Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Критика на практическия разум

  • Издателство: Българска академия на науките

Критика на практическия разум

  • Издателство: Българска академия на науките

Имануел Кант  (автор)

 

Издателство:   Българска академия на науките
Език: български език
Раздел: Философия, етика и естетика
Преводач: Цеко Торбов
Етикети:

немски философи

западна философия

 

Твърда корица с обложка, среден формат  |  242 стр. |  384 гр.

(неизползвана, здрава и чиста книга с леко захабен външен вид)

 

*

 

От вътрешната страна на обложката:

 

Със своя критически метод Кант изследва човешкия разум, от една страна, като теоретически разум, за да установи принципите на метафи-зическото познание на природата, а, от друга страна, като практически разум, за да определи основните по­ложения на метафизическото позна­ние на морала като ръководство на човешкото поведение.

 

Критиката на практическия разум е предвари­телно изследване, в което Кант дава строга научна разработка на принци­пите на етиката, от успешното завърш­ване на което според него зависи и съд­бата на етиката като наука. Затова в методологическо отношение стойност­та на тази Критика се равнява на стойността, която Критиката на чи­стия разум има за метафизиката на природата. В нейната първа част, в учението за елементите, Кант се за­нимава с аналитиката и диалектиката на чистия практически разум.

 

В ана­литиката се разглеждат основните положения на чистия практически ра­зум като максими, които имат субек­тивен характер и нямат всеобща задъл­жителност, или като практически за­кони, които са обективни основни по­ложения с всеобща задължителност за волята на всяко разумно същество. Тук е изложен нравственият закон за­едно с дедукцията на неговата всеобща задължителност и познанието на не­говата възможност. Аналитиката съ­държа и изследването на понятията за добро и зло като единствени обекти на чистия практически разум и дава след това и таблицата на категориите на етиката. Разглеждайки нравствения закон и като мотив или субективно определящо основание на волята, тя се занимава накрай и с понятието за дълг и с това за човека като личност. В диалектиката Кант излага по­нятието за най-висшето благо, което е предметът на нравствения закон като единствено определящо основание на чистата воля. В тази връзка се дава и антиномията на практическия разум, определена от конфликта между ща­стието, което не бива да бъде мотивът за добродетелта, и добродетелта, която не бива да бъде a priori причината на щастието.

 

Този конфликт се преодо­лява с изясняването на човека като явление или природно същество и като интелигенция или разумно същество. Накрая на първата част на Критиката се разглежда и проблемата за примата на чистия практически разум пред спе­кулативния, като се излагат критично и неговите постулати: безсмъртието на душата, свободата и съществуването на бога. Във втората част на Критиката е изложено учението за метода на чи­стия практически разум, което Кант разглежда и в неговото дидактическо и педагогическо значение.

 

В мисълта на Критиката на прак­тическия разум, както и в езика и стила на изложението има известно подобрение в сравнение с Критиката на чистия разум. Това подобрение обаче малко е улеснило работата върху превода. И тук, както и в превода на Критиката на чистия разум проф. Торбов е трябвало да преодолее много трудности, за да даде един превод, при който читателят да може да раз­бере Кант дори и в най-трудните ме­ста, като има в същото време и ясната представа за езика и стила на големия философ.

 

Преводът е направен по канони­зираното издание на оригинала (1788 г.), излязло под редакцията на П. На­тори в 1913 г. в Събраните съчинения на Кант, издание на Пруската акаде­мия на науките, по изданието на К. Форлендер от 1929 г., излязло в Събраните съчинения на Кант, изда­дени под негова редакция, и по това на Й. Копер от 1966 г., излязло в об­щото издание на Критиката на чистия разум, Критиката на практическия раз­ум и Критиката на способността за съждение, издадени от Г. Мартин, И. Хайдеман, Й. Копер и Г. Леман.

 

 

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
Kritik der praktischen Vernunft (1788)
Език
български
Автор
Имануел Кант
Издателство
Българска академия на науките
Етикети
немски философи, западна философия
Преводач
Цеко Торбов
Град
София
Година
1974
Страници
242
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга с леко захабен външен вид
Националност
немска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
384
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!