Определител на растенията в България (1992)

Продукти
КНИГИ
+
39,95 лв.
  • Издателство: Земиздат
  • ISBN / UPC: 9540500699
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Определител за почти всички растения (3542 вида), които растат на територията на Бъл­гария, включително и най-разпространените интродуцирани и култивирани видове.

 

Колектив  (автори)

Димитър Делипавлов  (редактор)

 

Издателство:   Земиздат
Език: български език
Раздел: Биология
Етикет: ботаника

 

Твърда корица, голям формат  |  500 стр.  |  852 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние - особеност на изданието е, блед на места печата с известна трудност на четене, наличност повече от 1 екземпялр)

 

*

 

Авторски колектив

 

Проф. М. Попова, проф. И. Ковачев, проф. Д. Терзийски, проф. Д. Делипавлов, проф. И. Чешмеджиев, ст. н. с. Д. Граматиков

 

ПОД ОБЩАТА РЕДАКЦИЯ

НА ПРОФ. ДИМИТЪР ДЕЛИПАВЛОВ

 

**

 

АНОТАЦИЯ

 

В определителя се дават таблици за определяне на семействата на висшите растения (без семействата на отдел Bryophyta) и таблици за определяне на родовете на видовете. Разгледани са почти всички растения (3542 вида), които растат на територията на Бъл­гария, включително и най-разпространените интродуцирани и култивирани видове.Не са включени само някои видове, които се смятат за изчезнали или не са събирани от тях материали през последните 50 и повече години. За отделните видове са посочени местообитанието, вертикалното разпространение и разпространението по флористичнн райони, времето за цъфтеж (спорообразуване) и стопанското значение. За интродуцираните ви­дове е посочен произходът (родината).

 

***

 

УПЪТВАНЕ ЗА РАБОТА С ТАБЛИЦИТЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАСТЕНИЯТА
 
За определяне на дадено растение е необходимо да се разполага с материал, който да съдържа по възможност всички негови органи — корен, стъбло, листа, цветове (спори) и плодове. Когато материалът е хербаризиран, той трябва да се възвари в епруветка с вода, за да се възстанови нормалното състояние на неговите органи. Свареният материал се изсипва в паничка и с ботанически игли, пинцети и лупа се разглеждат органите на растението. Нехербаризираните растения също се проучват предварително. За успешното определяне е необходимо да се познава ботаническата терминология.
 
Определянето на растението се свежда до установяване на неговото научно наименование и систематичното му положение. Това става с помощта на таблици, наречени дихотомични. Тези таблици винаги предлагат съпоставяне на противоположни белези, означени с цифра и с кръстче под цифрата. Белезите (текстът) след цифрата се означават като теза, а след кръстчето — като антитеза.
 
При определяне на дадено растение трябва много внимателно да се съпоставят неговите белези с белезите в таблицата (тезите и антитезите) и строго да се следят цифрите, посочени в края на тезите (или антитезите), защото тези цифри посочват хода на определянето. В никакъв случай не е необходимо тезите и антитезите да се четат подред.
Отначало по обща таблица, озаглавена «Таблица за определяне на семействата», се определя семейството, към което се отнася изучаваното растение. След това в таблица за родовете, отнасящи се към установеното семейство, се определя родът и най-после се определя и зидът.
 
Като пример може да се посочи определянето на черешата.
 
1. Определяне на семейството. По таблицата на стр.  8, се определя семейството по антитеза 1, 24 и 31, теза 32, антитеза 33, теза 43, 44 и 45, антитеза 46, 47 и 51, теза 52 и в теза 53 се определя сем. Козасеае. След наименованието на семейството е посочена страницата, на която е таблицата за определяне на родовете, спадащи към сем. Козасеае — Розоцветни.
 
2. Определяне на рода. По таблицата се проследяват теза 1, антитеза 2 и 6, теза 7, антитеза 8 и 9, теза 12 и 13 и на антитеза 14 се определя род Cerasus— Вишня, Череша. След името на рода е посочена страницата, на която по съответна таблица се определя видът череша.
 
3. Определяне на вида. По таблицата се проследяват антитеза 1 и 2 и на теза 3 се определя научното латинско наименование на черешата — Cerasus avium. След наименованията на родовете и видовете е изписано съкратеното име на автора, описал съответния род или вид.
 

****

 
Материалът е онагледен с 551 черно-бели фигури в текста.
Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Земиздат
Етикети
ботаника
Редактор
Димитър Делипавлов
Град
София
Година
1992
Страници
500
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
второ преработено и допълнено издание.
Корица
твърда
Формат
голям
Ширина (мм)
170
Височина (мм)
245
Дебелина (мм)
32
Тегло (гр.)
852
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 5 лв.над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!