Непрекъснати греди и рамки върху еластична основа

Продукти
КНИГИ
+
9,95 лв.
  • Издателство: Техника
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Георги Ж. Иванов   (автор) 

 

Издателство:   Техника
Език: български език
Раздел: Архитектура и строителство
Поредица: В помощ на проектанта №6
Етикети: строително инженерство

 

Мека корица, среден формат  |  220 стр.  |  256 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

В книгата е разгледан комбиниран метод за изчисляване на непрекъснати греди и рамки върху еластична основа. Методът е изграден на основата на Винклеровата хипотеза на началните параметри, метода на Кани и функциите на Крилов.

 

Като се изменя коефициентът на леглото, при едно и също решение крайните резултати могат да отговарят на теорията на Винклер или на метода на И. А. Симвулиди. Когато се работи с обикновения коефициент на леглото, крайните резултати ше отговарят на теорията на Винклер, а когато се работи с условния коефициент на леглото — на метода на Симвулиди.

 

Изборът на метода е предоставен на проек­танта.

 

Книгата е предназначена за строителни ин­женери, проектанти-конструктори, студенти от горните курсове на ВИАС и други специалисти, които се интересуват от високото строителство.

 

**

 

СЪДЪРЖАНИЕ
 
Предговор 3
 
Приети   означения 5
 
Глава 1. Основни понятия и формули 7
1.1. Земна реакция 7
1.2. Метод на началните параметри 7
 
Глава 2. Определяне на линейната коравина на прътите 10
2.1. Прът с постоянно напречно сечение, положен върху еластична основа 10
2.2. Прът с постоянно напречно сечение, който не е положен върху еластична основа 10
2.3. Прът с променливо напречно сечение, който не е положен върху еластична основа 11
 
Глава 3. Непрекъснати греди върху еластична основа 13
 
Глава 4. Рамки върху еднородна еластична основа и съсредоточени неподаваеми подпори 23
4.1. Рамки с хоризонтално неотместваеми възли 23
4.2. Рамки с хоризонтално отместваеми възли 23
 
Глава 5. Рамки, положени върху еднородна еластична основа без подпори 38
 
Глава 6.   Построяване   на p, M, Q,  у и фи-диаграмите на прътите върху еластична основа 63
6.1. Построяване по метода на началните параметри 63
6.2. Построяване по метода на Симвулиди 63
6.3. Пръти върху еднородна еластична основа и съсредоточени подпори 64
 
Глава 7. Непрекъснати греди и рамки върху нееднородна еластична основа и съсредоточени подпори при различни напречни сечения на отделните пръти ... 83
 
Приложения 86
 
Литература 218
 
***
 

ПРЕДГОВОР

 

Много от методите за изчисляване на непрекъснати греди и рамки върху еластична основа имат висока теоретична стойност, но не са подходящи за практическо приложение. Във връзка с това съветският специалист в тази област Симвулиди в книгата си „Изчисляване на ин­женерни конструкции на еластична основа" — 1978 г., пише: „Макар за обикновените рамки с произволна сложност да същест­вуват редица точни и приблизителни методи за изчисляване, методите за изчисляване на рамки върху еластична основа не са разработени до­статъчно. Това се обяснява с факта, че изчисляването на долния ригел на рамката (греда на еластична основа) представлява най-труден и малко проучен раздел от строителната механика."
Решаването на непрекъснати греди и рамки върху еластична ос­нова е проблем, поставен от СИВ още преди много години.
 
Тук е предложен метод, изграден върху хипотезата на Винклер-метода на началните параметри, метода на Кани и функциите на Кри-лов. Чрез вариране на коефициента на леглото при това решение на системата определените окончателни резултати отговарят на метода на Симвулиди. Това е направено с цел да се използуват таблиците за безразмерните стойности на Симвулиди, чрез които построяването на диаграмите на усилията става просто и бързо.
 
Съвместното използуване на метода с метода на Кани за реша­ване на рамки с преместваеми възли прави разработката кратка, пре­гледна и удобна за приложение в проектантската практика.
 
Трябва да се отбележи още, че прътите с постоянно напречно се­чение върху еластична основа работят подобно на обикновените пръти с променливо напречно сечение, които не лежат върху еластична основа. Изходните параметри у(, ф4 и ф за прътите върху ела­стична основа имат същия смисъл както параметрите \|/(, ук и у за обикновените пръти с променливо напречно сечение, които не лежат върху еластична основа. Разликата е в стойностите им, които се определят чрез функциите на Крилов [вж. табл. 2 от приложението].
 
Методът на Кани не е разгледан в този труд. Той трябва да се познава предварително. Разработен е подробно в [1], [2] и [4].
 
Теоретично при разглеждане на сградата или инженерното съ­оръжение като конструкция върху еластична основа нейната работа се доближава значително до действителната. Отчитането на съвместната работа на надземната и подземната част от конструкцията я прави по-икономична и по-сигурна.
 
Разгледани са непрекъснатите греди, положени изцяло или от­части върху еластична основа. Коефициентът на леглото може да бъде константен за цялата греда или различен за отделните полета. Непрекъснатите греди могат да бъдат едновременно върху еластична основа и върху неподдаваеми подпори [надпилотен ростверк и др.].
 
Рамките също могат да бъдат поставени изцяло или частично върху еластична основа. Могат да бъдат непреместваеми или пре­местваеми в хоризонтално и вертикално направление. Те също могат да лежат върху еластична основа без подпори или върху еластична основа и съсредоточени подпори. Надземната конструкция на рам­ката може да е съставена от разнообразни пръти [около десет вида вути], но ригелите върху еластична основа имат във всички случаи постоянно напречно сечение, от което следва, че всички рамки, които се решават по метода на Кани, могат да се решават и върху еластична основа или върху еластична основа и съсредоточени подпори.
 
Последователността на изчислителната работа се вижда от при­мерите. За проектантите, които са запознати с метода на Кани [2], усвояването на материята не е проблем. Всъщност те ще трябва да се справят с две-три формули от земната механика при усло­вие, че възприемат да работят по метода на началните параметри [Винклер], или с още две-три, ако работят по метода на Симву­лиди.
 
Изразявам дълбока признателност на рецензентите проф. Балуш Балушев и проф. Димитър Димитров и на научния редактор проф. д-р на техн. науки инж. Хаския Нисимов за ценните и навременни препоръки и за научната редакция.
 
Авторът

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Георги Ж. Иванов
Издателство
Техника
Поредица
В помощ на проектанта
Етикети
строително инженерство
Град
София
Година
1982
Страници
220
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
210
Дебелина (мм)
13
Тегло (гр.)
256
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 120 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 120 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!