Техника на говора

Продукти
КНИГИ
+
15,95 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Любен Саев  (автор) 

 

Издателство:   Наука и изкуство 
Език: български език
Раздел: Изкуство и изкуствознание
Етикет: За студенти от НАТФИЗ

 

Твърда корица, среден формат  |  332 стр.  |  387 гр.

(неизползвана книга в почти отлично състояние - леко захабен външен вид.)

 

*

 

УВОД

 

Изискванията за хубав говор на сцената, за ясно и отчет­ливо поднасяне на мисълта имат дълбоки причини. Една от най-важните е, че в театъра идеята на драматическото произведение се разкрива главно чрез словото, макар и не само с него. Хиляди очи и уши в притихналата зала очакват с нескривана жадност и любознателност да видят нещо ценно, красиво, организирано от една идея, да чуят нещо, което да ги убеди, да ги насърчи и насочи в тяхната борба за по-хубав и по-човечен живот. Тези задачи на театъра налагат на актьора с най-голяма взискателност да се заеме с овладяването на словото като едно от най-важните му изразни средства.

 

Трите дисциплини — «техника на говора», «правоговор» и «художествено слово», се допълват взаимно в работата за усъ-вършенствуване на словото като изразител на нашите творчески виждания и изживявания.

 

За да се говори изразително на сцената, звучно, отчетливо, за да се поднася фразата с лекота, е необходимо преди всичко да владеем много добре своите говорни средства. Задачата на «техниката на говора» е да ни подпомогне в съзнателното овла­дяване на нашия говорен апарат и да отстраним привичките, които спъват неговото правилно и свободно използване. Говорна­та техника обаче трябва предварително да е станала наша привичка, която е потънала вече в нашето съзнание като задача, да се е превърнала в наша втора природа, в умение, без което въобще не можем да заговорим на сцената. Това налага упражненията за овладяване на говорните ни средства да завършват с работа върху художествени материали при същите изисквания, както на сцената. Изпълнител, който мисли на подиума как да пригоди своята говорна техника към звучащото слово или тя му служи, за да демонстрира само говорно майсторство, неминуемо ще дойде до абсурдното заключение на дилетанта, че «говорната техника изсушава чувството». Днес изискването за качествен говор с всеки ден се налага като необходимост за културния и квалифициран актьор или рецитатор.

 

Все по-честата поява на статии и книги — преводни или наши, за качествеността на сценичния говор свидетелствуват за настойчивите грижи на специалистите за постигане на реални резултати в това отношение.

 

Радостен е и фактът, че в почти всички наши театри между различните квалификационни курсове за актьорския кадър се застъпва и работата за подобряване говора на сцената.

 

Настоящият труд е предназначен не само за студентите на ВИТИЗ «Кръстьо Сарафов», но и да подпомогне тези инициативи, Той ще бъде полезен и за онези, които не са свързани с актьор­ското майсторство, но професионално са задължени да говорят, по-често или по-рядко, пред аудитория.

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Любен Саев
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
За студенти от НАТФИЗ
Град
София
Година
1976
Страници
332
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
почти отлично състояние - леко захабен външен вид.
Националност
българска
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
150
Височина (мм)
215
Дебелина (мм)
21
Тегло (гр.)
384
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за постоянна отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код постоянна за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!