Златни страници. В шест тома. Том 5: Златната връвчица

Продукти
КНИГИ
+
2,95 лв.
  • Издателство: Български художник
  • ISBN / UPC: 3811200151
КУПИ с регистрация или с Бърза поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Сборник  (автори)

Николай Янков  (съставител и редактор)

 

Издателство:   Български художник
Език: български език
Раздел: Приказки и легенди
Поредица: Библиотека "Златни страници"  (том 5)
Художник: Любен Зидаров

 

Твърда корица, голям формат  |  208 стр.  |  467 гр.

(неизползвана книга - здраво и чисто книжно тяло, посвещение на предния форзац, леко захабен вид)

 

*

 

Уводни думи

 

Разкажи ми нещо... Така обикновено се обръщаме към онези, които знаят повече, които са видели или преживели повече. И очакваме да чуем нещо по-особено, нещо ново, неподозирано, неизпитвано. Това не е просто любопитство, а естествена потребност на човека да развива погледа си за живота, да разширява представите си, да обогатява чувствата си. Но не е само „новото" или „неизвестното", което ни привлича. Може да слушаме и за обикновени наглед неща, за истории и случки, които са станали около нас и пак да ни е интересно, защото сме ги видели по друг начин, от нов ъгъл на зрение, доловили сме нещо по-различно в смисъла им. Това зависи от този, който разказва, от неговата наблюдателност, въображение, чувство за мярка образна реч и т.н. Ето защо към хората, които умеят да разказват, се отнасяме с повишен интерес, с очакване не само да научим нещо, но и да преживеем нещо. Така е в живота, така е и в литературата. Разказът като един от литературните видове отговаря естествено на тази човешка потребност.

 

В учебници и справочници за разказа обикновено се казва, че е малка по обем художествена творба, в която се разказва някаква случка или епизод; в случката вземат участие само няколко герои, едни са главни, други — епизо­дични. Казва се още, че писателят подбира такава случка, в която героят най-често е изправен пред сериозно изпи­тание, предстои му, да речем, да вземе известно решение, да определи категорично отношението си към даден въпрос, постъпка, събитие, да направи важна крачка в живота си — неща, свързани с дълбок размисъл и силни чувства. По такъв .начин героят изпъква с най-съществените си черти, с отличителното в своя характер, с което привлича или отблъсква, разсмива или огорчава, но при всички случаи може да бъде един пример, една поука.

 

В българската литература разказът е един от най-попу­лярните видове произведения. И с високи образци. Негов родоначалник е Любен Каравелов, негови първомайстори — Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков. Талантливо написани разкази принадлежат на перото и на много други творци, създали крепка традиция в тази област.

 

Почти всички творци са написали увлекателни разкази и за деца или голяма част от техните разкази са достъпни и за деца и отдавна са станали неразделна част от детското четиво. Те разкриват различни страни от българския бит, от взаимоотношенията на човека с приро­дата и обществото, от стремежите му за по-добър, по-справедлив живот. Герои на разказите са възрастни и деца, носители на светли пориви и благородни мечти. Това са в повечето случаи силни, мъжествени характери, борци за свобода и справедливост, за човешка чест и достойнство, мечтатели за повече красота и светлина между хората.

 

С особена сърдечност и топлота са обрисувани образите на деца, които отрано се сблъскват с немотията и глада, с принудата и невежеството, но у които трепти непрекър-шена волята за живот, надеждата за нещо по-добро и примамливо.

 

Произведенията, включени в тази книга, са сътворени от сладкодумни разказвачи. Сътворени са те отдавна, в едно друго време, в едни други условия, при които е протичал животът на българските хора. Но в техните страници са заключени непреходни ценности. От техните страници лъха жизнелюбие и доброта, вяра в човека и човешкия труд, обич към народа и родната земя, бодрост, жизнерадост, колкото понякога и тъжни да са историите, които се разказват. Това зарежда с енергия, дава нови импулси, окриля и вдъхновява. Миналото трябва да се познава, за да се цени и обича повече настоящето, за да се стремим към още по-добрия утрешен ден.

 

НИКОЛАЙ ЯНКОВ

 

**

 

Съдържание

 

Уводни думи — Николай Янков 5

Новият учител — Антон Страшимиров 9

Урок по български език — Добри Немиров 12

Апостолът в премеждие — Иван Вазов 19

Искам и тебе да видя така — Стилиян Чилингиров 28

Първият учебен ден — Николай Райнов 33

На училище — Илия Волен 40

Бездомни — Симеон Андреев 47

На браздата — Елин Пелин 52

Горчив хляб — Орлин Василев 60

Мъка — Константин Петканов 69

Малкият коминочистач — Константин Константинов 76

Чудната свирка — Георги Караславов 80

Проси-троши — Илия Волен 86

Куклите — Константин Константинов 94

Пролетта — Тодор Г.Влайков 101

Пролетна приказка — Иван Василев 104

Стрели — Георги Райчев 108

Бялата алаша — Йордан Йовков 119

Магията на баба Вуна — Орлин Василев 129

Лошото — Дора Габе 138

Защо захапа ябълката — Ран Босилек 143

Битка в гората — Орлин Василев 149

Първият лов на баща ми — Дамян Калфов 157

Серафим — Йордан Йовков 163

Върбичките на чичо Тошко — Георги Караславов 173

Златната връвчица — Георги Райчев 178

Недоволната жаба — Елин Пелин 182

Червеното цвете — Дора Габе 188

Крилатият Данко — Георги Караславов 193

Бучка захар — Добри Немиров 200

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Сборник
Издателство
Български художник
Поредица
Библиотека "Златни страници"
Съставител
Николай Янков
Художник
Любен Зидаров
Град
София
Година
1985
Страници
208
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
здраво и чисто книжно тяло, посвещение на предния форзац, леко захабен вид
Националност
българска
Корица
твърда
Формат
голям
Ширина (мм)
165
Височина (мм)
245
Дебелина (мм)
18
Тегло (гр.)
467
Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт *- 4.50 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • До 100 лв. - доставка до адрес с Еконт * - 6 лв., над 100 лв. - безплатна доставка

* стандартна цена за м. ноември, 2022 г.:

до офис (до 1 кг) - 6,00 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден /0,44 лв. голям), общо 6,50 лв

до адрес (до 1 кг) : 7,56 лв + 0,18 лв SMS + 0.22 лв малък плик + 0,10 лв. джоб (0,30 лв среден/0,44 лв. голям), общо 8,06 лв

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платеж. Към книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

 

 

Непотвърдена от клиента поръчка по телефона не се обработва!

 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!