Какво се готви в Европа

Продукти
КНИГИ
+
3,95 лв.
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Либуше Влахова  (автор)

 

Издателство:   Медицина и физкултура
Език: български език
Раздел: Готварски книги и напитки
Преводач: Дора Янева
Етикети:

френска кухня

европейска кухня

 

Твърда корица, голям формат  |  392 стр.  |  743 гр.

(неизползвана книга с леко захабен външен вид)

 

*

 

Анотация

 

В книгата се предлагат интересни и разнообразни ястия от националните кухни на Австрия, Англия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, ГДР, Полша, Португалия, Румъния, Унгария, Холандия, Швейцария, Югославия. Съществено място е отде­лено на руската, украинската, френската, скандинавската, чешката и словашката кухня.

 

Читателите ще намерят рецепти за вкусни студени предястия, супи, топли предястия, риби, птици и дивеч, ястия с месо, ястия без месо, гарнитури, салати и десерти.

 

Към всяка национална кухня е предложен малък предговор, в който се из­тъкват предимствата на кухнята и нейните специфични особености.

 

Книгата „Какво се готви в Европа" ще бъде полезна за всички, които проявя­ват интерес към разнообразяване на семейната трапеза.

 

**

 

Предговор

 

Научно-техническият прогрес промени коренно нашия начин на жи­вот, живота на човека от XX век — времето на атома и на полетите до Луната. Едно пътуване до Париж или до Москва днес продъл­жава точно толкова време, колкото някога екскурзията от Прага до Добржиш. Под влияние на механизацията и автоматизацията физи­ческото натоварване при работа намалява за сметка на нервното на­прежение. При това нашата храна, типичната чешка кухня, продъл­жава по инерция да се движи по старите релси с тендеция към обед­няване на асортимента. Така е, защото домакинята, за да спести време, избира ястие, което може да бъде приготвено „на бърза ръка", наследство от годините на войната, но причините и обстоятелствата тогава бяха други. Този вид хранене е израз на нездрав стил с из­лишни калории и трудно смилаеми ястия. Ако добавим и неоспоримия факт, че днес повечето от хората не се движат достатъчно, че рабо­тата им е облекчена от модерната техника и изисква по-малък раз­ход на енергия, то резултатът е един: затлъстяване с всички произ­тичащи от това последици за здравето.

 

Няма защо да виним нашите майстори-готвачи, чието изкуство получава признание и медали на световни изложби. Причината е в незнанието, а оттук и в нежеланието на домакините да опитат нещо ново, нетрадиционно. Опитът да се въведат забравените или малко известните плодове и зеленчуци не даде резултат, защото малцина са тези, които знаят какво да приготвят от споменатите продукти. Освен това у нас е вкоренена представата, че ястията от чуждестран­ните кухни са суровинно недостъпни, скъпи, трудно се приготвят и често изобщо не са подходящи за нас. Тази книга има за цел да разсее тези предразсъдъци.

 

Млечната руска и скандинавската кухня се градят върху евтината народна храна. Зеленчуковите ястия са основната храна в българ­ската кухня. Ястията, приготвени от риба и сирене, са най-евтините в Италия. По отношение на рационалното хранене английската кухня действително не е идеална, но находчиво обогатява доста бедния си асортимент от суровини с птици (пуйки, токачки) и овнешко месо, които ние кой знае защо пренебрегваме. И ето че стигаме до френ­ската кухня, която от гледище на правилния режим на хранене пред­ставлява образец на модерния човек.

 

Като отбелязва основателят на гастрономията А. Брилат де Са-варен в труда си „За физиологията на апетита", във френската кухня се спазват следните принципи: месно-зеленчукова основа на храната, подчертано разнообразие, много блюда, но малки порции, ограничаване на мазнините с преобладаване на растителните масла вместо тежки, маслени сладкиши — десерт от сирене и плодове. Месото е обезтлъстено, разнообразно, широко са застъпени рибите и морските продукти.

 

Сам се убедих в предимствата й. Като студент във Франция от­викнах от чешката кухня и след като се завърнах, принуждавах майка си да готви „по френски". Разбира се, с наши суровини и при разумно разпределение на финансовите средства. И ето — нещата потръгнаха! В същност приготвянето на френските ястия съвсем не е така трудно, както обикновено се мисли. Един от най-известните майстори на гот­варското изкуство Е. дьо Помиан издава книга за европейската кухня, включваща рецепти на ястия, които се приготвят само за 10 минути. В книгата са подбрани рецепти от европейските кухни, които отгова­рят на изискванията за здрава храна, със суровини, достъпни за нас както по отношение на цените, така и по отношение на технологията.

 

Ако в крайна сметка искаме да обогатим, разнообразим и поста­вим на здрави основи нашата кухня, само трябва да започнем. Не се страхувайте от началото и от новите ястия. Нашата книга ще ви бъде добър и верен помощник и съветник. И така: на добър час и добър апетит!

 

Проф. д-р А. ВОЛФ

 

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Либуше Влахова
Издателство
Медицина и физкултура
Етикети
френска кухня, европейска кухня
Преводач
Дора Янева
Град
София
Година
1982
Страници
392
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
леко захабен външен вид.
Националност
чешка
Корица
твърда
Формат
голям
Ширина (мм)
170
Височина (мм)
240
Дебелина (мм)
25
Тегло (гр.)
743
Доставка

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 5 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30%

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.02.2022 г.

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

 

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 5 лв.
60 - 100  15 0 лв. 5 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!