Моите планини

Продукти
КНИГИ
+
8,95 лв.
  • Издателство: Медицина и физкултура
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Валтер Бонати  (автор)

 

Издателство:   Медицина и физкултура
Език: български език
Раздел: Туризъм
Поредица: Покорители на природата
Етикети: алпинизъм  |  височинен туризъм

 

Твърда корица, среден формат  |  200 стр.  |  293 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

АНОТАЦИЯ 

 

В книгата на известния италиански алпинист Валтер Бонати се разказва за многобройни изкачвания на изключител­но сложни стени и върхове в Алпите, Хималаите и Кордилерите, в които авторът е участвувал сам, в алпийска свръзка с други опитни алпинисти или в големи експедиции за по­коряване на най-високите върхове, каквато бе експедицията за К2 през 1954 г. в Хималаите, организирана от Италиан­ския алпийски клуб.

 

Макар да няма чисто белетристични качества, книгата е извънредно ценна в много отношения. В простия си, откро­вен и непосредствен разказ Валтер Бонати споделя с подроб­ности опита си като алпинист както при подготовката, така и по време на тежките катерения, които той описва стъпка по стъпка с всичките им трудности и начините, по които са били преодолени. Това без съмнение прави книгата ценно помагало за нашите алпинисти.

 

Но книгата увлича също така и обикновения, непосветен в тайните на алпнинизма читател с неподкупващата искре­ност, с която Бонати описва борбата с трудностите, разоча­рованието от несполуките и радостта от победата на човеш­кия дух над природата и нейните стихии.

 

**

 

СЪДЪРЖАНИЕ
 
Предговор към  българското  издание 5
 
Увод 7
 
Северната стена на Гранд Жорас 11
Брегаля — три северни стени 22
Източната стена на Гран Капюсен 33
Зиме по северните стени на Лаваредо 43
С италианската еспедиция на К2 58
К2 — последните лагери 64
Югозападното ребро на Дрю 83
Предисловие 83
Изкачването 89
Коледа на Монблан 115
Гран Пилие д'Ангъл 127
Ла ПоАр 132
Южните патагонски Кордилиери 142
Серо Торе 144
Серо Морено 149
Граверс на   Кордон Адела 153
Разсъждения 154
Покоряването на Гашербрум IV 160
Пилис Руж дю Бруйяр 169
Сам по маршрута Майор 191
 
***
 

 

МОИТЕ   ПЛАНИНИ                                                        

Валтер Бонати

 

С безкрайна благодарност към планините, които пребродих, заради духовните ценности, добити от суровата им школа през годините на моята младост.

 

 

Предговор към българското издание

 

Книгата на Валтер Бонати „Моите планини" включва някои от големите прояви на алпинизма в средата на нашия век. Един от най-добрите алпинисти на своето време, авторът описва живо и непринудено голяма част от своите изкачвания.

 

Бонати е извършил много премиери в различни планини. Участвувал е в експедиции към високи върхове, преминал е считаните за най-трудни алпийски обекти в света. Винаги се е отличавал с разумните си действия, несломима воля и съобразителност.

 

Той увлекателно ни разкрива големите трудности, с които е свързан алпинизмът. Пред читателя изпъкват най-въЗвише-ните човешки качества, присъщи на планинарите, като другар­ство, себеотрицание и саможертва.

 

Като чете книгата, човек неволно се замисля за огромните възможности на хората, които те благодарение на голямата си воля са в състояние да проявяват. Всичко това разкрива голя­мото възпитателно значение на алпинизма.

 

Много от успехите на Бонати и днес имат голяма стойност. Така например мечта на всеки алпинист е очертаният от него маршрут по ръба на Пти Дрю. И въпреки всичко постиже­нията в алпинизма непрекъснато растат. Сам Бонати в годи­ните след написването на книгата постигна много повече. В своята книга той ни разкрива един от най-интересните периоди на развитието на световния алпинизъм — насочването към считаните дотогава непристъпни алпийски обекти и тях­ното изкачване с нови по-съвременни методи и съоръжения. Сам Бонати е привърженик това да става с ограничени сред­ства, което естествено е твърде относително при днешния не­бивал технически прогрес. Така например той въстава срещу използуването на ролплъгови клинове, но умело си служи с други технически съоръжения, които предишното поколение ал­пинисти, привърженици на „класическия алпинизъм", също са считали за недопустими.

 

В своята книга Бонати описва две „самостоятелни изкачва­ния" — на ръба на Пти Дрю и реброто на Майор. Известно е, че подобни изкачвания са твърде рисковани поради малките възможности за осигуряване. Чрез тях алпинистите от страните около Алпите се стремят да демонстрират високо спортно май­сторство и често ги свързват с материални подбуди. Тези из­качвания нерядко завършват злополучно, поради което те не се практикуват у нас, където стремежът към безаварийност е основен белег на цялостната алпийска дейност. От друга стра­на, самостоятелните изкачвания са в разрез с нашето разби­ране за алпинизма като колективен спорт, в който взаимопо­мощта, умението да се споделят естетическите наслади, които планината предлага, са основни предпоставки за успех и въз­питание в любов към природата. : Книгата на Бонати ни води в различни планински светове — от планините на Патагония до перуанските Анди и Каракорум. В нея той с голямо художествено майсторство ни разказва за бита на хората, за забележителностите на околната природа, за редица на пръв поглед дребни неща, които обогатяват чо­вешките познания.

 

Българските алпинисти и всички любители на природата и пътешествията има какво да научат от тази книга. Тя несъм­нено попълва оскъдната ни планинарска литература.

 

доц. Г. Атанасов — змс

 

Характеристики
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
Le mie montagne
Език
български
Автор
Валтер Бонати
Издателство
Медицина и физкултура
Поредица
Покорители на природата
Етикети
алпинизъм, височинен туризъм
Преводач
Никола Захариев
Град
София
Година
1978
Страници
200
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
почти отлично състояние - леко захабен външен вид
Националност
италианска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
150
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
15
Тегло (гр.)
293
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!