Избрани популярни джазови мелодии

Продукти
КНИГИ
+
16,95 лв.
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Антология  (сборник партитури)

Михаил Симоненко  (съставител)

 

Издателство:   Музика
Език: български език
Раздел: Нотна литература

 

Мека корица, среден формат  |  216 стр.  |  405 гр.

(неизползвана, здрава и чиста отвътре книга с леко захабен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Антологията „Джазови мелодии" включва популярни джазови мелодии, които се радват на продължителен успех и са принесли слава на своите автори: Джордж Гершуин, Джеръм Кърн, К. Портър, Р. Роджърс, Д. Елингтън, К. Бейси, Д. Гилеспи, Ч. Паркър и други. Всички теми в антологията са подредени със спазване на хронологията и са групирани в четири раздела,  съответствуващи на етапите на зараждане и оформяне на жанра и на развитието му до съвременното състояние на джазовото изкуство в света, включително в Съветския съюз. Всеки раздел се предшествува от очерк, в който са дадени исторически справки и теоретични бележки относно конкретния стил и характерните черти на изпълнителската импровизация. В българското издание на сборника социалистическият джаз е представен само от съветски мелодии.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Предлаганата на вниманието на музиканти и любители на музиката антология се състои от мелодии, които често се изпълняват от джазовите музиканти на концерти, по радиото и телевизията, на джазови фестивали.

 

Репертоарът на всеки джазов музикант се състои предимно от теми, които са придобили широка популярност. Това са блусове, песни на Дж. Гършуин, К. Портър, Дж. Кърн, Р. Роджърс, В. Юменс, Дж. Мак-Хю и др., а също така произведения на джазови музиканти и композитори. Но нито една тема не представлява сама по себе си завършена джазова композиция, тъй като в джазовото изкуство основно значение придобива индивидуалното творчество на изпълнителя. Затова, когато става дума за една или друга джазова пиеса, посочват се преди всичко имената на из­пълнителите и датата на записа на грамофонна плоча, тъй като в нотния запис е невъзможно с цялата пълнота да се предаде спецификата на джазовото звучене — тънкостта на фразировката и изразителността, свое­образието на ритъма, акцентировката и т. н.

 

Най-типична форма на инструменталната джазова музика е темата с вариации. В началото темата се изпълнява от целия ансамбъл, а след то­ва музикантите последователно изпълняват солови вариации. Кулминация на пиесата е заключителното изпълнение на темата с участието на целия ансамбъл.

 

Темата преди всичко е или дванадесеттактов блус с четиритактови фрази (ААВ) или тридесет и две тактова песен или балада с фрази по осем такта (ААВА). В съвременния джаз се срещат и други, по-сложни форми.

 

В основата на всяка тема лежи определена хармоническа схема, пос­ледователно повтаряща се по време на изпълнение на произведението. Ако темата се състои например от 32 такта, то в развитието на джазова­та импровизация в продължение на всеки 32 такта се повтаря същата или родствена на първоначалните акорди хармония.

 

Антологията се състои от четири раздела и включва около 200 теми. В вървия раздел („Източници на джаза") са влезли песните на американс­ките негри и пиесите от ранния джаз. Следващите два раздела („Тради­ционен джаз и период на суинга", „Съвременен джаз") се състоят от про­изведения на композитори от САЩ, Англия, Франция, Бразилия, Полша, България, Чехословакия и други страни. Последният раздел („Съветски джаз") съдържа джазови пиеси на съветските музиканти, които направи­ха съществен принос в създаването и развитието на съветската школа на джаза, получила широко признание не само в СССР, но и далече зад неговите предели. Всеки раздел е предшествуван от кратък очерк за най-значителните събития от съответния период на джаза.

 

Всички теми в антологията са разположени в хронологичен ред и са представени във вид на мелодии и буквен запис на основните хармонически функции. Темпото и динамиката са посочени приблизително, тъй ка­то всеки музикант интерпретира темата по своему. Понеже повечето му­зиканти в една или друга степен внасят изменения в хармонията на те­мата, най-приемливо се оказа включването в антологията на първоначал­ната авторска хармонизация. Това се отнася главно за теми, в основата на които лежат популярни песни от 20-те и 30-те години. Всяка тема се съпровожда с кратка бележка, в която е посочена датата на написване на темата, а също така имената на най-известните й интерпретатори.

 

При съставяне на антологията се сблъскахме с определени труднос­ти. Доста сложна се оказа задачата за класификация на нотния материал, значителна част от който използуват музиканти от различни стилови направления, поради което понякога е трудно да се определи в какъв раз­дел трябва да се включи една или друга тема. Както е известно, само мелодията и хармоническата схема на джазовата пиеса не могат да ха­рактеризират което и да е направление в джаза. Поради това повечето теми следва да се разглеждат като произведения, ползуващи се с особена популярност сред музикантите от едно или друго направление в джаза, а не като характеризиращи това направление. Трябва също така да отбеле­жим, че голяма част от темите, влезли в първите два раздела, с не по-малък успех се използуват и от музикантите на съвременния джаз.

Надяваме се, че запознаването с антологията ще помогне на любите­лите на музиката да разширят своята представа за джаза, а на музикан­тите да попълнят репертоара си с интересни джазови пиеси.

Характеристики
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
Мелодии джаза. Антология (1976)
Език
български
Автор
Антология
Издателство
Музика
Съставител
Михаил Симоненко
Град
София
Година
1980
Страници
216
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга с леко захабен вид
Националност
руска
Корица
мека
Формат
голям
Тираж (бр.)
900 + 75
Ширина (мм)
165
Височина (мм)
240
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
405
Доставка

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 5 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30%

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.12.2021 г.

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

 

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 5 лв.
60 - 100  15 0 лв. 5 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!