Кратък енциклопедичен справочник по биотехнология

Продукти
КНИГИ
+
4,95 лв.
  • Издателство: Д-р Петър Берон
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Колектив  (автори)

 

Издателство:   Д-р Петър Берон
Език: български език
Раздел: Биология

 

Твърда корица, среден формат  |  183 стр.  |  299 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Енциклопедичният справочник е първи опит да се предложи на многобройните специалисти у нас информация за биотехнологията — тази комплексна многопрофилна област на научно-техническия прогрес. Съдържа термини от областта на имунната биотехнология, хибридомната техника, генното и клетъчното инженерство, инженерната ензимология, както и кратки сведения за състава и свойствата на антибиотиците, витамините и др. Отделните статии включват не само определението на термина, а отразяват и подробности за същността и приложението на някои биологичноактивни вещества в биотехнологията.

Справочникът е предназначен за най-широк кръг от специалисти (биолози, микробиолози, медици, химици, физици, математици, инженери и др.), работещи в областта на биотехнологията, както и за студенти от различни специалности.

 

**
 
 
ПРЕДГОВОР 
 

Развитието на биотехнологията е свързано с постиженията на редица научни направления — биохимия, микробиология, генетика, молекул­на биология, биоорганична химия, вирусология, кибернетика, биоло­гично приборостроене и др. Въвеждането и създаването на много специфични биотехнологични термини в една или друга по-тясна област в значителна степен затрудняват работещите в различни сфери на биотехнологията. Липсата ,на единство в биотехнологич-ната терминология налага съставянето на справочник, съдържащ най-често използуваните в биотехнологията понятия с различен произход, който може бързо да ориентира специалисти от по-близ­ки и по-далечни научни области.

 

Предлаганият „Кратък енциклопедичен справочник по биотехнология" няма претенции да изчерпва всички употребявани в биотехнология­та термини и не дава пълни сведения за различните биотехнологич­ни термини и понятия. Задачата, която съставителите са си по­ставили, е значително по-скромна — да даде в ръцете на биотехно-лозите справочник, който бързо да ги ориентира върху съдържание­то на най-често използуваните термини в класическата и съвре­менната биотехнология. Особено внимание в справочника се отделя на термини, въведени през последните години, в резултат на бързо­то развитие на молекулната биология и молекулната генетика. По-пълно са разгледани някои по-често употребявани у нас антибиоти­ци, като се има предвид мястото, което заема производството на тези биологичноактивни вещества в нашата страна. С помощта на предлагания справочник читателят може бързо да се ориентира върху съдържанието на даден термин и да потърси допълнителни изчерпателни сведения в специалната литература и основните на­ръчници.

 

За по-изчерпателното изясняване на някои термини се дават пре­пратки — набраните с курсив думи и словосъчетания (напр. абсорбция), които в текста означават, че на съответното азбучно място в справочника има отделен термин с такова название. В някои слу­чаи препратката към съответния термин, който не се споменава в текста, се прави с бележката „вж." (вж. М-ацетилмураминова кисе­лина).

 

Съставителите са напълно убедени, че създаването на подобен спра­вочник за първи път у нас е свързано със значителни трудности, произтичащи главно от намирането на точен български еквивалент на термини и понятия, навлезли в науката под форма на лаборато­рен жаргон от чужди езици, предимно от английски.

 

Съставителите напълно съзнават отговорността, която носят при превеждането или намирането на български еквивалент на подобни термини, тъй като в предложената форма те ще намерят място в българския научен език. Успоредно с това съставителите се надяват, че предлаганият справочник ще бъде полезно помагало за усвояване на биотехнологичната терминология от научни работни­ци от различни области на науката, от студенти, учители и ученици 3 техникумите по биотехнология. Ако поставената цел поне отчас­ти се оправдае, то справочникът ще изпълни предназначението си.

 

Чл.-кор. проф. д-р Калчо Марков


***
 

АВТОРСКИ КОЛЕКТИВ

 

ст. н. с. к. б. н. Атанас Атев; доц. к. х. н. Венелин Балуцов; доц. к. б. н. Венета Грудева;  ст. н. с. к. х. н. Пенчо Далев; гл. ас. Стефка Кабаиванова; чл.-кор. проф. Калчо Марков; н. с. к. б. н. Елена Милкова; ст. н. с. к. б. н. Йоан Николов; ст. н. с. к. т. н. Людмил Николов; ст. н. с.д. б. н. Христо Николов; н. с. к. б. н. Стефан Нончев; ст. н. с. Елка Славчева; ст. н. с. Павлина Тодорова; ст. н. с. к. б. н. Тодорка Чомонева

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Д-р Петър Берон
Град
София
Година
1988
Страници
183
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
215
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
299
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 100 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 100 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!