Всички Категории
PRODUCTS
КНИГИ
BACK
КНИГИ

Звездобройците на древността

  • Издателство: Наука и изкуство

Звездобройците на древността

  • Издателство: Наука и изкуство

Никола С. Николов  |  Владимир Харалампиев  (автори)

 

Издателство:   Наука и изкуство
Език: български език
Раздел: Физика и астрономия
Етикет:

 астрономия

популярна физика

 

Мека корица, среден формат  |  272 стр.  |  321 гр. 

(неизползвана книга в отлично състояние)

 

*

 

АНОТАЦИЯ

 

Проф. д-р Никола Стефанов Николов е ръководител иа Катедрата по астрономия и на Астроно­мическата обсерватория при СУ „Кл. Охридски". Автор е на много научни трудове в областта на променливите звезди, на научни и научно-популярни книги. В. Харалампиев е заслужил учител, автор на научно-популярни книги.

 

Тази книга, написана на лек и достъпен език, представя развитието на астроно­мията от времето, когато нашите полуголи прадеди са рисували Луната и Слънцето по опушените смени на пещерите, до средата на XVI в., когато се появява книгата на Коперник и се ражда новата астрономия. Разглежда се развитието на астрономията у асирийци, вавилонци, египтяни, китайци и у древните народи на Новия свят. Обстойно са изложени астрономическите познания на старите гърци през двете епохи — класиче­ската и по времето на Александрийската школа. Показан е и приносът на римляни и араби в развитието на астрономията. Това второ издание е допълнено със сведения за древното българско летоброене, за астрономическите знания от „златния век" на българската култура, за астрономията на майте и ацтеките. Отделено е място и на археоастрономията.

 

Предназначена е за широк кръг читатели.

 

**

 

ПРЕДГОВОР

 

Първото издание на „Звездобройците на древността" бе отпечатано през 1969 г. след извеждането в орбита през 1957 г. от Съветския съ­юз на първия изкуствен спътник на Земята и след първия полет в Кос­моса на Юрий Гагарин през 1961 г, И още щом то се появи, стана ясно, че трябва да се мисли за преработка и ново издание. Не защото след първото издание на Луната стъпиха първите хора и интересът и изискванията на читателите на астрономическа литература пораснаха. Причините бяха други.

 

В първото издание авторите не бяха написали нищо за астроно­мията в древна България, а за книга, посветена на развитието на астрономическите знания в древността, това е сериозен недостатък. Освен това вече се бе появила нова научна дисциплина, която се зани­мава с най-ранните астрономически знания у хората още от каменна­та и началото на бронзовата епоха. Тя по-късно бе наречена археоаст-рономия, защото най-често разкриваше астрономическото съдържа­ние на археологически паметници.

 

Интересът, който българският читател прояви към първото изда­ние на книгата, стимулира авторите да започнат подготовката на но­во. Набелязаха се нови глави с цел да се отстранят част от непълноти­те в първото издание, а освен това се нанасяха поправки към стария текст. Тази работа се оказа нелека, още повече че единият от авторите през по-голямата част от изминалите 15 години имаше много работа, свързана с настоящето, и му беше трудно да се пренася в дълбока древност. Но в края на краищата всичко е завършено и сега българ­ският читател държи в ръцете си второ, разширено и основно прерабо­тено издание на „Звездобройците на древността".

 

Казаното по-горс до голяма степен показва с какво новото изда­ние се различава от първото. Бе добавена глава (тук трета глава), чиято цел е да даде представа за разнообразното съдържание на бур­но развиващата се археоастрономия. Новата четвърта глава е посве­тена на най-известния археоастрономически паметник, чието изучава­не от гледна точка на един астроном изигра ролята на „указ", обосо­бил археоастрономията като нова междинна наука.

 

Бяха написани две нови глави за българската астрономия в древ­ността. Едната, девета глава, е за прабългарския календар, който има всички черти на една съвършена система за измерване на времето. Другата, шестнадесета глава, с която завършва книгата в това ново издание, е посветена на астрономическото съдържание на книгите на Йоан Екзарх. По същество е нова и осма глава, посветена на китай­ската астрономия в древни времена. Наново е написана и десета глава за астрономията на майте и други древни народи в Новия свят. Съоб­разно появили се в литературата данни съществено бе допълнена и седма глава, посветена на астрономическите знания на древна Месо­потамия, но не бе отмината и пета глава за древния Египет. Наред с всичко това навсякъде, където бе възможно, добавихме малко от митологията на древните народи. Първо, тя е била тясно свързана е астрономията от онова време (не само по съдържание, но и по функ­ция те заедно са поставили основите на човешката култура) и, второ, тя е имала, както и днешната астрономия, съществена светогледна роля, като е отговаряла на въпросите, какво представлява светът и как той е бил създаден.

