Кратък енциклопедичен речник по физика

Продукти
КНИГИ
+
9,95 лв.
  • Издателство: Петър Берон
  • ISBN / UPC: 9544020098
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Венцеслав Тодоров  (съставител)

 

Издателство:   Петър Берон
Език: български език
Раздел: Физика и астрономия

 

Твърда корица, среден формат  |  192 стр.  |  258 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

На задната корица:

 

Речникът включва основни физични термини, чиито формулировки и тълкуване са дадени в по-синтезирана форма и са съобразени с международно приетите и българските държавни стандарти. Тъй като много от физичните понятия се срещат и в други научни области, в изданието са отразени и малко употребявани вече термини. Приложението в края на книгата включва извънсистемни единици за физични величини, най-важните фундаментални константи и таблица с представките за образуване на десетични кратни на единиците. Речникът е предназначен за широк кръг читатели - физици, инженери, преподаватели, студенти, ученици от средните училища и техникумите, както и за специалисти от сродни научни дисциплини.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Предлаганият кратък енциклопедичен речник по физика е съставен на принципа на подобни издания на български, руски и английски език. За преодоляване на основната трудност -намирането на българските еквиваленти на чуждоезичните тер­мини от различните области на естествените науки и техника­та, са ползвани и документите на Националния метрологичен център - Български държавен стандарт (БДС), Стандартно-спра-вочни данни (ССД), Методични указания (МУ) и др., както и подготвеният за печат превод на документите на Международ­ната организация по стандартизация ISO/DIS 31

 

Структурно речникът е изграден по азбучно-гнездова систе­ма. На нея е подчинено подреждането както на основните, та­ка и на термините, включени в едно гнездо. Основните термини са дадени по азбучен ред, като при термините-словосъчетания водещо е съществителното име.

 

Термините в гнездото са изписани в съответствие с използ­ването им в научната и техническата литература, т.е. без ин-версия. Подреждането им също е азбучно, като е предпочетен фонетичният принцип, т.е. произнасяне наум на цялата дума. На него е подчинено и съкратеното изписване на основния тер­мин - с главна буква.

 

Пример:

ЛАЗЕР

газов Л.

Л. със свободни електрони.

Във всяко гнездо са обединени термини, в чието наименова­ние влиза основен термин.Това означава, че например терми­ните амплитудна модулация, модулация на трептене, простран­ствена модулация трябва да се търсят в речника при водещия термин МОДУЛАЦИЯ.

 

Пример:

МОДУЛАЦИЯ

амплитудна М.

М. на трептене.

пространствена М.

Термините, използвани при дефинирането или тълкуването на друг термин, също са с азбучно подреждане (самостоятелно или в гнездо).

 

Пример:

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

електронно-фононно В. Взаимодействие на носителите на електричен заряд в твърди тела с електромагнитните трепте­ния в кристалната решетка.

В примера това са термините електричен заряд, електро­магнитни трептения, твърдо тяло, кристална решетка.

Препратките с арабски цифри дават възможност лесно да се намери съответното тълкуване на определен термин, който има няколко значения.

 

Пример:

ЛЪЧ. 1. Линия, допирателната към която във всяка точка съв­пада с направлението на разпространение на вълната в тази точка. 2. Вж. светлинен ЛЪЧ.

Когато в дефиницията на даден термин се среща термин с няколко значения, за допълнителна информация след него в скоби е посочена цифрата със съответното значение.

Пример:

НУТАЦИЯ.Трептения на оста на жироскоп (2.), които се нас­лагват върху неговата прецесия.

За улесняване ползването на български и преводни издания в речника са включени голям брой синоними (с препратката Вж.), които са изписани с курсив.

 

Пример:

ИЗОЛАТОР. Вж. ДИЕЛЕКТРИК. КОРЛУСКУЛА. Вж. ЧАСТИЦИ.

При препратката към термин-словосъчетание, независимо да­ли е водещ или включен в гнездо, за по-голяма яснота същес­твителното е изписано изцяло.

 

Пример:

ТЕГЛО. Вж. СИЛА на тежестта. раманово Р. Вж. комбинационно РАЗСЕЙВАНЕ. Термините-абревиатури са дадени в азбучния ред с препрат­ка към пълното им наименование. Пример:

ЕДН. Вж. електродвижещо НАПРЕЖЕНИЕ.

В случаите на две гнезда на основен термин - в единствено и в множествено число, както и при сходни термини, е въведе­на втора препратка (Вж. и).

 

Пример:

ЛЪЧИ. Вж. и ЛЪЧЕНИЕ. НАПРЕЖЕНИЯ. Вж. и НАПРЕЖЕНИЕ. СИСТЕМА. Вж. и физична СИСТЕМА. Латинските или гръцките букви в наименованието на терми­ните не се отчитат в азбучността. Пример: СИСТЕМА

безвариантнатермодинамична С. п-вариантна термодинамична С. гаусова С. единици.

 

Приложението в края на книгата съдържа единици за физич­ни величини, таблица с представките за образуване на десе­тичните кратни на единиците и най-важните фундаментални кон­станти.

 

От съставителя

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Издателство
Петър Берон
Съставител
Венцеслав Тодоров
Град
София
Година
1994
Страници
192
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
258
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 5 лв.над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!