Основи на електрохимията (1989)

Продукти
КНИГИ
+
12,95 лв.
  • Издателство: Техника
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Книга за специализиращите в областта на електрохимични­те производства студенти от химикотехнологическите висши учебни заведения. Тя може да бъде използвана и от други студенти, които имат досег с електро­химията, а така също и от преподаватели, аспиранти, иаучнн работници и инженери от производството.

 

 

Иван Ненов  (автор)

 

Издателство:   Техника
Език: български език
Раздел: Химия и химични технологии
Етикет:

физикохимия

химични производства

За студенти от ХТМУ (ВХТИ)

 

Твърда корица, среден формат  |  375 стр.  |  493 гр.

(неизползвана книга - без обложка, отлично книжно тяло и предна корица, захабено гръбче при задната корица)

 

*

 

Анотация

 

В книгата са изложени основите на теоретичната електрохимия. Разгледана е теорията на електролитните разтвори, термодинамиката на електролитните системи и строежът на двойния електричен слой на фазовата граница електрод—раз­твор. Значително място е отделено на едно от най-бързо разливащите се на­правления в съвременната елекарохимия — кинетиката на електролитните процеси. В отделна глава са разгледани някои често срещани в практиката електрохимич­ни реакции — електрохимично отделяне на водород и кислород, анодно разтва­ряне и пасивиране на металите и др.

 

Книгата е предназначена за специализиращите в областта на електрохимични­те производства студенти от химикотехнологическите висши учебни заведения. Тя може да бъде използвана и от други студенти, които имат досег с електро­химията, а така също и от преподаватели, аспиранти, научни работници и инженери от производството.

 

**

 

Предговор
 
Специалисти в областта на електрохимичната технология у нас се подготвят системно от началото на 60-те години когато във ВХТИ — София, бе създадена специалността електрохимични производства и източници на ток. По късно — пак в системата на ВХТИ — София, беше формирана школа за следдипломна квалификация по защита от корозия, а от есента на 1986 г. започна приемането и на задочни студенти по технология на електрохимичните производства. Едновременно с това в учебните планове на някои специалности бе въведено изучаването на електрохимични дисциплини. Непрекъснатото разширяване на електрохимичното образование у нас е закономерен процес, който отговаря на изграждащите се нови структури в нашето народно стопанство и на световните тенденции в развитието на електрохимичните производства.
 
Сериозна трудност при обучението на специалисти електрохимици създава липсата на учебна литература. Парадоксален е фактът, че в страна като нашата, която е известна със своите традиции в електрохимията и в която действа силна електрохимична школа, е издаден досега един единствен учебник41 за специализиращите в областта на електрохимичната технология студенти. Той не само че отдавна е станал библиографска рядкост, но поради приложния си характер (въпреки своите достойнства) не може да бъде използван като източник за фундаментална подготовка в областта на електрохимията, каквато съвременните инженери-електрохимици трябва безусловно да притежават.
 
Получаваната у нас учебна и специална литература по електрохимия на руски език също така не е в състояние да задоволи нуждите на обучението и практиката. Чудесни оригинални и преведени : а руски език учебници и книги, поради това че пристигат в ограничен брой, остават недостъпни за по-голямата част от нашите специалисти. Практиката показва, че с всяка измината година студентите, специализиращи в областта на електрохимичната технология, намират все по-трудно необходимите им учебни пособия. С издаването на настоящата книга се запълва, макар и частично, една значителна празнина в учебната електрохимична литература у нас.
 
Книгата „Основи на електрохимията" е по същество учебник по теоретична електрохимия, който е предназначен за студенти, влизащи за пръв път в досег с тази наука. Целта на книгата е да въведе читателя в един твърде специфичен клон на химията и да го запознае със същността и възможностите за приложение на проникналия вече в много области на науката и техниката електрохимичен метод. В основата на учебника е залегнал лекционният курс, който авторът в продължение на повече от едно десетилетие чете пред редовните студенти от ВХТИ — София. При написването и подготовката на учебника за печат е направено значително разширяване т лекционния материал. Той е допълнен и обогатен с много фигури и таблици, които онагледяват текста и спомагат за неговото по-лесно възприемане и осмисляне. В текста са изяснени и някои на пръв поглед елементарни въпроси, които авторът от опит знае, че затрудняват студентите и на които в учебната литература е отделено по малко внимание.
При структуриране на учебния материал авторът се е ръководел от же анието да направи книгата достъпна на възможно по-широк кръг читатели. По тази причина на много места е пожертвана строгостта на изложението и е следван естественият път на възникване и фазвитие на основните електрохимични идеи и понятия. Глава шеста «апример, която разглежда термодинамиката на електродните системи, би могла да бъде изградена по твърде различен начин от този, който е възприет. За постигане обаче на по-голяма яснота и достъпност авторът се е отказал от използването на други подходи.
 
Книгата се състои от три части. В първата част е разгледана теорията на електролитните разтвори, втората част е посветена на равновесията в хетерогенни електрохимични системи, а в третата част е разгледана кинетиката на електродните реакции. Поради ограничения обем не са разгледани редица теоретични въпроси, които имат дискусионен характер. По същата причина не са намерили място и някои важни приложни въпроси. Предполага се, че електрохимичният фундамент, който учебникът има за цел да изгради, ще бъде допълнен и разширен по-нататък при изучаването на други електрохимични дисциплини. Съгласно съществуващите учебни планове - студентите, специализиращи в областта на електрохимичната технология, изучават още методи за електрохимични изследвания, галванотехника, електрохимични източници на ток, корозия и защита на металите и неорганичен и органичен електросинтез. Връзката на „Основи на електрохимията" с тези дисциплини поставя пред учебника още една много важна задача: да създаде българска електрохимична терминология и да утвърди единен начин за означаване на различните електрохимични величини.
 
Доколко авторът е успял да осъществи задачите, поставени пред учебника, ще преценят самите читатели. Всички критични бележки във връзка с допуснати грешки или недостатъци ще бъдат приети с благодарност.
 
Авторът изказва благодарност на химик Д. Михайлова и на инж. С. Белова-Николова за оказаното от тях съдействие при подготовката на ръкописа за печат.
 
Авторът
Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Иван Ненов
Издателство
Техника
Етикети
физикохимия, За студенти от ХТМУ (ВХТИ), химични производства
Град
София
Година
1989
Страници
375
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
без обложка, отлично книжно тяло и предна корица, захабено гръбче при задната корица
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
150
Височина (мм)
220
Дебелина (мм)
26
Тегло (гр.)
493
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 5 лв.над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!