 

Изброените съществени промени говорят, че за читателите това е една нова книга. Все пак няколко г лави — от единадесета до петна­десета включително — са оставени почти без изменение. Главно това измежду много други причини задължи авторите в новото издание да останат верни на някои принципи, от които се ръководеха и преди повече от десет години. Те и сега с новата книга не претендират да са написали история на астрономията на древния свят. За такова опре­деление книгата не е нито достатъчно пълен, нито достатъчно систе­матичен разказ за развитието на астрономията у древните народи. Освен това авторите се стремяха да поднесат развитието на най-стара­та природна наука така, че тя да не загуби своето очарование. Важно условие при това е изложението да е разбираемо, достъпно. Ръководе­ни от тази идея. те допълниха книгата с описания и обяснения на астрономически явления, наблюдения и измервания от съвременна гледна точка, които в първото издание не бяха включени поради допу­скането, че са известни на читателя. Авторите се надяват, че са успели да напишат една лека за четене книга за вълнуващите първи стъпки на науката за звездите, които са и първи стъпки на човешката култура. Така мислят авторите, но оценката ще дадат читателите.

 

Авторите

 

**

 

Материалът е онагледен с 8 таблици и 66 черно-бели фигури в текста.

 

 

Характеристики
Отстъпки, доставка, плащане
Характеристики +
В наличност:
Да
Език
български
Автор
Никола С. Николов, Владимир Харалампиев
Издателство
Наука и изкуство
Етикети
популярна физика, астрономия
Град
София
Година
1986
Страници
272
Състояние
неизползвана книга
ЗАБЕЛЕЖКА
книга в отлично състояние
Националност
българска
Издание
второ основно преработено издание
Корица
мека
Формат
среден
Ширина (мм)
140
Височина (мм)
210
Дебелина (мм)
15
Тегло (гр.)
321
Отстъпки, доставка, плащане +

Непотвърдена от клиента по телефона поръчка, не се обработва! (след 3 дни опити за връзка с клиента се анулира)

 

Отстъпки, доставка, плащане

При покупка на стойност:

  • Над 20 лв., отстъпка от 10%, видима в процеса на пазаруване.
  • До 60 лв. - доставка до офис на Еконт - 5 лв., над 60 лв. - безплатна доставка
  • Доставка до адрес с Еконт - 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката
  • От 20 до 60 лв. - доставка до офис на Спиди 5 лв., поръчки под 20 лв могат да се доставят само с Еконт. Над 60 лв. - безплатна доставка
  •  Доставка до адрес със Спиди за поръчки над 20 лв.- 6.00 лв., независимо от теглото на книгите и стойността на поръчката. Поръчки под 20 лв могат да бъдат доставени само с Еконт.

 

Срок за доставка до офис на  Еконт или Спиди: Поръчваш днес, получаваш утре!

 

За редовни клиенти, закупили книгите си с регистрация, се определя персонална отстъпка с код за отстъпка, за пазаруване независимо от стойността на покупката.

За пазаруващите само с "Бърза поръчка", не се предлага код за постоянна отстъпка, поради невъзможността да бъде вписан такъв.

 

 

Поръчки направени до 17.00 ч. в делничен ден - за София и страната, обикновено се изпращат в същия ден и се доставят на следващия, или според графика на куриерската фирма. При пристигането на пратката в офиса на Еконт клиентите, направили поръчка с регистрация, получават имейл и SMS, а с "Бърза поръчка" - само SMS. 

 

След преглед на пратката в присъствието на куриера, се заплаща наложен платежКъм книгите от всяка поръчка се издава фискален бон, а при заявено желание и опростена фактура, както на фирми, така и на физически лица.

Ако книгата или книгите не отговарят на описаното състояние при поръчката, то той се освобождава от заплащане на пратката в двете посоки, след разговор по телефона с подателя.

Ако клиента след преглед прецени, че книгата или книгите не са му необходими, то той следва да ги върне на подателя, като заплати пощенските разходи в двете посоки.

 

 

За София - лично предаване

 

Среща с предварителна уговорка на две места в кв. Орландовци:

1. За пристигащите с трамвай (№ 3, 4 или 18): трамвайна спирка "Католически гробищен парк" (виж на картата) около 7-9 мин от пл. Лъвов мост.

2. За пристигащите с автомобил: кв. Орландовци, ул. Железопътна 18, пред магазин Билла (виж на картата) 

Предимствата на този начин за получаване: възможност за внимателно разглеждане на книгите, получаване в същия ден и спестяване на пощенските разходи.

 

 

За чужбина (for abroad) 

 

Български пощи

 

След уточняване на всички подробности и потвърждение от страна на клиента.

Продукти от същата категория

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!