Румънска граматика

Продукти
КНИГИ
+
49,95 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
  • ISBN / UPC: 9540202124
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Даниела Стоянова  (автор)

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език  |  румънски език
Раздел: Граматики

 

Мека корица, среден формат   |  231 стр.  |  163 гр.

(неизползвана, здрава и и чиста книга с леко захабен външен вид)

 

*

 

На задната корица:

 

Пред читателя е първата румънска граматика, написана на български език. В нея са изложени основните въпроси на фонетиката, морфологията и синтаксиса на съвременния румънски език в практически аспект.

 

Материалът е представен в достъпна форма и е онагледен с примери от живия разговорен език, които са дадени и в превод на български.

 

Правят се съпоставки с българската граматика и се изтъкват особеностите на румънския език, които представляват различия спрямо българския.

 

Специално внимание се отделя на проблемите, които затрудняват българите, изучаващи румънски - употреби на членните форми, глаголните времена и наклонения, неличните глаголни форми, особености в словореда и др.

 

Поради характера на застъпената проблематика, систематизирания начин на представянето й и акцентирането върху някои тънкости във функционирането на граматичните категории граматиката може да служи при всички нива на обучение по практически румънски език.

 

 

**

 

ПРЕДГОВОР
 
В настоящата граматика е разгледано основното от фонетиката, морфологията и синтаксиса на съвременния румънски език. Построена в практически и съпоставителен план, тя може да служи като помагало и справочник на широк читателски кръг. Теоретичната част на изложението е сведена до минимума, необходим за усвояване на езика. Постановките са представени с опростена езиковедска терминология, което ги прави достъпни и разбираеми и за нефилолози.
 
Трите главни раздела обхващат следните въпроси на структурата на румънския език:
 
1) Графична и фонетична система: застъпени са съществените графични и фонетични характеристики на румънския, като е обърнато внимание на онези особености, които затрудняват българите при произношението.
 
2) Морфосинтаксис на частите на речта: разработени са всички части на речта в семантичен, формален и функционален аспет. Флексията на изменяемите именни части и на глагола е изложена подробно в таблици, посочени са средствата за словообразуване и практическата реализация в синтактичен план. За правилното ориентиране в особеностите на материала и за по-доброто му усвояване се правят съпоставки (там, където е целесъобразно) с българския език.
 
3) Синтаксис: включени са синтаксис на простото изречение и синтаксис на сложното изречение. Частите на простото изречение са анализирани по отношение на тяхното формално изразяване, морфо-логични особености, съгласуване и словоред. Структурата на сложното изречение е разработена въз основа на видовете съчинени и подчинени изречения, начините за тяхното свързване и въвеждане и словоред. Към този раздел са разгледани от граматическо гледище и въпросите на пряката и непряката реч и пунктуацията.
 
Теоретичните постановки са илюстрирани с максимално опростени примери, съсредоточени върху съответните граматически елементи. Въпреки че в много случаи преводът им дава възможност за паралели с конструкциите в българския език, неговото основно пред­назначение е да улесни читателите в правилното тълкуване на грама­тическия проблем и в практическото му усвояване. Посочени са и конструкции, които се срещат само в разговорния език, като някои от тях не отговарят на валидната за настоящия етап книжовна норма. Във връзка с това са направени необходимите уточнения и са споме­нати тенденциите за засилване или отслабване на употребите.
 
Подборът и разработката на езиковия материал имат за цел да представят на българския читател граматиката на румънския език както по отношение на нейните основни съставки, определящи спе­цификата на структурата й, така и по отношение на елементите, ко­ито свидетелстват за индивидуалния облик на румънския в контекста на романските езици.
 
Авторът
Характеристики
В наличност:
Да
Език
български, румънски
Автор
Даниела Стоянова
Издателство
Наука и изкуство
Град
София
Година
2001
Страници
231
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и и чиста книга с леко захабен външен вид
Националност
българска
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
145
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
10
Тегло (гр.)
163
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за постоянна отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код постоянна за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!