Технология на металите

Продукти
КНИГИ
+
6,95 лв.
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Учебник за І и ІІ курс на техникумите по механотехника  и електротехника.

 

Вълю Бонев  |  Щерю Стоянов  |  Любомир Калев  (автори)

 

Издателство:   Техника
Език:  български език
Раздел: Учебници за техникуми
Етикети:

металургия  |  металознание

Учебници за техникуми (Техника)

 

Твърда корица, среден формат  |  540 стр.  |  630 гр.

(неизползвана книга - отлично книжно тяло, здрава корица с леко захабен външен вид)

 

*

 

Материалът е онагледен с 35 таблици и 486 фигури в текста.

 

**

 

УВОД

 

Технологията на металите е наука, която се занимава с добива­нето и изучаването на свойствата и начините за преработване на ме­талите до превръщането им в полуфабрикати, машинни части или предмети за широко потребление.

 

Голямото значение, което имат металите в съвременния живот на човека, и разнообразните изисквания, които им се поставят като главен машиностроителен материал, налагат основно познаване на техните свойства, както и на методите за добиването и преработването им. Това дава възможност за най-целесъобразно и пълноценно използу­ване на металите, както и за най-правилното ,и рационалното им пре­работване.

 

Технологията на металите, която като цяло е доста обширна наука, се разделя на няколко главни части, в които се разглеждат въ­проси или процеси от определена област :

 1. Металургия (металодобиване).
 2. Металознание.
 3. Неметални материали.
 4. Металолеене.
 5. Заваряване на металите.
 6. Обработване на металите под налягане.
 7. Обработване на металите чрез рязане.

 

В природата металите почти не се срещат в свободно състояние. Те са разпръснати в земната кора във вид на съединения — руди, от които се получават. С различните видове руди, техните качества, ме­тодите за получаване на металите от металните руди и необходимите за това съоръжения се занимава част I — Металургия (металодобиване).

 

Свойствата на металите определят до голяма степен областите на тяхното приложение. От друга страна, според изискванията, на които трябва да отговаря дадена машинна част, трябва да се подберат и съответни метали или метални сплави. Често пъти металите или спла­вите добиват желаните свойства, след като се извършат определени процеси, които предизвикват някои промени в техния вътрешен ртроеж. С изучаването на зависимостите между физико-механичните и хи­мичните свойства на металите и техния вътрешен строеж, както и с процесите, които предизвикват получаването на определената струк­тура, се занимава част II — Металознание.

 

В машиностроенето и металообработването наред с употребата на черни и цве тни метали за произвеждане наЗ машинни части на много места се употребяват и неметални материали. Част III от учебника се занимава с изучаване на тези неметални материали.

 

При преработване на металите в готови машинни части се изпол­зуват различни свойства на металите. Едно от главните свойства на редица метали е способността им да се отливат добре. За да се по­лучи машинна част чрез отливане, трябва да се извършат редица опе­рации, които се намират в определена връзка помежду си. Изучава­нето на тези операции и тяхната последователност, условията, които трябва да се спазват при отливането, изучаването на машините и съо­ръженията, употребявани при отливането на металите, е предмет на част IV — Металолеене.

 

Друго важно свойство на металите е способността им да се за­варяват. Едни от тях могат да бъдат заварявани по-лесно, а други по-трудно, с оглед на което трябва да се избират и съответни ме­тоди. Успешното прилагане на заваряването във все по-големи размери както в машиностроенето, така и в строителството зависи от разви­тието и усъвършенствуването на методите за заваряване. С изучава­нето на заваряемостта на металите и начините на тяхното заваряване, с уредите и съоръженията, необходими за това, както и с процесите, които протичат при заваряването, се занимава част V — Заваряване на металите.

 

Голяма част от металите имат способността да се деформират пластично. Това значи да променят формата си под действието на определена сила и да запазват тази форма, след като се прекрати действието на деформиращата сила. Въз основа на това свойство са разработени редица методи, които дават възможност за бързо и ка­чествено преработване на металите в машинни части, полуготови или готови изделия. С изучаването на тези методи се занимава част VI — Обработване на металите под налягане.

 

Преработването на металите в части с определена форма може да се извърши и чрез рязане, като се снемат слоеве метал във форма на стружки. Това става с помощта на специални режещи инструменти и съответни мг шини. С изучаване на методите за обработване на ме­талите чрез снемане на стружки на необходимите за това инструменти и машини се занимава част VII — Обработване на металите чрез рязане.

 

Ако са проследи развитието на технологията на металите като отделна наука, ще се установи, че тя е изминала доста дълъг път. Нейното развитие не може да се разглежда отделно от развитието на техниката въобще, тъй като технологията е част от общата техническа наука. Като практическа наука технологията на металите е била съз­дадена на базата на опита, получен от продължителни наблюдения при добиването и обработването на металите. По-късно са били из­ползувани редица открития на науката, за да се обяснят някои про­цеси и се въведат нови. Постепенно технологията започва да се обо­собява като наука с различни раздели, които се развиват все повече. Напоследък технологията на металите представлява една от основните технически науки и за нейното изучаване са необходими предварителни познания по физика, химия, математика и др.

 

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Любомир Калев, Щерю Стоянов, Вълю Бонев
Издателство
Техника
Етикети
Учебници за техникуми (Техника), металургия, металознание
Град
София
Година
1963
Страници
540
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
отлично книжно тяло, здрава корица с леко захабен външен вид
Националност
българска
Издание
пето
Корица
твърда
Формат
среден
Ширина (мм)
160
Височина (мм)
225
Дебелина (мм)
34
Тегло (гр.)
630
Доставка

За София - лично предаване (безплатна доставка)

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

 

 

За София и страната

 

Еконт Експрес 

 

Поръчвате днес, получавате утре (заплащане на наложен платеж след преглед на пратката).

 1. Пощенска пратка до избран от Вас удобен офис, при поръчка на книги на стойност:

 • До 60 лв. - цена 4 лв.
 • Над 60 лв. - безплатна

2. Куриерска пратка до адрес (доставка до врата), при поръчка на книги на стойност:

 • До 100 лв. - цена 5 лв.
 • Над 100 лв. - безплатна

 

 

За чужбина

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Купи с отстъпка до 30%

Промоционални отстъпки и условия за доставка до 01.12.2021 г.

 

За всяка поръчана книга или книги на стойност:

над 20 лв - 10%

над 60 лв - 15% + безплатна доставка до офис на Еконт

над 100 лв - 20% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

над 300 лв - 30% + безплатна доставка до офис на Еконт или до адрес (до врата)

                                                    

 

 

Отстъпки и доставка в табличен вид

 

Сума на поръчката лв. Отстъпка %

Доставка с Еконт до:

офис  |  врата

20 - 60  10 4 лв. 5 лв.
60 - 100  15 0 лв. 5 лв.
100 - 300   20 0 лв. 0 лв.
Над 300  30 0 лв. 0 лв.

 

Отстъпките са видими за клиента в процеса на поръчката.

Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

 

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!