Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Ръководство за упражнения по висша алгебра. Част 1: Линейна алгебра (1974)

  • Издателство: Наука и изкуство

Ръководство за упражнения по висша алгебра. Част 1: Линейна алгебра (1974)

  • Издателство: Наука и изкуство

Кирил Дочев  |  Димитър Г. Димитров  |  Теодора Кирпикова  (автори)

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Математика
Етикети:

висша алгебра

висша математика 

За студенти по математика

 

Твърда корица, среден формат  |  296 стр.  |  402 гр.

(неизползвана книга в книга в отлично състояние)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

В предлаганото „Ръководство за упражнения по висша алгебра — Линейна алгебра" е включен материал по линейна алгебра, който се предхожда от уводна глава върху комплексни числа и полиноми. В началото на отделните параграфи са дадени теоретични бележки, изясняващи методите за решаване на задачите от съответния параграф. Голяма част от задачите и теоремите са решени напълно яли са придружени с кратки упътвания. За повечето задачи са посочени от­говорите.

 

Ръководството е предназначено главно за студенти от факултета по мате­матика и механика и Физическия факултет на Софийския университет, но може да се използува и от студенти от други висши учебни заведения и за самообразование.

 

**

 

СЪДЪРЖАНИЕ
 
Предговор 7
 
 
Увод
 
Комплексни числа. Полиноми с комплексни коефициенти
§ 1. Комплексни числа 9
§ 2. Полиноми с комплексни коефициенти 18
 
 
Глава I
Системи линейни уравнения. Детерминанти
 
§ 1. Метод на Гаус за решаване  на системи линейни уравнения 29
§ 2. Детерминанти от втори и трети ред 44
§ 3. Пермуташш 50
§ 4. Детерминанти от я-ти ред  52
§ 5. Умножение на детерминанти от един и същ ред 85
§ 6. Общи задачи върху детерминанти 93
 
 
Глава II
n-мерни векторни пространства
 
§ 1. n-мерно векторно пространство. Линейна зависимост 107
§ 2. Ранг на система вектори. Ранг на матрица 112
§ 3. Системи линейни уравнения. Теорема на Руше 120
 
 
Глава III
Матрици
 
§ 1 Действия с матрици 135
 
 
Глава IV
Линейни пространства. Линейни оператори
 
§ 1. Линейни пространства 168
§ 2. Линейни оператори 189
§ 3. Собствени вектори, собствени значения и характеристични корени  205
§ 4. Евклидови и унитарни пространства 217
§ 5. Линейни оператори в  евклидови и унитарни пространства 237
 
 
Глава V
Квадратични форми
 
§ 1. Привеждане на квадратични форми в каноничен вид посредством неособени линейни преобразувания 269
§ 2. Привеждане на квадратична форма в каноничен вид посредством ортогонална трансформация (привеждане към главни оси) 283
 
Литература 295

 

***

 

ПРЕДГОВОР

 

При съставянето на „Ръководство за упражнения по висша алгебра", част първа — Линейна алгебра, авторите са се стремили да поместят достатъчно упражнения за изработване на необхо­димите технически навици при решаване на стандартни задачи (например пресмятане на детерминанти, решаване на системи ли­нейни уравнения, действия с матрици и оператори, канонизиране на квадратични форми и т. н.). Наред с това в ръководството са включени и други упражнения, непосредствено илюстриращи теоретичния материал, както и задачи и теореми с относително по­вишена трудност.

 

За разлика от най-разпространените у нас практически ръко­водства по алгебра тук задачите и теоремите се предхождат от подходящи обяснителни бележки с теоретичен и приложен характер. Включени са и оригинални задачи от линейната алгебра, като са раз­гледани и някои приложения на тази област от алгебрата в други математически дисциплини. Авторите са се стремили, където е възможно и целесъобразно, да изтъкнат геометричните интерпре­тации на съответните алгебрични понятия и факти. На края на книгата освен използуваната литература са посочени и редица учебници и други ръководства по линейна алгебра, които са срав­нително по-разпространени и достъпни у нас, за да се подпомогне читателят при изучаването на тази дисциплина.

 

Подборът и подреждането на материала в тази първа част на ръководството са съобразени с лекциите и упражненията по алгебра за студентите от първи курс на Математическия факул­тет, а също така *н за студентите от Физическия факултет.

 

Авторите са се стремили да следват единен начин на изло­жение. Използувани са общоприети термини и означения, като при това се срещат често и традиционните стандартни теоретико-множествени символи и понятия. Глава I е съставена от Т. Кирпикова, а останалата част на ръководството — от другите двама автори. Използувани са и материали от упражненията и изпит­ните сесии — резултат от преподавателската работа на сътруд­ниците към катедрата по висша алгебра при Математическия фа­култет на Софийския университет.

 

Считаме за приятен дълг да изкажем благодарност на науч­ните сътрудници от секцията по алгебра към Математическия ин­ститут с Изчислителен център на БАН М. Гаврилов и Вл. Чуканов за ценната помощ при съставянето и обсъждането на ръко­водството, както и за уместните бележки от рецензията на първия от тях. Изказваме нашата благодарност на редакторката Гр. Бла­гоева за компетентното й съдействие при работата върху окон­чателното оформяне на книгата и на Л. Давидов и Ив. Тонов за оказаната помощ при обсъждането на ръководството.

 

Авторите

София, ноември 1970 г.

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Кирил Дочев, Димитър Г. Димитров, Теодора Кирпикова
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
висша математика, за студенти по математика, висша алгебра
Град
София
Година
1974
Страници
296
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
второ
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
150
Височина (мм)
220
Дебелина (мм)
21
Тегло (гр.)
402
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!