Кратък енциклопедичен справочник по биотехнология

Продукти
КНИГИ
+
2,95 лв.
  • Издателство: Д-р Петър Берон
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Колектив  (автори)

 

Издателство:   Д-р Петър Берон
Език: български език
Раздел: Биология

 

Твърда корица, среден формат  |  183 стр.  |  30 гр.

(използвана книга - тук-там подчертавано с химикал (виж 3-тото изображение), здрава корица и книжно тяло, позахабен външен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Енциклопедичният справочник е първи опит да се предложи на многобройните специалисти у нас информация за биотехнологията — тази комплексна многопрофилна област на научно-техническия прогрес. Съдържа термини от областта на имунната биотехнология, хибридомната техника, генното и клетъчното инженерство, инженерната ензимология, както и кратки сведения за състава и свойствата на антибиотиците, витамините и др. Отделните статии включват не само определението на термина, а отразяват и подробности за същността и приложението на някои биологичноактивни вещества в биотехнологията.

Справочникът е предназначен за най-широк кръг от специалисти (биолози, микробиолози, медици, химици, физици, математици, инженери и др.), работещи в областта на биотехнологията, както и за студенти от различни специалности.

 

**
 
 
ПРЕДГОВОР 
 

Развитието на биотехнологията е свързано с постиженията на редица научни направления — биохимия, микробиология, генетика, молекул­на биология, биоорганична химия, вирусология, кибернетика, биоло­гично приборостроене и др. Въвеждането и създаването на много специфични биотехнологични термини в една или друга по-тясна област в значителна степен затрудняват работещите в различни сфери на биотехнологията. Липсата ,на единство в биотехнологич-ната терминология налага съставянето на справочник, съдържащ най-често използуваните в биотехнологията понятия с различен произход, който може бързо да ориентира специалисти от по-близ­ки и по-далечни научни области.

 

Предлаганият „Кратък енциклопедичен справочник по биотехнология" няма претенции да изчерпва всички употребявани в биотехнология­та термини и не дава пълни сведения за различните биотехнологич­ни термини и понятия. Задачата, която съставителите са си по­ставили, е значително по-скромна — да даде в ръцете на биотехно-лозите справочник, който бързо да ги ориентира върху съдържание­то на най-често използуваните термини в класическата и съвре­менната биотехнология. Особено внимание в справочника се отделя на термини, въведени през последните години, в резултат на бързо­то развитие на молекулната биология и молекулната генетика. По-пълно са разгледани някои по-често употребявани у нас антибиоти­ци, като се има предвид мястото, което заема производството на тези биологичноактивни вещества в нашата страна. С помощта на предлагания справочник читателят може бързо да се ориентира върху съдържанието на даден термин и да потърси допълнителни изчерпателни сведения в специалната литература и основните на­ръчници.

 

За по-изчерпателното изясняване на някои термини се дават пре­пратки — набраните с курсив думи и словосъчетания (напр. абсорбция), които в текста означават, че на съответното азбучно място в справочника има отделен термин с такова название. В някои слу­чаи препратката към съответния термин, който не се споменава в текста, се прави с бележката „вж." (вж. М-ацетилмураминова кисе­лина).

 

Съставителите са напълно убедени, че създаването на подобен спра­вочник за първи път у нас е свързано със значителни трудности, произтичащи главно от намирането на точен български еквивалент на термини и понятия, навлезли в науката под форма на лаборато­рен жаргон от чужди езици, предимно от английски.

 

Съставителите напълно съзнават отговорността, която носят при превеждането или намирането на български еквивалент на подобни термини, тъй като в предложената форма те ще намерят място в българския научен език. Успоредно с това съставителите се надяват, че предлаганият справочник ще бъде полезно помагало за усвояване на биотехнологичната терминология от научни работни­ци от различни области на науката, от студенти, учители и ученици 3 техникумите по биотехнология. Ако поставената цел поне отчас­ти се оправдае, то справочникът ще изпълни предназначението си.

 

Чл.-кор. проф. д-р Калчо Марков


***
 

АВТОРСКИ КОЛЕКТИВ

 

ст. н. с. к. б. н. Атанас Атев; доц. к. х. н. Венелин Балуцов; доц. к. б. н. Венета Грудева;  ст. н. с. к. х. н. Пенчо Далев; гл. ас. Стефка Кабаиванова; чл.-кор. проф. Калчо Марков; н. с. к. б. н. Елена Милкова; ст. н. с. к. б. н. Йоан Николов; ст. н. с. к. т. н. Людмил Николов; ст. н. с.д. б. н. Христо Николов; н. с. к. б. н. Стефан Нончев; ст. н. с. Елка Славчева; ст. н. с. Павлина Тодорова; ст. н. с. к. б. н. Тодорка Чомонева

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Д-р Петър Берон
Град
София
Година
1988
Страници
183
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
тук-там подчертавано с химикал, здрава корица и книжно тяло, позахабен външен вид
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
215
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
300
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за постоянна отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код постоянна за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!