Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Кратък енциклопедичен речник по физика

  • Издателство: Петър Берон
  • ISBN / UPC: 9544020098

Кратък енциклопедичен речник по физика

  • Издателство: Петър Берон
  • ISBN / UPC: 9544020098

Речник за широк кръг читатели - физици, инженери, преподаватели, студенти, ученици от средните училища и техникумите, както и за специалисти от сродни научни дисциплини.

Съставител:   Венцеслав Тодоров
Издателство:   Петър Берон
Език:   Български
Раздел:   Физика и астрономия
Година:   1994
Страници:   192
Корица:   Твърда, среден формат
Размери (мм):   130 х 205 х 12
Тегло (грама):   258

 

Забележка: неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид.

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

На задната корица:

Речникът включва основни физични термини, чиито формулировки и тълкуване са дадени в по-синтезирана форма и са съобразени с международно приетите и българските държавни стандарти. Тъй като много от физичните понятия се срещат и в други научни области, в изданието са отразени и малко употребявани вече термини. Приложението в края на книгата включва извънсистемни единици за физични величини, най-важните фундаментални константи и таблица с представките за образуване на десетични кратни на единиците. Речникът е предназначен за широк кръг читатели - физици, инженери, преподаватели, студенти, ученици от средните училища и техникумите, както и за специалисти от сродни научни дисциплини.

*

ПРЕДГОВОР

Предлаганият кратък енциклопедичен речник по физика е съставен на принципа на подобни издания на български, руски и английски език. За преодоляване на основната трудност -намирането на българските еквиваленти на чуждоезичните тер­мини от различните области на естествените науки и техника­та, са ползвани и документите на Националния метрологичен център - Български държавен стандарт (БДС), Стандартно-спра-вочни данни (ССД), Методични указания (МУ) и др., както и подготвеният за печат превод на документите на Международ­ната организация по стандартизация ISO/DIS 31

Структурно речникът е изграден по азбучно-гнездова систе­ма. На нея е подчинено подреждането както на основните, та­ка и на термините, включени в едно гнездо. Основните термини са дадени по азбучен ред, като при термините-словосъчетания водещо е съществителното име.

Термините в гнездото са изписани в съответствие с използ­ването им в научната и техническата литература, т.е. без ин-версия. Подреждането им също е азбучно, като е предпочетен фонетичният принцип, т.е. произнасяне наум на цялата дума. На него е подчинено и съкратеното изписване на основния тер­мин - с главна буква.

Пример:

ЛАЗЕР

газов Л.

Л. със свободни електрони.

Във всяко гнездо са обединени термини, в чието наименова­ние влиза основен термин.Това означава, че например терми­ните амплитудна модулация, модулация на трептене, простран­ствена модулация трябва да се търсят в речника при водещия термин МОДУЛАЦИЯ.

Пример:

МОДУЛАЦИЯ

амплитудна М.

М. на трептене.

пространствена М.

Термините, използвани при дефинирането или тълкуването на друг термин, също са с азбучно подреждане (самостоятелно или в гнездо).

Пример:

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

електронно-фононно В. Взаимодействие на носителите на електричен заряд в твърди тела с електромагнитните трепте­ния в кристалната решетка.

В примера това са термините електричен заряд, електро­магнитни трептения, твърдо тяло, кристална решетка.

Препратките с арабски цифри дават възможност лесно да се намери съответното тълкуване на определен термин, който има няколко значения.

Пример:

ЛЪЧ. 1. Линия, допирателната към която във всяка точка съв­пада с направлението на разпространение на вълната в тази точка. 2. Вж. светлинен ЛЪЧ.

Когато в дефиницията на даден термин се среща термин с няколко значения, за допълнителна информация след него в скоби е посочена цифрата със съответното значение.

Пример:

НУТАЦИЯ.Трептения на оста на жироскоп (2.), които се нас­лагват върху неговата прецесия.

За улесняване ползването на български и преводни издания в речника са включени голям брой синоними (с препратката Вж.), които са изписани с курсив.

Пример:

ИЗОЛАТОР. Вж. ДИЕЛЕКТРИК. КОРЛУСКУЛА. Вж. ЧАСТИЦИ.

При препратката към термин-словосъчетание, независимо да­ли е водещ или включен в гнездо, за по-голяма яснота същес­твителното е изписано изцяло.

Пример:

ТЕГЛО. Вж. СИЛА на тежестта. раманово Р. Вж. комбинационно РАЗСЕЙВАНЕ. Термините-абревиатури са дадени в азбучния ред с препрат­ка към пълното им наименование. Пример:

ЕДН. Вж. електродвижещо НАПРЕЖЕНИЕ.

В случаите на две гнезда на основен термин - в единствено и в множествено число, както и при сходни термини, е въведе­на втора препратка (Вж. и).

Пример:

ЛЪЧИ. Вж. и ЛЪЧЕНИЕ. НАПРЕЖЕНИЯ. Вж. и НАПРЕЖЕНИЕ. СИСТЕМА. Вж. и физична СИСТЕМА. Латинските или гръцките букви в наименованието на терми­ните не се отчитат в азбучността. Пример: СИСТЕМА

безвариантнатермодинамична С. п-вариантна термодинамична С. гаусова С. единици.

Приложението в края на книгата съдържа единици за физич­ни величини, таблица с представките за образуване на десе­тичните кратни на единиците и най-важните фундаментални кон­станти.

От съставителя

Характеристики +
В наличност
Да
Език
Български
Автор (А-Я)
Венцеслав Тодоров
Издателство (А-Я)
Петър Берон
Град
София
Година
1994
Страници
192
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Размери (мм)
130 х 205 х 12
Тегло (грама)
258
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

Foreign orders will be accepted after 01.10.2024.

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!