стр. и с червен флумастер - четимо, но трудно - цената е такава по тази причина - виж изображението под кориците)

 

*

 

В условията на възникващата цивилизация и появата на държавата гръцкото антично общество по право заема връхно място и всепризната преднина. Културата, която съпътствува развитието му, е проникната от духа на откривателството и честта на първомайеторите. Огромен дял от обема на този културен принос се пада на архитектурата. Принципите на нейното монументално изграждане овидетелствуват за присъствието на ярко изявена цивилизация, нагледно очертават характера на самото общество. Архитектурата оформява обществения и личния бит и чрез характера на композицията изразява духовното равновесие и хуманния мащаб на античното аветовъзприятие. В съответствие е равнището и обективното състояние на историческото развитие, които също намират отражение в спецификата на формата в архитектурата, този мащаб създава условия за образна защита на редица отличителни особености на композицията по отношение на източните традиции, на които гръцката култура е и наследник, и принципи а лен съперник, поставяйки началото на вековното противопоставяне между Изтока и Запада в световното развитие на културата. Новаторската, самостойна линия и последователното уеъвършенствуване на формата оставят дълбоки следи на художествена непреходност, които обясняват трайното значение и влияние на гръцката архитектура.
 
 
От гледището на съвременната теория на архитектурната композиция или проблемите на формата практически интерес представляват няколко страни от архитектурното развитие на Гърция, типични и много характерни за античното формоизграждане. Изчерпващ смисъл в това отношение има значението на колоната и нейната роля за оформяване на пространството при повечето архитектурни типове. Центърът на проблема е пространството на нае таса или портика (лат.) е универсалното му и гъвкаво приложение, което способствува за създаването на художествено-изразителна система, така наречения архитектурен ордер — едно от блестящите открития на гръцката архитектура. Поучителни са проблемите на интериора и екстериора с отношението на сградата към околната среда — те имат огромно значение за спецификата на формата в архитектурата. Много съществен е въпросът за органическото взаимодействие между архитектура и скулптура, за постепенното им разграничаване в самостоятелни художествени дейности. Анализът на изтъкнатите проблеми се спира на няколко архитектурни типа, които получават най-голяма нзясненост и композиционна завършеност. Повечето от въпросите на архитектурната композиция възникват и се установяват като принципи при сградата на храма, тя става един от основните носители на стиловите особености в архитектурата, определяйки до голяма степен граничните моменти на историческата периодизация. Образът на храма в периптералния тип е синоним на архаическия и класическия период.
 
 
Оригинално и последователно е развитието на жилището. Върху фона на утвърждаващото се градоустройство типологическата му уста-новеност принципиално отличава гръцката архитектура от другите строителни култури на древността. При жилището се създава перистил-ното пространство, което получава широко приложение и подобно на перпптера в класиката става типично за архитектурата на елинизма.
 
 
Анализът се съсредоточава върху показателни примери, но хронологическата последователност на изложението не представлява задължителен принцип, въпреки че значението на еволюционния момент, особеностите на преминаването от един етап в друг понякога са съществени за даден проблем. Движението на историческото развитие, темповете на количествените натрупвания в антична Гърция много по-бързо и спонтанно се преобразяват в цялостни и завършени образци па човешката дейност, отколкото в източното развитие, познато ни с инертния ход на еволюционното преустройство, което най-често прибягва до канокпзация на резултатите от дълготрайните и в повечето случаи недовършени процеси. Характерът на гръцкото общество, видът и мащабът на държавата ги правят по-подвпжип, освобождават развитието от тежестта на количествените натрупвания и създават условия за искрящи избухвания на качествените скокове, съдеиствуват за цялостни прояви на творческата и други дейности. Затова в сравнение с . Изтока изложението на какъвто и да е проблем от културното развитие на Гърция, самата възможност за лесното му отделяне и изтъкване в теорията се превръщат в илюстрация на художествена завършеност и очертаност, тъй непосредствено проявени в паметниците на гръцкото изкуство.

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Мила Иванова
Издателство
Наука и изкуство
Серия
Форма и композиция в античната архитектура
Етикети
архитектура
Град
София
Година
1978
Страници
151
Състояние
използвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отличен външен вид - приемливо подчертавано на различни места с молив и текстмаркер, включително досадно подчертавано върху 40 стр. и с червен флумастер - четимо, но трудно - цената е такава по тази причина
Националност
българска
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
165
Височина (мм)
215
Дебелина (мм)
10
Тегло (гр.)
297
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за постоянна отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код постоянна за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!