Звездобройците на древността

Продукти
КНИГИ
+
8,95 лв.
  • Издателство: Наука и изкуство
КУПИ с регистрация ИЛИ с БЪРЗА поръчка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

Никола С. Николов  |  Владимир Харалампиев  (автори)

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Физика и астрономия
Етикет:

 астрономия

популярна физика

 

Мека корица, среден формат  |  272 стр.  |  321 гр. 

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Проф. д-р Никола Стефанов Николов е ръководител иа Катедрата по астрономия и на Астроно­мическата обсерватория при СУ „Кл. Охридски". Автор е на много научни трудове в областта на променливите звезди, на научни и научно-популярни книги. В. Харалампиев е заслужил учител, автор на научно-популярни книги.

 

Тази книга, написана на лек и достъпен език, представя развитието на астроно­мията от времето, когато нашите полуголи прадеди са рисували Луната и Слънцето по опушените смени на пещерите, до средата на XVI в., когато се появява книгата на Коперник и се ражда новата астрономия. Разглежда се развитието на астрономията у асирийци, вавилонци, египтяни, китайци и у древните народи на Новия свят. Обстойно са изложени астрономическите познания на старите гърци през двете епохи — класиче­ската и по времето на Александрийската школа. Показан е и приносът на римляни и араби в развитието на астрономията. Това второ издание е допълнено със сведения за древното българско летоброене, за астрономическите знания от „златния век" на българската култура, за астрономията на майте и ацтеките. Отделено е място и на археоастрономията.

 

Предназначена е за широк кръг читатели.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Първото издание на „Звездобройците на древността" бе отпечатано през 1969 г. след извеждането в орбита през 1957 г. от Съветския съ­юз на първия изкуствен спътник на Земята и след първия полет в Кос­моса на Юрий Гагарин през 1961 г, И още щом то се появи, стана ясно, че трябва да се мисли за преработка и ново издание. Не защото след първото издание на Луната стъпиха първите хора и интересът и изискванията на читателите на астрономическа литература пораснаха. Причините бяха други.

 

В първото издание авторите не бяха написали нищо за астроно­мията в древна България, а за книга, посветена на развитието на астрономическите знания в древността, това е сериозен недостатък. Освен това вече се бе появила нова научна дисциплина, която се зани­мава с най-ранните астрономически знания у хората още от каменна­та и началото на бронзовата епоха. Тя по-късно бе наречена археоаст-рономия, защото най-често разкриваше астрономическото съдържа­ние на археологически паметници.

 

Интересът, който българският читател прояви към първото изда­ние на книгата, стимулира авторите да започнат подготовката на но­во. Набелязаха се нови глави с цел да се отстранят част от непълноти­те в първото издание, а освен това се нанасяха поправки към стария текст. Тази работа се оказа нелека, още повече че единият от авторите през по-голямата част от изминалите 15 години имаше много работа, свързана с настоящето, и му беше трудно да се пренася в дълбока древност. Но в края на краищата всичко е завършено и сега българ­ският читател държи в ръцете си второ, разширено и основно прерабо­тено издание на „Звездобройците на древността".

 

Казаното по-горс до голяма степен показва с какво новото изда­ние се различава от първото. Бе добавена глава (тук трета глава), чиято цел е да даде представа за разнообразното съдържание на бур­но развиващата се археоастрономия. Новата четвърта глава е посве­тена на най-известния археоастрономически паметник, чието изучава­не от гледна точка на един астроном изигра ролята на „указ", обосо­бил археоастрономията като нова междинна наука.

 

Бяха написани две нови глави за българската астрономия в древ­ността. Едната, девета глава, е за прабългарския календар, който има всички черти на една съвършена система за измерване на времето. Другата, шестнадесета глава, с която завършва книгата в това ново издание, е посветена на астрономическото съдържание на книгите на Йоан Екзарх. По същество е нова и осма глава, посветена на китай­ската астрономия в древни времена. Наново е написана и десета глава за астрономията на майте и други древни народи в Новия свят. Съоб­разно появили се в литературата данни съществено бе допълнена и седма глава, посветена на астрономическите знания на древна Месо­потамия, но не бе отмината и пета глава за древния Египет. Наред с всичко това навсякъде, където бе възможно, добавихме малко от митологията на древните народи. Първо, тя е била тясно свързана е астрономията от онова време (не само по съдържание, но и по функ­ция те заедно са поставили основите на човешката култура) и, второ, тя е имала, както и днешната астрономия, съществена светогледна роля, като е отговаряла на въпросите, какво представлява светът и как той е бил създаден.

 

Изброените съществени промени говорят, че за читателите това е една нова книга. Все пак няколко г лави — от единадесета до петна­десета включително — са оставени почти без изменение. Главно това измежду много други причини задължи авторите в новото издание да останат верни на някои принципи, от които се ръководеха и преди повече от десет години. Те и сега с новата книга не претендират да са написали история на астрономията на древния свят. За такова опре­деление книгата не е нито достатъчно пълен, нито достатъчно систе­матичен разказ за развитието на астрономията у древните народи. Освен това авторите се стремяха да поднесат развитието на най-стара­та природна наука така, че тя да не загуби своето очарование. Важно условие при това е изложението да е разбираемо, достъпно. Ръководе­ни от тази идея. те допълниха книгата с описания и обяснения на астрономически явления, наблюдения и измервания от съвременна гледна точка, които в първото издание не бяха включени поради допу­скането, че са известни на читателя. Авторите се надяват, че са успели да напишат една лека за четене книга за вълнуващите първи стъпки на науката за звездите, които са и първи стъпки на човешката култура. Така мислят авторите, но оценката ще дадат читателите.

 

Авторите

 

**

 

Материалът е онагледен с 8 таблици и 66 черно-бели фигури в текста.

 

 

Характеристики
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Никола С. Николов, Владимир Харалампиев
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
популярна физика, астрономия
Град
София
Година
1986
Страници
272
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
второ основно преработено издание
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
210
Дебелина (мм)
15
Тегло (гр.)
321
Отстъпки, доставка, плащане

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт или Спиди - 5 лв.над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт или Спиди - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!