Всички Категории
Каталог
КНИГИ
Каталог
КНИГИ

Сборник от задачи за математически олимпиади (1966)

  • Издателство: Народна просвета

Сборник от задачи за математически олимпиади (1966)

  • Издателство: Народна просвета

Стоян Будуров   |   Венелин Флоров  (автори)

Издателство:   Народна просвета
Език: Български
Раздел: Математика

 

Твърда корица, 165 х 225 х 29 мм  |  432 стр.  |  607 гр. 

(неизползвана книга с леко захабен вид в почти отлично състояние)

училищна математика   |   елементарна математика   |   състезателна математика  (етикети)

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

ПРЕДГОВОР

Настоящият сборник съдържа задачи по елементарна математика с повишена трудност и е предназначен преди всичко за ученици, които се подготвят за уча­стие в олимпиади (вътрешни и международни) и други математически състезания. Сборникът е предназначен да помогне в работата и на учителите по математика, които преподават в ученическите математически школи, ръководят кръжоци и пр. Той може да се окаже полезен и за курсистите от учителските институти, за сту­дентите по математика от началните курсове на университета, за кандидат-студенти и др.

За разлика от болшинството сборници по математика, предназначени за сред­ношколци, предлаганият сборник си поставя за цел не само да затвърди и задълбочи знанията на читателя, получени в училище, но и да го запознае с някои нови за него методи и идеи и да култивира у него вкус към самостоятелни, творчески из­следвания. Във връзка с това е необходимо читателят да бъде предупреден, че в сборника почти липсват леки и шаблонни задачи, за решаването на които е доста­тъчно само формалното усвояване на гимназиалния курс по математика. Много от предлаганите тук задачи са необичайни, „нетрадиционни", както по форма, така и по съдържание, каквито впрочем и трябва да бъдат истинските „олимпийски" за­дачи. За решаването на такива задачи от читателя се изисква да притежава широки теоретични познания и умението правилно да ги прилага. В много случаи решенията на задачите за олимпиади представляват необичаен синтез на известни математични факти, теореми, правила и формули, като не малка роля в този синтез играят фак­торите остроумие и находчивост.

В този сборник са представени почти всички типове задачи от елементарната математика, достъпни за ученици с повишен интерес към математиката. Задачите, за решението на които са необходими допълнителни сведения, невлизащи в про­грамата на средните училища, се предхождат от кратки теоретични бележки. Във всяка една от шестте части на сборника задачите са подредени по теми и по труд­ност. Във втора, трета и пета чзсг задачите са разделени на две групи, при което втората група повтаря темите на първата, но съдържа по-трудни задачи. В четвърта част поради големия брой на задачите групите- са три. Задачите в шеста част са разделени също на две групи, като в първата група са включени задачи, повта­рящи темите на предидущите части, а втората група съдържа задачи от най-разли­чен характер. Около една трета от поместените задачи са решени подробно, а на повечето от останалите са дадени кратки упътвания или отговори в края на книгата. Задачите без упътване са предназначени  за самостоятелна работа. Изложените ре­шения в никакъв случай не трябва да се считат за единствени. Не е изключено за някои от задачите читателят да намери решения, които са по-прости и по-красиви от предложените.

За съставянето на настоящия сборник е прегледана обширна математическа литература на няколко езика. Проучени са голям брой материали, отразяващи под­готовката, провеждането и резултатите от математическите олимпиади в редица страни включително и в нашата. От огромния брой задачи, давани в продължение на много години за различни конкурси и олимпиади и публикувани в списания, сборници и пр., са подбрани и използувани най-интересните. В частност използу­вани са задачи от Московските и Всеруските олимпиади, от олимпиадите в Украйна, България, Унгария, Полша, Чехословакия, Югославия и др. Включени са и всички задачи, дадени на проведените до 1966 г. седем международни олимпиади. Много от използуваните задачи са дадени в нови, по-интересни постановки, а в редица случаи са допълнени и с нови елементи. Сборникът съдържа и известен брой ориги­нални задачи.

При подбора на задачите и написването на някои решения взеха участие и студентите Владимир Заимов и Йордан Табов, първенци на българските отбори на олимпиадите във Вроцлав, Москва и Берлин.

Ценните съвети и препоръки на рецензентите Иван Димовски и Петър Стамболов, камо и щателната редакторска работа на проф. Спас Манолов, допринесоха за намаляване недостатъците на сборника. На всички горепосочени липа авторите изказват своята дълбока благо­дарност. Като се надяват, че предлаганият сборник ще запълни една празнина в бъл­гарската учебно-помощна литература по математика, авторите ще приемат с приз­нателност всички критични  бележки и пожелания, целящи по-нататъшното му по­добряване.

София, 1966 г.

В. Флоров, Ст. Будуров

**

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор. 5

Указател...        6

Част първа. Аритметика... 7

Част втора. Алгебра..  56

Част трета. Тригонометрия ..  154

Част четвърта. Планиметрия    204

Част пета. Стереометрия.. 340

Част шеста. Комбинирани задачи.    375

Отговори и упътвания.....    416

Използувана литература       

Характеристики +
В наличност
Да
Етикети
елементарна математика, училищна математика, състезателна математика
Език
Български
Автор (А-Я)
Стоян Будуров, Венелин Флоров
Издателство (А-Я)
Народна просвета
Етикет
елементарна математика, училищна математика, състезателна математика
Град
София
Година
1966
Страници
432
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга с леко захабен вид в почти отлично състояние
Националност
българска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
среден
Размери (мм)
165 х 225 х 29
Тегло (грама)
607
Условия за пазаруване +

Моля, след направена поръчка, очаквайте обаждане по телефона за потвърждение!

 

  • 5.00 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 5.00 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6.50 лв. - доставка до адрес с Еконт или Спиди, независимо от теглото и стойността на пратката.
  • 0 лв. - лично предаване за клиенти от София (виж по-долу)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.

 

За клиенти с поне три покупки (закупили продуктите си с регистрация), може да се определи постоянна персонална отстъпка с код за отстъпка за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако доставеното не отговаря на описаното състояние при поръчката, то клиента се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че доставеното не му е необходимо, то той следва да го върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

За чужбина (for abroad) 

Foreign orders will be accepted after 01.10.2024.

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!