Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Кратък енциклопедичен речник по физика

  • Издателство: Петър Берон
  • ISBN / UPC: 9544020098

Кратък енциклопедичен речник по физика

  • Издателство: Петър Берон
  • ISBN / UPC: 9544020098

Венцеслав Тодоров  (съставител)

 

Издателство:   Петър Берон
Език: български език
Раздел: Физика и астрономия

 

Твърда корица, среден формат  |  192 стр.  |  258 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

На задната корица:

 

Речникът включва основни физични термини, чиито формулировки и тълкуване са дадени в по-синтезирана форма и са съобразени с международно приетите и българските държавни стандарти. Тъй като много от физичните понятия се срещат и в други научни области, в изданието са отразени и малко употребявани вече термини. Приложението в края на книгата включва извънсистемни единици за физични величини, най-важните фундаментални константи и таблица с представките за образуване на десетични кратни на единиците. Речникът е предназначен за широк кръг читатели - физици, инженери, преподаватели, студенти, ученици от средните училища и техникумите, както и за специалисти от сродни научни дисциплини.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Предлаганият кратък енциклопедичен речник по физика е съставен на принципа на подобни издания на български, руски и английски език. За преодоляване на основната трудност -намирането на българските еквиваленти на чуждоезичните тер­мини от различните области на естествените науки и техника­та, са ползвани и документите на Националния метрологичен център - Български държавен стандарт (БДС), Стандартно-спра-вочни данни (ССД), Методични указания (МУ) и др., както и подготвеният за печат превод на документите на Международ­ната организация по стандартизация ISO/DIS 31

 

Структурно речникът е изграден по азбучно-гнездова систе­ма. На нея е подчинено подреждането както на основните, та­ка и на термините, включени в едно гнездо. Основните термини са дадени по азбучен ред, като при термините-словосъчетания водещо е съществителното име.

 

Термините в гнездото са изписани в съответствие с използ­ването им в научната и техническата литература, т.е. без ин-версия. Подреждането им също е азбучно, като е предпочетен фонетичният принцип, т.е. произнасяне наум на цялата дума. На него е подчинено и съкратеното изписване на основния тер­мин - с главна буква.

 

Пример:

ЛАЗЕР

газов Л.

Л. със свободни електрони.

Във всяко гнездо са обединени термини, в чието наименова­ние влиза основен термин.Това означава, че например терми­ните амплитудна модулация, модулация на трептене, простран­ствена модулация трябва да се търсят в речника при водещия термин МОДУЛАЦИЯ.

 

Пример:

МОДУЛАЦИЯ

амплитудна М.

М. на трептене.

пространствена М.

Термините, използвани при дефинирането или тълкуването на друг термин, също са с азбучно подреждане (самостоятелно или в гнездо).

 

Пример:

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ

електронно-фононно В. Взаимодействие на носителите на електричен заряд в твърди тела с електромагнитните трепте­ния в кристалната решетка.

В примера това са термините електричен заряд, електро­магнитни трептения, твърдо тяло, кристална решетка.

Препратките с арабски цифри дават възможност лесно да се намери съответното тълкуване на определен термин, който има няколко значения.

 

Пример:

ЛЪЧ. 1. Линия, допирателната към която във всяка точка съв­пада с направлението на разпространение на вълната в тази точка. 2. Вж. светлинен ЛЪЧ.

Когато в дефиницията на даден термин се среща термин с няколко значения, за допълнителна информация след него в скоби е посочена цифрата със съответното значение.

Пример:

НУТАЦИЯ.Трептения на оста на жироскоп (2.), които се нас­лагват върху неговата прецесия.

За улесняване ползването на български и преводни издания в речника са включени голям брой синоними (с препратката Вж.), които са изписани с курсив.

 

Пример:

ИЗОЛАТОР. Вж. ДИЕЛЕКТРИК. КОРЛУСКУЛА. Вж. ЧАСТИЦИ.

При препратката към термин-словосъчетание, независимо да­ли е водещ или включен в гнездо, за по-голяма яснота същес­твителното е изписано изцяло.

 

Пример:

ТЕГЛО. Вж. СИЛА на тежестта. раманово Р. Вж. комбинационно РАЗСЕЙВАНЕ. Термините-абревиатури са дадени в азбучния ред с препрат­ка към пълното им наименование. Пример:

ЕДН. Вж. електродвижещо НАПРЕЖЕНИЕ.

В случаите на две гнезда на основен термин - в единствено и в множествено число, както и при сходни термини, е въведе­на втора препратка (Вж. и).

 

Пример:

ЛЪЧИ. Вж. и ЛЪЧЕНИЕ. НАПРЕЖЕНИЯ. Вж. и НАПРЕЖЕНИЕ. СИСТЕМА. Вж. и физична СИСТЕМА. Латинските или гръцките букви в наименованието на терми­ните не се отчитат в азбучността. Пример: СИСТЕМА

безвариантнатермодинамична С. п-вариантна термодинамична С. гаусова С. единици.

 

Приложението в края на книгата съдържа единици за физич­ни величини, таблица с представките за образуване на десе­тичните кратни на единиците и най-важните фундаментални кон­станти.

 

От съставителя

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Издателство
Петър Берон
Съставител
Венцеслав Тодоров
Град
София
Година
1994
Страници
192
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
258
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!