Раково отделение

Продукти
КНИГИ
+
8,95 лв.
  • ISBN / UPC: 9548470012
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Александър Солженицин  (автор)

 

Издателство:   Венисон
Език: български език
Раздел: Чужда проза
Преводач: Георги Миланов
Етикети:

руска литература 

преводна литература

Нобелова награда за литература  (1970 г.)

 

Мека корица, среден формат  |  479 стр.  |  325 гр.

(използвана книга - здраво и чисто отвътре книжно тяло, захабен външен вид)

 

*

 

Световноизвестният руски писател, носител на Нобелова награда за литература (1970 г.), Александър Исаевич Солженицин е роден на 11 декември 1918 г. в Кисловодск в семейството на Исакий Солженицин и Таисия Щербак, което по-късно се преселва в Ростов на Дон. През 1936 г. бъдещият писател вече е студент във физикоматематическия факултет на Ростовския университет, а през 1939 г. и задочник в Московския институт за философия, литература и изкуство (ИФВИ). Година по-късно се оженва за Наталия Решетовска, негова училищна приятелка. На 18 октомври 1941 г. е мобилизиран и извървява пътя от Орел до Източна Прусия. За кореспонденцията си с един от приятелите си (в писмата под имената Вовка и Пахан лесно могат да се открият Ленин и Сталин) на 27 юли 1945 г. е арестуван и осъден на осем години по знаменития 58_ми член (ал. 10 и 11). Отначало се намира в Новоерусалимския лагер, недалеч от Москва, а от лятото на 1947 г. — в Марфинската шарашка (така се наричали научноизследователските звена, формирани от затворници-специалисти, работещи главно във военнопромишлената област); през май 1950 г. е изпратен в един от лагерите в Средна Азия, където работи като каменар.

 

Именно в лагера Солженицин заболява, както изглежда, неизлечимо от рак. През 1955 г., когато писателят е освободен от лагера и живее в аула Кок Терек, Джамбулска област, като вечен заточеник, болестта отново напомня за себе си: на два пъти той се добира полужив до болницата в Ташкент, откъдето го връщат да „поживее още малко". Но чудото става: след като Солженицин се отдава изцяло на писането, болестта сякаш загубва силата си. Това изпитание ражда сюжета на „Раково отделение" (повестта е предложена в сп. „Новы мир" през 1967 г., откъдето я връщат; излиза на следващата година в издателство „Посев" — Франция.

 

На 6 февруари 1956 г. Александър Солженицин е реабилитиран и се връща в Москва, а след това се заселва в Рязан. Първото голямо произведение, което той пише след завръщането си, е романът „В първия кръг" (1957—1959 г.), а първата публикация (с личното разрешение на Хрущов), която донася на автора световна известност, е „Един ден на Иван Денисович" („Новый мир, бр. 11,1962 г.), написан само за три седмици през 1959 г. Следват „Матрьонин двор", „Случай на гара Кочетовка" (1963, „Новмй мир") и „Захар-Калита (1966, „Новый мир").

 

През 1968 г. Солженицин завършва епичното си изследване „Архипелаг Гулаг", микрофилмът на което е предаден за съхранение зад граница (съгласие за публикуването му авторът дава през 1972 г.).

 

В края на 1970 г., скоро след раждането на Ермолай, син от втората жена Наталия Светлова, Солженицин научава, че по препоръка на големия френски писател Франсоа Мориак му е присъдена Нобеловата награда за „етичната сила, с която следва традициите на руската литература", но тъй като се опасява, че няма да му позволят да се върне в Русия, той се отказва от пътуването. След дълги преговори се стига до решението премията да му бъде връчена в Москва от шведския посланик, но излизането на „Архипелаг Гулаг" на Запад отлага церемонията. (Едва по-късно Солженицин получава наградата.)

 

На 11 февруари 1974 г. Солженицин е арестуван и откаран в Лефортовския затвор, където го уведомяват, че е лишен от съветско гражданство за „измяна на родината".

 

Започва се нов период в живота на писателя. Месец след като Солженицин заминава за Франкфурт по покана на Хайнрих Бьол, Н. Светлова, майка й, децата (в това число синът на Солженицин от първия брак) получават разрешение да емигрират. След кратковременен престой в Швейцария, Солженицин се преселва в САЩ (октомври 1975 г.) — град Кавендиш, щат Върмонт. Тук работи върху многотомното си историко-художествено повествование „Червеното колело", епос за руската революция (състои се от четири части: „Август четиринадесета", „Октомври шестнадесета", „Март седемнадесета" и „Април седемнадесета").

 

След няколкогодишно мълчание (от 1983 г„ през което Солженицин не дава интервюта), на 18 септември 1990 г. едновременно в „Литературная газета" и „Комсомольская правда" излиза знаменитото послание-размисъл „Как да устроим Русия".

 

Пълното събрание на съчиненията на Александър Солженицин е осъществено от YMCA-PRESS — Върмонт — Париж.

 

Характеристики
В наличност:
Да
Оригинално заглавие
Раковый корпус (1990)
Език
български
Автор
Александър Солженицин
Издателство
Венисон
Етикети
Нобелова награда за литература, преводна литература, руска литература
Преводач
Георги Миланов
Град
Перник
Година
1993
Страници
479
Състояние
използвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здраво и чисто отвътре книжно тяло, захабен външен вид
Националност
руска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
325
Доставка

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 5 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30%

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.12.2021 г.

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

 

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 5 лв.
60 - 100  15 0 лв. 5 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!