В помощ на конструктора-машиностроител

Продукти
КНИГИ
+
19,95 лв.
  • Издателство: Техника
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Колектив  (автори)

 

Издателство:   Техника
Език: български език
Раздел: Машиностроене и металообработване
Поредица: Библиотека на конструктора
Преводачи: Вера Гизова  |  Йордан Дамянов
Етикети:

машиностроене

За студенти от ВТУЗ

машинно инженерство

 

Твърда корица, голям формат  |  251 стр.  |  503 гр.

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

Анотация 

 

В книгата са дадени препоръки към конструктора машиностроител за методите на конструиране на машинни детайли, възли и изделия. Включени са справочни данни, примери за рационални конструктивни решения. Обобщен е натрупаният опит по конструиране на автоматични линии и специални машини. В приложение са дадени много примерни конструктивни решения.


Книгата е предназначена за инженери-конструктори. Може да бъде полезна и на студентите от ВТУЗ.

 

**

 

Съдържание

 

5 Предговор

7 I. Професията на конструктора

10 II. Указания за методиката на проектирането

10 1. Етапи на проектирането
14 2. Общи препоръки по проектирането
17 3. Проектиране на изделия
24 4. Проектиране на възел
29 5. Проектиране на детайл
33 6. Проектиране на автоматични линии
38 7. Наръчник на конструктора по организация на работата му

40 III. Елементи на конструкцията и технологичност

40 1. Общи сведения
44 2. Допуски и сглобки
54 3. Технологични препоръки

63 IV. Рационалност на детайлите на конструкцията

63 1. Използване на болтове, винтове, и други скрепителни детайли
72 2. Щифтове, шпонки, шлици
81 3. Зъбни, ремъчни, и верижни предавки
86 4. Валове
99 5. Търкалящи лагери
113 6. Втулки. Предпазни съединители. Вложки
117 7. Закрепване на детайли към конзолен край на вала. Лостове
122 8. Палци. Оси. ролки. Фланци. Пружини
134 9. Вретенна група
145 10. Направляващи
151 11. Винтове
153 12. Тела и основи на машините
159 13.Упори. Гърбици. Ръкохватки и маховици за регулиране на управлението
162 14. Хидравлични и пнвматични цилиндри. Тръбопроводи
171 15. Вграждане на електродвигател
175 16. Мазилни вещества, мазане, уплътняващи елементи

185 V. Рационалност и надеждност на механизмите

205 Приложение

249 Ползвана литература

 

***

 

ПРЕДГОВОР КЪМ БЪЛГАРСКОТО ИЗДАНИЕ

 

Всяко издание, особено техническото,разглежда частично или цялостно опреде­лен проблем. Най-често се засягат основните и най-съществени въпроси от трети, раната проблематика. Не прави изключение в този смисъл и предлаганата книга Нейните автори са опитни и известни, рутинирани съветски машиностроители по проектиране на технологии за обработка на детайли чрез автоматични линии, както и по проектиране на машините и съоръженията за тяхната реализация.

 

В широката област на проектирането авторите на това издание са взели една част — проблема на конструирането. От този проблем те разглеждат някои основ­ни въпроси, които бих нарекъл азбуката на конструирането —такива, които тряб­ва да се знаят от машиностроителите не по-лошо от таблицата за умножение. За съжаление в издаваната у нас досега сходна техническа литература тези моменти по-малко се засягат.

 

Авторите на изданието, без да се спират на тривиални, конвенционално известни не­ща, в т. ч. формули за пресмятане, коефициенти, допустими натоварвания и пр., които се срещат в много други справочни и технически книги от този род, разглеж­дат научнообосновано оценени от технологическа, конструктивна и експлоата­ционна гледна точка основни практически решения, които се формират при конструи­рането на отделни машиностроителни възли, агрегати и цели съоръжения.

 

В сбита форма, кратко, без излишни подробности те поднасят собствения си богат опит и разбира се, опита на част от съветската практика и главно на едно от специализираните конструкторски бюра по проектиране на автоматични линии за об­работка на машиностроителни детайли. По тази причина те подчертават, че предло­женият материал засяга главно областта на металообработващите технологии и ма­шини. Практически обаче третираното издание е значимо за цялата машинострои­телна практика — както за конструирането, така и за технологията по производст­вото на детайлите и монтажа на машините, тъй като в книгата е поднесена в кон­центриран вид част от богатия съветски опит в този водещ отрасъл на промишле­ността — машиностроенето. Посоченото дава основание за висока оценка на това издание със значимост на настолна книга за нашите технолози и конструктори в тяхната непосредствена работа.

 

Подобни издания трудно се пишат, изискват опит и много познания, значителна предварителна подготовка за събиране на материали — тяхната оценка, обработка и т. н. Такива издания не се ценят особено при хабилитирането на научните работни­ци поради което малко специалисти се заемат с тяхната подготовка и издаване. Може би точно затова изданието е особено ценно за практиката, тъй като дава отговор на много въпроси, технологически издържани конструктивни решения, които са определящи  за правилната работа и експлоатация на машините.

 

Авторите посочват как трябва и как не трябва да се конструират определени въз­ли или части от тях със съответни илюстрации и обяснения. За случаите, при които по определени причини не е възможно да се вземе оптималното конструк­тивно решение, препоръчват и допустими варианти като изключение. Така поднесе­ният материал спомага за ускоряване на мисловния процес при конструирането и подготовката на технологията на производството, дава основа за бърза и вярна, научнообоснована оценка на оптималните конструктивни компоновки,   обогатява с нови, полезни и необходими в практиката готови практически решения. Ето защо изданието ще бъде особено полезно и необходимо за работата на всички наши машиностроителни специалисти — от младия конструктор или технолог до цеховия майстор.

 

Изложените мотиви послужиха за основание ДИ „ТЕХНИКА" да преведе и из­даде на български език тази книга. С това издателството спомага, от една страна, за широко разпространяване на необходимия за нашата практика съветски опит и от друга — за обогатяване на познанията на нашите машиностроители в областта на технологията и конструирането.

 

Октомври, 1985 г. София

Ст. н. с. I ст. инж. П. Сомлев

 

****

 

Авторски колектив

М. Крол, Б. Лисица, В. Калинин, Н. Аникеев, В. Никифоров

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Колектив
Издателство
Техника
Поредица
Библиотека на конструктора
Етикети
машиностроене, За студенти от ВТУЗ, машинно инженерство
Преводач
Вера Гизова, Йордан Дамянов
Град
София
Година
1986
Страници
251
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
руска
Издание
първо
Корица
твърда
Формат
голям
Ширина (мм)
175
Височина (мм)
245
Дебелина (мм)
20
Тегло (гр.)
503
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 100 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 100 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!