Сърцето на Запада (сборник разкази)

Продукти
КНИГИ
+
4,95 лв.
  • ISBN / UPC: 9548516152
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

О'Хенри  (автор)

 

Издателство:   Кронос
Език: български език
Раздел: Чужда проза
Преводач: Станислава Попова
Етикети:

преводна литература

американска литература

 

Мека корица, среден формат  |  240 стр.  |  167 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид)

 

*

 

На задната корица:

 

Разказите от настоящия сборник се публикуват за първи път на български език. Те са подбрани както от ранните, така и от късните творби на О'Хенри и представят "многоликото и богатото на теми, настроения и похвати творчество на този всепризнат майстор на разказа.

 

**

 

Полуреалистичните приказки на О'Хенри

 

Извънредно плодовитият и популярен писател О'Хенри (псевдоним на Уилям Сидни Портър (1862-1910) е отдавна известен на българския читател. Перото му е сантимен­тално, навестява живота на скромните хорица, а писател­ското му майсторство на изненадващи финали става извест­но като „финал на О'Хенри" и продължително време е ими­тиран от пазарната белетристика на САЩ.

 

Уилям Портър е роден в Северна Каролина и след кратко ученичество се захваща да работи в дрогерия. Сетне зами­нава за Тексас да си дири щастието и след като пробва в различни професии, в това число и като касиер на една бан­ка в Остин (1891-1894), основава хумористичния седмичник „Търкалящ се камък" („Ролинг Стоун", 1894-1895), пише все­кидневни статии за един вестник в Хюстън, чията главна насоченост са анекдотите. В 1896 г. Портър е обвинен в злоупотреба със средства на банката, за която работи. И тъй като тази банка е твърде зле организирана, а загубата на незначителна сума е била често случай на чисто техни­чески неуредици, а не толкова на престъпление, той може би е щял да бъде оправдан. ОХенри обаче забягва в Хондурас (основа на книгата му „Зелки и крале"). Когато жена му е вече на смъртен одър, той се завръща в САЩ и по време на тригодишното си затворничество се заема да пише разка­зи, основани на опита му в Тексас и Хондурас. Така от рубрикар във вестниците той става пълноценен писател. Още в затвора в Колъмбъс, Охайо, О'Хенри публикува разказа „Коледният чорап на Дик Свирката" (1899), подписан с псевдонима О'Хенри. Предполага се, че е съкращение на име­то на френския аптекар Етиен-Осиен Анри, което се среща във фармакопеята на САЩ - книга, която Портър често е ползвал, докато е бил на същата длъжност в затвора. Там, между другото, О'Хенри се е наслушал на всякакви бивалици и небивалици, станали сюжети на по-сетнешните му разка­зи.

 

 След освобождаването си О'Хенри се премества в Ню Йорк (1902), за да продължи литературната си кариера. От този момент Ню Йорк се превръща в сцена за творчество­то му. Сътрудник на много списания, той става широко популярен - разказите му следват по един на седмица. „Зел­ки и крале" (1904), първата му издадена книга, е поредица разкази за революцията в Латинска Америка. Следващите му сборници от разкази излизат много бързо един след друг: „Четирите милиона" (1906), „Сърцето на Запада" (1907), „Подрязаният фитил" (1907), „Гласът на града" (1908), „Свобода на избор" (1909), „Пътища на съдбата" (1909), „Въртележки" (1910), „Именно бизнес" (1910). Той пише с такова писателско нажежение, че книгите му продължават да излизат и след смъртта му: „Шестици и седмици" (1911), „Търкалящият се камък" (1913), „Безпризорни деца" (1917), „Постскриптуми" (1923).

 

Макар че действието в повечето му разкази се развива в различни части на САЩ, както и в Централна и Южна , Америка, Уилям Портър е известен предимно с наблюдения­та си върху делничния Ню Йорк. „Четирите милиона" по тогавашното преброяване, са изцяло пренебрегвани от пишещите по това време американски автори. Надарен с тън­ко чувство за хумор, О'Хенри тръгва към истинското пресътворяване на иронични обстоятелства в сюжети, често повлияни от „самите стечения на обстоятелствата". Майстор в представянето на отрязъци от борбата за съ­ществуване, за него животът е всякога епизодичен и не мо­же да се подчини нито на някакви „обединени" действия, нито пък на философски обобщения. Неговите герои - обик­новени, прости хора - както и сюжетите, често зависими от изненадващите финали, са кажи-речи еднакви. Затова пък О'Хенри съумява да забелязва вечността на темите. Сред публикуваните в настоящия сборник негови разкази има типични образци, които илюстрират ироничното съв­падение и неочаквания край като например „Амнезийни бро­жения", „Госпожицата" и „Заложници на Момус".

 

През 1918 г. е учредена награда на името на О'Хенри. Тя се присъжда всяка година на най-добрите разкази, публикувани в американските списания.

 

Кръстан Дянков

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
О'Хенри
Издателство
Кронос
Етикети
американска литература, преводна литература
Преводач
Станислава Попова
Град
София
Година
1995
Страници
240
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в почти отлично състояние - леко захабен външен ви
Националност
американска
Издание
първо
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
130
Височина (мм)
200
Дебелина (мм)
10
Тегло (гр.)
167
Доставка

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

  • До 60 лв. - цена 4 лв.
  • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

  • До 100 лв. - цена 5 лв.
  • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30%

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.02.2022 г.

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

 

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 5 лв.
60 - 100  15 0 лв. 5 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!