КНИГИ

Обетована земя

  • ISBN / UPC:9548415429

Ерих Мария Ремарк  (автор) 

 

Издателство:   Делакорт
Език: български език
Раздел: Модерна класика
Преводач:

Анна Тодорова

Елена Павлова

Диана Диманова

Етикети:

немска литература

преводна литература

Ерих Мария Ремарк (на всички езици)

 

Мека корица, среден формат  |  416 стр.  |  272 гр.

(неизползвана, здрава и чиста книга с леко захабен вид)

 

*

 

БЕЛЕЖКИ НА НЕМСКИЯ ИЗДАТЕЛ

 

Пътуване в линейка - така изглежда са изстискани и последните сили на Ремарк. Умиращият изтощен мъж се прибира в родината. Когато жена му Полет Годар-Ремарк и Роза, която от четирийсет години върти домакинството му, надникнали при него в ста­ята, го видели на бюрото да коригира романа си, който пишел преди да се разболее. Двете жени го умолявали да се върне в леглото - знаели, че тази дейност ще го изтощи и предусещали, че няма да може да го довърши.

 

"Работя ежедневно, не прекалено много, но редовно. За съжаление, както обикновено, първата версия ми изглежда по-добра от втората, върху която работя сега. ТоВа придава, както ти е добре познато, необходи­мия хъс, за да не се чувства човек прекалено добре."

писмо до Ханс Хабе - 29.02.1968

 

Ремарк отхвърля вече готовия, може би довършен вариант, нарича женския образ първо Лучана Колеман, а после Мария фиола, напомняйки за приятеля на състе­зателя Кай от "Спирка на хоризонта" - граф фиола. Поставя в центъра на тежестта дискусията за пре­ходността и смъртта, а по-късно, през септември 1968-ма, създава трагичната концепция на главния си герой Лудвиг Зомер.

 

При работата си върху романа Ремарк се лута, под­хваща различни епизоди, докато оформя последния си вариант на "Обетована земя". Този начин на работа показва абсолютния цайтнот, в който е изпаднал. Докато при другите си романи той разработва един вариант, а после го доработва, в "Обетована земя" работи едновременно различни текстове, така че те са на различен етап на обработка. Това се чете и в едно от последните му писма до преводача му Денвър Лин-дли от 26-и януари 1970 година:

"Срам ме е, че не съм отговорил още на писмото ти от есента! Но все изчаквах и изчаквах, докато мога да ти пиша нещо по-определено за книгата. За нещастие зимата не бе плодотворен период за мен и трябваше да прекратя писането за определено време. Дори и сега краят на книгата недостижимо се извисява като кула - а аз не мога да ти кажа нищо повече от последния път."

 

Краят на романа "Обетована земя" е в бележки: връщането на емигранта Зомер в Германия, отмъще­нието на убиеца на баща му, което го е задължавало да остане жив и което, както се вижда от бележките, е причина за неговата гибел.

 

Мотивът на гибелта, на напразните надежди на емигранта за връщане, състоянието между две култу­ри и поведението на нежелание да се приеме реалност­та, че емиграцията е свързана с окончателно прекъсва­не нишките към родината - това са основните идеи в "Обетована земя", от нея няма връщане назад, а надеж­дата се превръща в клопка, от която спасение има само в смъртта.

 

Честата поява на Равик от "Триумфалната арка", както и преминаващата почти през цялото му твор­чество фигура на Там" (свързана с Марлене Дитрих), предават ревизираната политическа позиция на авто­ра през петдесетте и шейсетте години: войните мо­жели и да продължат, защото споменът за тях е свър­зан само с авантюристичното. ("Окото е изкусен из­мамник").

 

Контрастът на емигрантската съдба с изкуство­то, както и търговията с произведения на изкуството на профана Реджиналд Блек, предлага същевременно възможност за вглъбяване и е още един ярък пример за новите формулировки на старата авторова позиция.

 

За Лудвиг Зомер Брюкселският музей, опипването * на китайския бронз в тъмнината на скривалището му, *. изпълнява ролята на убеждение в собственото същес­твуване. Във фигурите като Дюран Втори авторът демонстрира съзерцателната функция на изкуството 1 пред лицето на историческото убийство и индивиду­алната преходност: изкуството като безсмислен сто­жер на красотата в средата на отчаяния свят, чиито цивилизаторски стойности са разрушени сред ужаси­те на Втората световна война, станали са противоре­чиви и гротескни и не могат да се възстановят.

 

Безспорно останалият като фрагмент роман "Обе­тована земя" е завет, но в друг смисъл, различен от "Сенки в рая". Дори и съвпадението на мотиви, както и характерът на "неготовия текст", а и неизвестност­та как ще се развие действието в недовършените глави, не може да попречи на "Обетована земя" да се превърне в завещание на автора Ремарк, в коментар на творчеството му пред лицето на близката, сигурна и осъзната собствена смърт - и всичко това си заслужа­ва да бъде публикувано.

 

Томас Шнайдер

 

 

Характеристики +
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
Das gelobte Land (1970)
Език
български
Автор
Ерих Мария Ремарк
Издателство
Делакорт
Етикети
немска литература, Ерих Мария Ремарк (на всички езици), преводна литература
Преводач
Елена Павлова, Анна Тодорова, Диана Диманова
Град
София
Година
1998
Страници
416
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга с леко захабен вид
Националност
немска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
19
Тегло (гр.)
272
Доставка +

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 6 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30% +

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.07.2022 г.

 

*

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

 

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

**

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 6 лв.
60 - 100  15 0 лв. 6 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

 

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!