Речник по екология и опазване на околната среда

Продукти
КНИГИ
+
7,95 лв.
  • Издателство: Партиздат
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Речник за преподаватели, ученици, учители и студенти с около 1800 термина от различни об­ласти: екология, биология, философия, социално управление, химия, физика, география, математика, медицина, право, техника, туризъм и др.

 

Колектив  (автори)

 

Издателство:   Партиздат
Език: български език
Раздел: География и науки за Земята
Етикет: екология

 

Твърда корица, среден формат  |  288 стр.  |  414 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

Съставители

 

з. д. н. проф. Асен Кътов, доктор на философските науки

ст. н. с. Здравка Костова, кандидат на педагогическите науки

 

**

 

Из "Предовор"-а към книгата

 

В речника са включени около 1800 термина от различни об­ласти: екология, биология, философия, социално управление, химия, физика, география, математика, медицина, право, техника, туризъм и др., които имат отношение към опазването на околната среда. Застъпени са и термини, които се отнасят до дидактическите, педагогическите, психологическите и методическите основи на екологичното образование и възпитание. При подбора и изясня­ването на термините е използван интердисциплинарният подход.

 

По предложеното съдържание термините могат да се обособят в 4 групи: на които за първи път в този речник се дава определе­ние; които са формулирани по нов начин в зависимост от съвре­менното състояние на науката; чието формулиране е приблизи­телно както в използваната литература, но с отчитане на новите тенденции в третираната област, и термини, дадени точно както в използваната литература.

 

Термините са определени кратко, като са посочени техните най-съществени характеристики. За някои от термините са дадени по-описателни определения в зависимост от тяхната специфика. Обикновено, когато терминът е съставен от няколко думи, той трябва да се търси на съществителното. Например отпадъчни води трябва да се търси на води отпадъчни, тъй като около родовото понятие води са обединени различни видове води, преобразувани или не от битовата и производствената дейност на човечеството. Същото се отнася и за различните видове вещества, ареали и т. и. Има и термини, които са подредени по прилагателното, с което за­почват, тъй като по този начин те са придобили гражданственост. Например Екологична култура и екологично съзнание са подредени по прилагателното. Там, където се използват няколко термина с едно и също значение, са дадени синонимите. Посочена е и от­правка към термините в речника със сходно съдържание, но с друго название или към термини, определени в речника, които са необходими за по-пълно разбиране на даденото понятие.

Към някои понятия са подготвени илюстрации, улесняващи осмислянето на тяхното съдържание. В речника е даден списък на използваната литература, което ще улесни читателите при обогатяване на техните знания по проблемите на екологията и опазването на околната среда. Включени са и термини, които нямат пряко екологично съдържание, но имат непосредствено значение за разбиране на екологичните проблеми, например тер­мините абсорбция, адсорбция и др.

 

Подреждането на термините по азбучен ред ще улесни чита­телите в тяхното бързо намиране и ползване.

 

Поради това че в тази област няма единомислие по тълкува­нето на понятията, авторите са се опитали да обобщят някои оп­ределения. При многозначните термини с цифри са разграничени отделните значения. При изясняване на някои термини са приведе­ни примери, а при други е посочено екологичното, социално-идеологическото и управленското им значение.

 

С настоящия речник се прави опит да се поставят основите на уеднаквяване на схващанията и на единно тълкуване на поня­тията в една толкова комплексна област. Целта е да се задоволи необходимостта от точен и ясен език за взаимно разбиране на специалистите. Речникът не претендира за изчерпателност нито по отношение списъка на термините, нито по отношение на съдър­жанието им.

 

Досега са издавани речници по екология в другите страни. Има и речници по опазване на природата. Този речник е насочен към обединяването на тези две области и показване на взаимовръз­ките между тях. Като първи опит в решаването на една толкова важна и същевременно трудна задача той не е лишен от непълноти. Авторите ще посрещнат с благодарност всички бележки и препоръ­ки, доброжелателно насочени към неговото усъвършенстване и заедно с това към издигане теоретичното равнище на обществената практика по оптимизиране на околната среда.

 

Предимствата на настоящия речник пред издадената вече у нас справочна литература освен азбучното подреждане включват и:

 

а)  свързване на проблемите по опазване на околната среда с тяхната научна основа — екологията в нейното съвременно тълкуване като една от най-синтезните области на научното познание;

 

б)  разкриване методологичната основа на екологията и на цялата дейност по опазване на околната среда и създаване на база за политически подход към противоречието «общество—природа»;

 

в)  изясняване интердисциплинарния характер на екологичните проблеми и на необходимостта от сътрудничеството на всички специалисти за тяхното решаване.

 

Речникът е предназначен за преподаватели, ученици, учители и студенти с оглед на дейността по издигане екологичната кул­тура и съзнание на нашето общество. Той ще ползва и широк кръг читатели, включително ръководни и изпълнителски кадри. Реч­никът е необходим на всеки, който се интересува от екологичните проблеми и екологичната литература. Той отразява и спецификата на държавната политика и на екологичните проблеми в нашата страна.

 

ОТ СЪСТАВИТЕЛИТЕ

 

**

 

Авторски колектив 

 

проф. Траян Лялев

проф. Иван Бондев, н. с. Георги Мартинов,

ст. ас. Петинка Цонева, ст. пр. Невена Петрова

н. с. Свежин Пецов Наталия Монова — учител

доц. Румен Дойчев, кандидат на биологическите науки
доц. Никола Колев, кандидат на биологическите науки

гл. ас. Марчел Костов, кандидат на физическите науки
н. с. Лени Николова, кандидат на педагогическите науки

з. д. н. проф. Асен Кътов, доктор на философските науки

н. с. Христо Христов, кандидат на педагогическите науки

ст. н. с. Йордан Иванчев, кандидат на философските науки
ст. н. с. Милка Наумова, кандидат на биологическите науки

н. с. Лиляна Апостолова, кандидат на педагогическите науки

ст. н. с. Здравка Костова, кандидат на педагогическите науки

ст. н. с. Стефана Колевска, кандидат на педагогическите науки

з. д. н. проф. Симеон Недялков, доктор на биологическите науки

 

 
Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Партиздат
Етикети
екология
Град
София
Година
1984
Страници
288
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
205
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
414
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!