Всички Категории
Каталог
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Що е математика? (1967)

  • Издателство: Наука и изкуство

Що е математика? (1967)

  • Издателство: Наука и изкуство

Р. Курант   |   Х. Робинс  (автори)

топология   |   висша математика   |   елементарна математика   |   диференциално и интегрално смятане  (етикети)

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Математика
Преводачи: Иван Чобанов   |  Иван Х. Димовски

 

Твърда корица, 185 х 245 х 32 мм  |  452 стр.  |  863 гр. 

(неизползвана, здрава и чиста отвътре книга с незначително захабено книжно тяло и корица - без обложка)

Описание
Характеристики
Условия за пазаруване
Описание +

На задната страна на обложката

(липсва  в предлаганият екземпляр):

.... ЕДНО БЛЕ­СТЯЩО ПРЕДСТА­ВЯНЕ НА ОСНОВНИ­ТЕ ПОНЯТИЯ И МЕ­ТОДИ ОТ ЦЯЛАТА ОБЛАСТ НА МАТЕ­МАТИКАТА. ТОВА Е ЕДИН ЛЕСНО РАЗ­БИРАЕМ УВОД ЗА ЛЮБИТЕЛЯ И ПОМА­ГА НА СТУДЕНТА ПО МАТЕМАТИКА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ ОСНОВНИТЕ ПОНЯ­ТИЯ И МЕТОДИ."

Алберт Айнщайн

 

„ТОВА Е ПРОИЗВЕДЕНИЕ С ВИСО­КИ СЪВЪРШЕНСТВА, СЪДЕНО ОТ ЕСТЕТИЧЕСКА, ПЕДАГОГИЧЕСКА ИЛИ НАУЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА. УДИ­ВИТЕЛЕН Е УСПЕХЪТ НА "ЩО Е МАТЕМАТИКА ?" В ИЗЯСНЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ФУНДАМЕНТАЛНИ ИДЕИ И МЕТОДИ ПОСРЕДСТВОМ НАЙ-ПРОСТИТЕ ПРИМЕРИ, КОИТО МАТЕМАТИЦИТЕ СЧИТАТ ЗА КРЪВ­ТА НА СВОЯТА НАУКА.*

Херман Вайл, Институт за висши изследвания, Принстьн

 

„ТАЗИ КНИГА Е ПРОИЗ­ВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВО­ТО. ТЯ Е ИСТИНСКА НА­ХОДКА ЗА ОНЕЗИ ОТ НАС, КОИТО ИСКАТ СИНОВЕТЕ И УЧЕНИЦИТЕ ИМ ДА ЗНАЯТ ЩО Е МАТЕМА­ТИКА."

Марстън Морз, Институт за висши изследвания, Принстън

 

".... ЕДИН ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖЕН ПРИНОС В КООРДИ­НИРАНЕТО НА РАЗ­ЛИЧНИ ОБПАСТИ ОТ МАТЕМАТИКАТА. ЧИ­ТАТЕЛЯТ - АСТРОНОМ Е ТВЪРДЕ ПРИЗНАТЕ­ЛЕН ЗА ТОВА."

Петер ван де Камп, Обсерваторията в Спроул, Суартморски колеж

 

„ТЯ ЗАСЛУЖАВА ДА ИМА ГОЛЯМО И СЪЩЕСТВЕ­НО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ МИСЛЕНЕТО В НАШАТА СТРАНА."

Х. М. Уестъргард, Висше техническо училище в Харвард

**

От вътрешната страна на обложката:
 
Повече от всякога днес математиката има значение за живота на всички ни. Никога досега науката, основа на която е математиката, не е играла такава голяма роля в развитието на съвременното общество. Може даже да се каже, че във време, когато всичко зависи от умственото образование, математиката стои на първо място като фактор за развиване дисциплината на ума и като въплъщение на творческо и находчиво мислене.

Малко са онези от нас, които имат истинска представа за математиката по същество. Книгата „Що е математика?“ е написана, за да попълни тази празнота. Тя е популярна по начина на изложението и изисква знания по математика само от горния курс на средното училище. Това е книга, която трябва да бъде не само четена, но и изучавана. Без излишни отклонения читателят се довежда до елементарните факти на главните командни пунктове на съвременната математика. Книгата цели преди всичко да осигури истинско разбиране на математическите понятия, а не усвояване на математическата техника. И за учения, и за любителя единствено активният опит в самата математика може да отговори на въпроса: Що е математика?

