КНИГИ

Многоезичен автомобилен речник (2400 термина, 1969 г.)

  • Издателство: Техника

Българско-руско-френско-немско-английско-италиански илюстрован автомобилен речник 

 

Н. Ницов  |  В. Вълев  (автори)

 

Издателство:   Техника 
Език: български език  |  руски език  |  френски език  |  немски език  |  английски език  |  италиански език  |  многоезична
Раздел: Речници
Етикети:

технически речници

многоезични речници

илюстровани речници

специализирани речници

 

Твърда корица, среден формат  |  683 стр.  |  835 гр.

(неизползвана, здрава и чиста книга, без обложка, леко захабен външен вид)

 

*

 

Начин за ползване на речника

 

Речникът се състои от три свързани помежду си раздела: 1) тер­минологичен, 2) илюстративен и 3) азбучници на чуждите тер­мини.

 

Първият раздел съдържа 2400 основни термина, под­редени по азбучен ред и номерирани последователно. Съставните български термини са подредени азбучно по първата дума. Тер­мините без номер са синоними на основните термини, посочени след знака II.

 

След всеки основен термин е даден кратък обяснителен текст. Когато даден термин както в български език, така и в чуждите езици има няколко значения, същите се отделят едно от друго с точка и запетая и получерна цифра (вж. 1873 СВЕЩ) .

 

Когато терминът е обяснен не само текстово, но и с фигура от втория раздел на речника, номерът на тази фигура и цифрата, по която може да се намери търсеният детайл, са дадени в скоба непосредствено след термина. В случай че търсеният детайл се среща в повече фигури, посочва се само тази, на която детай­лът личи най-ясно. Ако терминът има повече значения, а фигу­рата илюстрира само едно от тях, номерът й се вписва непо­средствено след получерната цифра, отделяща значението, за което се отнася фигурата ~(вж. № 1754 РАЗПРЪСКВАН).

 

В края на обяснителния текст, отделени със знака II, следват съществуващите в български език по-малко употребявани или остарели синоними на термина, подредени също по азбучен ред. След всеки основен термин на нов ред са посочени равностойните му значения на руски, английски, немски, френски и италиански. Различните езици са отделени с точка и запетая и са означени с получерна главна буква: R — за руски Е — за английски, D — за немски, F — за френски и I — за италиански език. Синоними­те във  всеки  език са отделени един от  друг  чрез запетая.

 

Химическите знаци и формули, както и приетите често упо­требявани съкращения на някои термини са посочени в скоби непосредствено след термиуа — напр. МЕД (Си), ЕЛЕКТРО-ДВИЖЕЩА СИЛА (е. д. с). За мерните единици е посочено само българското съкращение, а съкращенията в чуждите езици са дадени към всеки език съответно (вж. № 1353 ОБОРОТИ В МИ­НУТА,).

 

Вторият раздел на речника се състои от 74 последова­телно номерирани фигури, в които са показани по-важните де­тайли, възли и агрегати нa автомобила. Фигурите са обяснени чрез номерирани позиции, като наименованието на сочения от тях детайл е дадено на български език в текста под фигурата. Отбелязаният в скоби номер към текста съответствува на но­мера на същия термин от първия раздел на речника. Малък брой наименования на детайли, които поради ограничения обем на речника не са влезли като отделни съставни термини в пър­вия раздел, са отбелязани с по две цифри, отговарящи на номе­рата на основните термини, от които е съставено наименова­нието на детайла, сочен в позицията (вж. фиг. 44, 5).

 

Третият раздел на речника представлява азбучници на петте чужди езика. Термините в тях са подредени азбучно по първата дума и носят номера (или номерата) на съответстващия им български термин от първия раздел. След всеки термин, с изключение на английския азбучник, курсивно е означен родът на съществителното. В термините, съставени от по­вече съществителни, е посочен само родът на основното съществи­телно (напр. от руския азбучник — автоматическая коробка ж передач; сердечник м радиатора). За немски, френски и италиан­ски език родовото означение е: m — за мъжки род, f — за женски род, n — за среден род и pl — за множ. число, а за руски език — съответно м, ж, с и мн.

 

Първият раздел в същност представлява 5 двуезични българско-чужди речника, а третият раздел (петте азбучника) изпъл­нява функцията на още 25 двуезични речника — по 5 на указа­тел. Или, с други думи, настоящият речник съдържа 30 двуе­зични речника, обединени в едно удобно за ползуване помагало.

Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български, руски, немски, английски, френски, многоезична, италиански
Автор
Н. Ницов, В. Вълев
Издателство
Техника
Етикети
технически речници, специализирани речници, многоезични речници, илюстровани речници
Град
София
Година
1969
Страници
683
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга, без обложка, леко захабен външен вид.
Националност
българска
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
150
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
37
Тегло (гр.)
835
Доставка +

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 6 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30% +

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.07.2022 г.

 

*

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

 

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

**

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 6 лв.
60 - 100  15 0 лв. 6 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

 

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!