Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Определител на растенията в България (1992)

  • Издателство: Земиздат
  • ISBN / UPC: 9540500699

Определител на растенията в България (1992)

  • Издателство: Земиздат
  • ISBN / UPC: 9540500699

Определител за почти всички растения (3542 вида), които растат на територията на Бъл­гария, включително и най-разпространените интродуцирани и култивирани видове.

 

Колектив  (автори)

Димитър Делипавлов  (редактор)

 

Издателство:   Земиздат
Език: български език
Раздел: Биология
Етикет: ботаника

 

Твърда корица, голям формат  |  500 стр.  |  852 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние - особеност на изданието е, блед на места печата с известна трудност на четене, наличност повече от 1 екземпляр)

 

*

 

Авторски колектив

 

Проф. М. Попова, проф. И. Ковачев, проф. Д. Терзийски, проф. Д. Делипавлов, проф. И. Чешмеджиев, ст. н. с. Д. Граматиков

 

ПОД ОБЩАТА РЕДАКЦИЯ

НА ПРОФ. ДИМИТЪР ДЕЛИПАВЛОВ

 

**

 

АНОТАЦИЯ

 

В определителя се дават таблици за определяне на семействата на висшите растения (без семействата на отдел Bryophyta) и таблици за определяне на родовете на видовете. Разгледани са почти всички растения (3542 вида), които растат на територията на Бъл­гария, включително и най-разпространените интродуцирани и култивирани видове.Не са включени само някои видове, които се смятат за изчезнали или не са събирани от тях материали през последните 50 и повече години. За отделните видове са посочени местообитанието, вертикалното разпространение и разпространението по флористичнн райони, времето за цъфтеж (спорообразуване) и стопанското значение. За интродуцираните ви­дове е посочен произходът (родината).

 

***

 

УПЪТВАНЕ ЗА РАБОТА С ТАБЛИЦИТЕ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАСТЕНИЯТА
 
За определяне на дадено растение е необходимо да се разполага с материал, който да съдържа по възможност всички негови органи — корен, стъбло, листа, цветове (спори) и плодове. Когато материалът е хербаризиран, той трябва да се възвари в епруветка с вода, за да се възстанови нормалното състояние на неговите органи. Свареният материал се изсипва в паничка и с ботанически игли, пинцети и лупа се разглеждат органите на растението. Нехербаризираните растения също се проучват предварително. За успешното определяне е необходимо да се познава ботаническата терминология.
 
Определянето на растението се свежда до установяване на неговото научно наименование и систематичното му положение. Това става с помощта на таблици, наречени дихотомични. Тези таблици винаги предлагат съпоставяне на противоположни белези, означени с цифра и с кръстче под цифрата. Белезите (текстът) след цифрата се означават като теза, а след кръстчето — като антитеза.
 
При определяне на дадено растение трябва много внимателно да се съпоставят неговите белези с белезите в таблицата (тезите и антитезите) и строго да се следят цифрите, посочени в края на тезите (или антитезите), защото тези цифри посочват хода на определянето. В никакъв случай не е необходимо тезите и антитезите да се четат подред.
Отначало по обща таблица, озаглавена «Таблица за определяне на семействата», се определя семейството, към което се отнася изучаваното растение. След това в таблица за родовете, отнасящи се към установеното семейство, се определя родът и най-после се определя и зидът.
 
Като пример може да се посочи определянето на черешата.
 
1. Определяне на семейството. По таблицата на стр.  8, се определя семейството по антитеза 1, 24 и 31, теза 32, антитеза 33, теза 43, 44 и 45, антитеза 46, 47 и 51, теза 52 и в теза 53 се определя сем. Козасеае. След наименованието на семейството е посочена страницата, на която е таблицата за определяне на родовете, спадащи към сем. Козасеае — Розоцветни.
 
2. Определяне на рода. По таблицата се проследяват теза 1, антитеза 2 и 6, теза 7, антитеза 8 и 9, теза 12 и 13 и на антитеза 14 се определя род Cerasus— Вишня, Череша. След името на рода е посочена страницата, на която по съответна таблица се определя видът череша.
 
3. Определяне на вида. По таблицата се проследяват антитеза 1 и 2 и на теза 3 се определя научното латинско наименование на черешата — Cerasus avium. След наименованията на родовете и видовете е изписано съкратеното име на автора, описал съответния род или вид.
 

****

 
Материалът е онагледен с 551 черно-бели фигури в текста.
Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Земиздат
Етикети
ботаника
Редактор
Димитър Делипавлов
Град
София
Година
1992
Страници
500
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
второ преработено и допълнено издание.
Корица
твърда
Формат
голям
Ширина (мм)
170
Височина (мм)
245
Дебелина (мм)
32
Тегло (гр.)
852
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!