Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Христоматия по езикова култура

  • Издателство: Наука и изкуство

Христоматия по езикова култура

  • Издателство: Наука и изкуство

Христо Първев  (автор)

Издателство:   Наука и изкуство
Език: Български
Раздел: Езикознание и семиотика
Етикет: За студенти филолози

 

Мека корица, 140 х 210 х 15 мм  |  342 стр.  |  279 гр. 

(неизползвана, здрава и чиста книга с леко захабен външен вид)

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

Анотация

Христоматията съдържа разработки по въпроси от всекидневното езиково общуване. Подбрани са материали из периодични издания, на първо място от списание Български език. Предназначена е за студентите по българска филология, но може да бъде в помощ и на останалите филологически специалности. Систематизирано са представени публикации из областта на правоговора и правописа, на морфологията и синтаксиса, на лексикологията и словообразуването.

Книгата ще бъде помагало за учители и преподаватели от всички степени и направления, за издателски и просветни работници, за журналисти и културни дейци, както и за всички хора с положително отношение към езиковата култура.

**

ПРЕДГОВОР

Христоматията съдържа публикации върху по-конкретни явле­ния от всекидневното езиково общуване. Те са подбирани из перио­дични издания, предимно от „Български език" — това списание вече три десетилетия следва утвърдената от Л. Андрейчин ориента­ция и към въпроси на езиковата култура. Систематизирани са кратки приноси из областта на правописа и правоговора, на морфологията и синтаксиса, на лексикологията и словообразуването. Естествено в повечето случаи авторите осветляват отделните явления по необхо­димост от няколко гледища (фонетично, морфологично и пр.), оттам и неизбежната относителност в подредбата на статиите.

Изданието е предназначено за студентите първокурсници, който в специалността българска филология изучават езикова култура. Предлаганите разработки осигуряват по-непосредни впечатления върху актуални въпроси от всекидневната езикова практика и вър­ху начините, по които се те решават. Така че освен представа и поука за методите на научно-популярното или на научното лингвистично изложение книгата ще дава възможност и за конкретни справки.

В това, че едно явление може да спре вниманието на няколко ав­тори и те да предлагат различни решения, няма нищо необичайно. Такива статии са прибавени, за да се покаже защитата на повече мне­ния, а с учебна цел са оставени дори остарели становища, които прак­тиката не е възприела или които от днешно гледище са нереали­стични, напр. препоръката за изговор на краесловни меки съглас­ни, срв. „конь" вм. кон, „соль" вм. сол и под. По този начин се предоставят допълнителни възможности и за по-широко обсъж­дане на проблемите по време на занятия.

Въпреки стремежа да бъдат обхванати повече и тематично по-разиообразни приноси не беше възможно да се изчерпи цялото бо­гатство от публикации, т. е. от назрели въпроси. При това поради липса на място бяха изоставени предвидените дялове за сложни ду­ми и за стилистика. Все пак в съответствие със задачите на курса по . езикова култура подбраните статии дават представа за характерни явления и процеси от съвременната езикова действителност, а така също и за възможните решения.

Неизбежно се наложиха някои технически опростявания и сък­ращения. Така напр. бележките под линия са внесени в текста или са премахнати, уеднаквени са някои съкращения, подчертавания на думи и пр. Запазвани са читателски въпроси в отделни случаи само за яс­нота, иначе те обикновено биват изоставяни — за тях подсещат звез­дички при съответните заглавия.

Естествено обликът на христоматията е съобразен с характера на преподавания предмет. Занятията по езикова култура имат пре­димно практическа насока с оглед на правопис, пунктуация, право-говор, употреба на думи и изрази, организация на изложението и пр. (Широки и задълбочени теоретични познания се дават след първи курс в лекциите и упражненията по съвременен български език и по останалите лингвистични дисциплини.)

Христоматията се приобщава към усилията на просветни, научни и културни дейци да се подобрява обучението по български език, да се повишава езиковата култура на най-широки среди. Защото „не е достатъчно да се гордеем, че сме родина на славянската пис­меност, преки потомци и приемници на братята Кирил и Методий и на техните ученици. Нужно е да пазим и да развиваме богатството и красотата на техния език, на нашия роден български език — един от най-старите и най-съвършените писмени езици в съвременния свят'' (Т. Живков, За развитието на образователното дело в Народна ре­публика България, 1979, с. 19).

Поместените статии отразяват богатството и многообразието на съвременната езикова действителност, но те свидетелствуват и за непреходния интерес към въпросите на езиковата култура, особено в наше време.

Съставителят

Характеристики +
В наличност:
Да
Етикети
За студенти филолози 
Език
Български
Автор (А-Я)
Христо Първев
Издателство (А-Я)
Наука и изкуство
Етикет
За студенти филолози
Град
София
Година
1980
Страници
342
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга с леко захабен външен вид
Националност
българска
Корица
мека
Формат
среден
Размери (мм)
140 х 210 х 15
Тегло (грама)
279
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!