Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Под натиска на Хитлер и Сталин

  • ISBN / UPC: 9545800631

Под натиска на Хитлер и Сталин

  • ISBN / UPC: 9545800631

Средните и малките държави в европейската политика 1938-1939

 

Пламен С. Цветков  (автор)

 

Издателство:   Херон Прес
Език: български език
Раздел: История, археология, краезнание
Етикети:

книги с автограф

европейска история

втора световна война

 

Мека корица среден формат  | 197 стр.  |  257 гр.

(неизползвана, здрава и чиста книга, посвещение от автора, леко захабен външен вид)

 

*

 

Съдържание

5 Увод

21 Аншлусът
58 От Виена до Мюнхен
108 Мюнхенският диктат
148 Агонията на Чехословакия

196 Послеслов

 

**

 

Из "УВОД"-а към книгата

 

В годините на комунистическия застой, за които по думите на писателя Мирон Иванов не е весело да си спомня човек и надали някога ще стане весело, учебниците по история упорито ни втълпяваха, че трите огнища, разпалили Втората световна война, са италианското нахлуване в Етио­пия, испанската гражданска война и японската агресия срещу Китай. В тази схема липсва обаче главното действащо лице, а именно "вождът и учителят на руския и световния пролетариат" Йосиф Джугашвили-Сталин. Разбира се, това не е случайно, тъй като тъкмо Сталин е и авторът на заклинателната формула за "трите огнища".

 

Няма завоевател, който да не смята себе си за "освободител" или най-малкото за "обединител". Скандалното в случая е, че не само из­точноевропейската, но и западната историография продължава гузно да мълчи за ролята на Сталин за избухването на Втората световна война. А тя е била решаваща. Работата е там, че за разлика от ръководителите на големите западни демокрации, или на Хитлер и Мусолини, които са неп­рекъснато под светлината на прожекторите, съветският вожд е обикно­вено някъде зад кулисите. Драматичната борба за наследството на Ленин го е научила да оставя другите на авансцената, докато дойде удобният за удар миг. Големият удар на Сталин в световната политика е несъмнено руско-германският договор за ненападение от 23 август 1939 г., но дори и той влиза в историята като "пакта Молотов-Рибентроп", а не като "пакта Сталин-Хитлер". Дебненето също оставя обаче следи в историята и това може да се види от поведението на Москва в критичните месеци от пог­лъщането на Австрия от Германия през март 1938 г. до бавната агония на Чехословакия, която започва с Мюнхенския диктат през есента на същата година.

 

Унищожаването на Австрия и Чехословакия, както и последвалите събития, довели до избухването на Втората световна война в Европа, произтичат от самата същина на комунистическия и националсоциалис-тическия тоталитаризъм. Добрали се до властта с цената на най-брутални и безогледни методи Ленин, Сталин, а по-късно и Хитлер никога не са напълно сигурни в трайността на абсолютната си позиция. Тази неувере­ност, която понякога достига до истинска параноя, диктува нуждата от непрекъснато поддържане на управляваните в мобилизационен "тонус". Оттук и безспирното раздухване на масова истерия покрай някакъв култ.

 

Обсебването на човешката личност от партийнодържавния апарат неизбежно води до все по-силно желание да се избяга от страната, по­паднала в смъртоносните лапи на "великия вожд" и неговата номенк­латура. При това колкото даден човек е по-просветен, толкова той е и по-информиран за наличието на действителен избор в лицето на напред­налите западни демокрации. Неслучайно първата реакция на всеки то­талитарен режим е да затвори плътно държавните граници. Това обаче не е недостатъчно. Единственото трайно решение е да се направи така, че хората "да няма къде да избягат", а това означава да се завладее целият свят и да се унищожат всички останали общественополитически уредби. В такъв смисъл експанзионизмът е вътрешноприсъща потреб­ност на режима от агресия заради самата агресия и е неотменен атрибут на тоталитаризма, който изпъква като идеология и практика на омразата.

 

При самото й създаване съветската държава е замислена като вре­менен компромис в очакване на "световната пролетарска революция". Първият външнополитически акт на съветската власт - "Декретът за мира" - се адресира както към правителствата, така и към народите на воюващите страни. "Пролетариатът" от Англия, Франция и Германия дори направо се приканва да помогне "с всестранната си, решителна и беззаветна енергична дейност", за да доведе "успешно докрай делото на мира и заедно с това делото за освобождаване на трудещите се и експлоатирани маси на населението от всякакво робство и всякаква ек­сплоатация".

 

Все с оглед на "световната революция" през март 1919 г. в Москва се провежда учредителният конгрес на Комунистическия интернационал. Според замисъла на Ленин целта на Коминтерна е "решителна борба за пролетарска диктатура, за победа на съветите във всички страни". В самия статут на Коминтерна е записано, че това е "организация на комунистическите партии от различните страни в една единна световна комунистическа партия", която трябва да се бори "за създаването на Световен съюз на съветските социалистически републики".

 

Оповестените в Унгария и Бавария "съветски републики" са разг­ромени обаче за сравнително кратко време и перспективата за "све­товна пролетарска революция" все повече се отдалечава. Болшевиш-кото ръководство започва да си дава сметка за неизбежността на един по-продължителен период на съвместно съществуване с "капиталисти­ческия свят"...

 

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Пламен С. Цветков
Издателство
Херон Прес
Етикети
книги с автограф, втора световна война, европейска история
Град
София
Година
1999
Страници
197
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста книга, посвещение от автора, леко захабен външен вид
Националност
българска
Книга с автограф
Да
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
210
Дебелина (мм)
12
Тегло (гр.)
257
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!