Книгата е резултат от десетилетни усилия на авторите и е пряка последица от курсовете, провеждани от д-р Курант в Нюйоркския и Калифорнийския университет, а по-рано и в Европа.

*

За авторите

Рихард Курант
получава образованието си в Германия и в Кембридж. Известно време оглавява математическия отдел в университета в Ню Йорк и е директор на Института по математически науки. Той е световноизвестен учен и признат автор на математически съчинения. Книгата му „Методи на математическата физика“ е добре позната на всеки физик по света, а книгата му „Диференциално и интегрално смятане“ е призната за едно от най-добрите изложения по този предмет, написани през последните десетилетия. Той е автор и на книгите „Принципът на Дирихле и конформните изображения“ и „Свръхзвуково течение и ударни вълни“. И в Европа, и в Америка той активно съдейства за запълване на разрива между математиката като научна дейност, от една страна, и като образователен фактор, от друга. Постоянна негова грижа е подчертаването на връзката между чистата и приложната наука. Той е член на академиите в Гьотинген и Копенхаген, на Academia dei Lincei в Рим и на Националната академия и Философското дружество на САЩ.

Сътрудникът на д-р Курант, Хърбърт Робинс, получава докторска степен в Харвард, където две години се занимава с преподаване. Той е сътрудник на Института за висши изследвания в Принстън от 1938 до 1939 г., а по-късно — доцент в Нюйоркския университет. През годините на войната той е на щат при Военноморската академия в Анаполис. По-късно чете лекции в университета на Северна Каролина, където е професор в отдела по математическа статистика. От есента на 1953 г. работи в Колумбийския университет, където е също професор по математическа статистика.

**

Материалът е онагледен с 287 черно-бели фигури в текста.

Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Р. Курант
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
висша математика, елементарна математика, топология, диференциално и интегрално смятане
Преводач
Иван Х. Димовски, Иван Чобанов
Оригинално заглавие
WHAT IS MATHEMATICS'? AN ELEMENTARY APPROACH TO IDEA'S AND METHODS by Richard Courant and Herbert Robbins, OXFORD UNIVERSITY PRESS, New York
Автор
Х. Робинс
Град
София
Година
1967
Страници
452
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здрава и чиста отвътре книга с незначително захабено книжно тяло и корица - без обложка
Националност
американска
Корица
твърда
Формат
голям
Размери (мм)
185 х 245 х 32
Тегло (грама)
863
Условия за пазаруване +

Поръчките се обработват след потвърждение от клиента по телефона!

(при неуспешен опит за връзка с клента по телефона в рамките на три работни дни се анулира)

 

  • 5 лв. - минимална стойност на покупка в сайта (не важи за покупка с лично предаване)
  • 10% - отстъпка при покупка на стойност над 20 лв. , видима в процеса на пазаруване.
  • 5 лв. - доставка до офис на Еконт, над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6 лв. - доставка до адрес с Еконт, независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • 5 лв. - при поръчка от 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди, поръчки под 20 лв. се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка.
  • 6 лв. - поръчки над 20 лв. - доставка до адрес със Спиди, независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв. се доставят само с Еконт.

 

За клиенти с поне три покупки, закупили книгите си с регистрация, може да се определи персонална отстъпка с код за отстъпка, за бъдещо пазаруване, независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

Bulgarian Post / Български пощи /Neighboring countries - Greece, Republic of North Macedonia, Roumanie, Serbie, Turquie)

Bulgarian Post / Български пощи - All other European countries

Bulgarian Post / Български пощи - Outside European countries

 

ЦЕНИ ЗА ТЕГЛО НА ПРАТКИ С ПРЕДИМСТВО И ПРЕПОРЪКА - ЦЕНА (лева) 

PRICES FOR WEIGHT OF SHIPMENTS WITH ADVANTAGE AND RECOMMENDATION - PRICE (BGN)

EUR/BGN - 0.51 (1 EUR = 1.95583 BGN)

 

 

Тегло (грама)

Weight (gram)

Съседни държави

Neighboring countries

Европа

All other European countries

Извън Европа

Outside European countries
 

151 - 250

11.40

13.10

15.10

251 - 350

12.60

14.60

16.90

351 - 500

14.60

17.60

20.60

501 - 1000

14.50

24.60

29.60

1001 - 2000

20.10

37.60

41.60

2001 - 3000

36.60

46.60

51.60

3001 - 4000

43.60

55.60

63.60

4001 - 5000

51.60

61.60

74.60

 

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!